De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Drie dagen ‘peace and free music’

Vrede, vrijheid en muziek komen samen aan de voet van de Lange Jan. Het legendarische muziekfestival Woodstock wordt herdacht met een driedaags tributefestival op het Koorkerkplein. ‘Het zou mooi zijn als Middelburg drie dagen lang overladen wordt met de hippiecultuur.’

Hans Puik 15-08-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Bijna een half miljoen mensen kwamen in augustus 1969 bij elkaar in een omvangrijk weiland in de Amerikaanse plaats Bethel. Regen kwam met bakken uit de hemel, de ondergrond veranderde in een modderbad, maar bovenal klonk er onafgebroken muziek. Artiesten en bezoekers hadden geen idee dat ze op dat moment geschiedenis schreven. Woodstock werd het beroemdste rockfestival aller tijden. ,,Het geldt nog steeds als de moeder aller festivals”, vertelt Renny Minnaert uit Middelburg. De line-up in 1969 was dan ook indrukwekkend. Grote artiesten als Joe Cocker, Janis Joplin, The Who en Jimi Hendrix betraden het podium. ,,De muziek heeft miljoenen mensen over de hele wereld geïnspireerd. Ik was op dat moment een puber en ik herinner me dat ik meteen alle LP’s van Woodstock heb gekocht. Het is nog altijd het festival waar iedereen bij had willen zijn.”

De band Blended

Woodstock groeide uit tot meer dan een muziekfestival, het werd een synoniem voor vrede en vrijheid. Vandaag is het op de kop af vijftig jaar geleden dat het festival plaatsvond. Alle reden om het muziekevenement te herdenken met een driedaagse tribute, vond Remy Minnaert. Samen met Maurits Portier, Johan Wattel en Anneke Meijering vormt hij de organisatie van het tribute-evenement. ,,Drie dagen lang zal het Koorkerkplein in Middelburg in het teken staan van muziek uit de jaren 60 en 70 en veel nummers van de originele setlist van Woodstock komen voorbij. Waarschijnlijk is Tribute to Woodstock Middelburg het enige festival wereldwijd dat op exact dezelfde dagen wordt gehouden als in 1969. In Amerika hadden ze dezelfde plannen, maar daar werd het evenement uiteindelijk gecanceld. Of dat betekent dat mensen uit heel de wereld naar Middelburg komen? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Het leeft enorm en ik ben al gebeld door de landelijke media, dus we gaan het zien.”

In 1969 kon de organisatie de enorme toestroom van mensen niet overzien. Er werd ingezet op 200.000 bezoekers, uiteindelijk kwamen er meer dan het dubbele aantal. De afrastering werd omvergelopen door massa’s mensen zonder ticket, waarop de organisatie besloot de hekken maar helemaal weg te halen. ,,Zo ad hoc en chaotisch als toen zal deze editie van Woodstock niet worden”, zegt Minnaert geruststellend. ,,We hebben ook minder hooi en minder modder dan destijds. Alles is een jaar lang tot in de puntjes voorbereid. Wel geven we bands een bepaalde vrijheid, die bij een festival als dit past. Ze spelen deels muziek van vroeger, maar ook liedjes van zichzelf.”

Sjef Hermans, Marsha de Nooijer, J.W. Minnaard en het Rudy de Queljoe Powertrio. Zomaar een greep uit de achttien bands en artiesten die vandaag, morgen en zaterdag zullen optreden. ,,Wat bijzonder is: alle muzikanten werken belangeloos mee. Het is een cadeautje van de artiesten aan het publiek en aan Middelburg.”

Het vrije gevoel van het originele Woodstock festival hoopt de organisatie ook in Middelburg te bereiken. ,,Alles verliep vijftig jaar geleden in goede harmonie. In een relaxte sfeer genieten van muziek, dat is waar we op inzetten. We roepen iedereen op om gekleed in jaren-60-stijl naar het Koorkerkplein te komen. Broeken met wijde pijpen, bloemetjesjurken of -blouses, zonnebrillen met gekleurde glazen, bloemen in het haar. Het zou mooi zijn als Middelburg drie dagen lang overladen wordt met de hippiecultuur.”

De Tribute to Woodstock is alle drie de dagen gratis te bezoeken. Minnaert verwacht het nodige publiek van boven de vijftig jaar, mensen die het legendarische festival bewust hebben meegemaakt. ,,Maar ook jongeren die de film over Woodstock in de bioscoop zagen, zullen ongetwijfeld interesse tonen. In Amerika sprak men destijds over ‘3 Days of Peace & Music’. Omdat iedereen dit keer gratis kan kijken hebben wij het woordje free aan onze slogan toegevoegd: ‘3 Days of Peace & Free Music.’ Ook mensen die niets met Woodstock hebben, zijn van harte uitgenodigd. Voor goede muziek loopt iedereen warm.”

Tribute to Woodstock, vandaag tot en met zaterdag,  Koorkerkplein Middelburg, 14.00 uur tot 22.00 uur. Het wekelijkse concert van beiaardier Janno den Engelsman vanmiddag van 13.00 tot 14.00 uur staat ook geheel in het teken van Woodstock.

Bands

Twee van de organisatoren van Tribute to Woodstock, Renny Minnaert en Johan Wattel, zullen zelf ook met hun bands optreden. Wattel drumt bij Chivy en Blended. Minnaert is gitarist en vocalist in de ANSCD band (And Now Something Completely Different). ,,Wij zullen onder meer liedjes brengen van Creedence Clearwater Revival (CCR)”, vertelt Minnaert. ,, Eddy Telapary en zijn muzikanten hebben een Santana-act voorbereid en het Rudy de Queljoe Powertrio gaat muziek van Jimi Hendrix spelen. Wat extra leuk is: ten tijde van Woodstock speelde De Queljoe in de legendarische band Dragonfly.”

,,Andere optredens om naar uit te kijken zijn bijvoorbeeld Blue Steam, met Ben de Reu, voormalig gedeputeerde van onze provincie, in de gelederen. En Petra Hessing, die furore maakte bij The Voice van Vlaanderen. Tussendoor de optredens is het podium voor DJ To-Wa. Hij zal veel muziek uit het Woodstocktijdperk draaien, maar ook nieuwe muziek die doet denken aan de jaren 60 en 70.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn