De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Volop verliefdheid, vrolijkheid en rock&roll in musical All Shook Up

Liefde, hoop en een heleboel Rock&Roll. Dat zijn de ingrediënten van de geweldige musical ‘All Shook Up’ van The MusiCompany. Een vrolijke en zwoele voorstelling die donderdagavond ‘eindelijk’ in première ging in De Maagd in Bergen op Zoom.

Tekst en foto's: Hans Puik – 03-11-22

Bijna drie jaar geleden is The MusiCompany al begonnen aan deze voorstelling. Om de bekende redenen (iets met een virus) moest de première worden uitgesteld, maar donderdagavond werd het wachten beloond. O.l.v. regisseur Jan Dua, zangcoach Virgine Huismans, muzikaal leider Pieter-Jan van den Berg en choreograaf Jorina Dua-Verhees is All Shook Up alweer de elfde musical die The MusiCompany op geheel eigen wijze op de planken zet. De musicalvereniging werd in 2003 opgericht in Bergen op Zoom door een groep jonge, muzikale Bergenaren. Voor wie nog nooit van The MusiCompany heeft gehoord, onthoudt die naam!


Het verhaal van ‘All Shook Up’ speelt zich af in een wegkwijnend plattelandsdorpje. Daar komt de vrijgevochten hunk Chad (gespeeld door Johnny de Regt) met zijn kapotte motor, zijn gitaar én zijn blauwe suède schoenen binnenvallen. Net uit de gevangenis strandt hij met motorpech op zijn weg naar vrijheid. Terwijl zijn motor wordt gerepareerd door Natalie (Nina van Broekhoven) laat hij de dameshoofden op hol slaan. Natalie zoekt, op geheel eigen wijze (haar motto is ‘een jurk, dat is iets waar je een motor mee poetst’), de aandacht van Chad, maar hij ziet haar niet staan. Het is het begin van een serie ‘kruislingse verliefdheden’, als dat al een goede uitdrukking is. Natalie is op Chad, Dennis is op Natalie, Chad is op Sandra. Kortom, verliefdheid genoeg, maar wanneer is-ie wederzijds? Dat is waar ieder individu mee worstelt.

All Shook Up is ook de musical met de muziek van Elvis Presley. Al wordt de naam van ‘The King of Rock’n Roll’ niet één keer genoemd, het zijn de bekendste hits van Elvis die het verhaal luchtig aan elkaar rijgen. Alle nummers zijn trouwens in het Nederlands, het zijn vertalingen van de eerder dit jaar overleden Jan Rot. Zo klinkt vlak voor de pauze voor het eerst ‘Halsoverkop op jou’ naar het origineel ‘Can’t help falling in love’. Een kippenvel moment in de zaal. Het zijn overigens allemaal prachtige vertalingen. Waar je normaal niet altijd stil staat bij de exacte betekenis van de liedjes, is daar nu geen ontkomen aan. De uitvoeringen zijn donderdagavond stuk voor stuk uitmuntend. Ingetogen en kwetsbaar op de momenten dat de muziek daar om vraagt en bij tijd en wijle uitbundig, helemaal passend bij het verhaal.

Johnny de Regt speelt met verve de hoofdrol van stoere Chad ,,Een personage dat heel ver van me zelf afstaat”, erkent de acteur na afloop. Nina van Broekhoven is briljant als automonteur Nathalie. Erg knap hoe ze schakelt tussen de vrouwelijke en mannelijke invulling van haar rol. Daarnaast ook complimenten voor Marit Bakx (als Mathilde) en Marty Braat (Sherrif Earl), die meteen aan het begin van de show de toon zetten met hun ‘ouderwetse kijk op relaties’ (laten we het karakter van Mathilde omschrijven als ‘ietwat dominant’). Temmo Berends (als Dennis), Tom Kelling (Dean Hyde), Nikki Lambrechts (Lorraine), Wietske Bakx (Sylvia), Rik Ernest (Jim Haller) en Leonie Tirions (juffrouw Sandra, de rol die op vrijdag en zondag zal worden gespeeld door Martje van der Heijden) leveren eveneens een topprestatie. Met 35 spelers op het podium en een compleet live orkest doet het eigenlijk de anderen te kort om er slechts een aantal te benoemen. Deze musical valt of staat met de kwaliteit van het ensemble.

Dat is de kracht van The MusiCompany, er staat echt een groep op het toneel. De spelers (en muzikanten) zijn perfect op elkaar ingespeeld. Dat moet ook wel, want er zijn vele snelle schakelingen, meerdere verhaallijnen, ontzettend veel solonummers, een grote diversiteit aan choreografieën en dan hebben we het nog niet over alle koornummers gehad. Geen gemakkelijke klus, maar je ziet aan alles dat er maandenlang met man en macht is gerepeteerd. Dat betaalt zich nu uit.

Alles bij elkaar is het een energieke show die geen moment teleurstelt. Voor wie nog geen kaarten heeft, en wel tijd om de komende dagen te gaan kijken zou ik zeggen: Ga vooral!

All Shook Up is nog te zien op vrijdag 4 november 20.00 uur, zaterdag 5 november 20.00 uur en zondag 6 november, 14.00 uur in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.


Bekijk onderstaande de uitgebreide fotoreportage (met in totaal ruim 90 foto's. Klik op de foto voor een vergroting. (Zijn ze nog niet allemaal zichtbaar, wacht dan even totdat alle foto's geladen zijn):


 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn