De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

MC Donson bracht een groep jonge muzikanten bij elkaar

Donovan Olijfveld presenteert met jonge hiphoppers nieuwe EP Seaside in De Piek

Wat betreft hiphop en rap blijft Zeeland achter bij de rest van Nederland. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vindt rapper Donovan Olijfveld, alias MC Donson, uit Vlissingen. Hij bracht een groep jonge muzikanten bij elkaar. Het resultaat is de EP Seaside. Die wordt morgen in De Piek gepresenteerd.

Hans Puik 27-06-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

© Sicerow

De Piek in Vlissingen is morgen het domein van een nieuwe generatie Zeeuwse urban-artiesten. De term urban komt uit Amerika en is een verzamelnaam voor muziekstromingen als hiphop, rap en r&b. In Zeeland zijn er meerdere talentvolle jongens en meiden in dit genre, maar het bestaan van hen is voor velen onbekend. ,,Dat moet veranderen”, zegt Donovan Olijfveld (30), van wie de artiestennaam MC Donson is. ,,Dit is het moment om onze krachten te bundelen. Al jaren zat het idee in mijn hoofd een project op te zetten om Zeeuwse rappers en hiphoppers bij elkaar te brengen. Het heeft een tijd geduurd, maar enkele weken geleden zijn de knopen doorgehakt en is het project Seaside ontstaan.”

Samen staan we sterk, dat is het motto. ,,Met z’n allen hebben we een grotere impact dan alleen. En we kunnen leren van elkaar”, legt Olijfveld opgewekt en vastberaden uit. Hij organiseerde een schrijverskamp, waar een man of 15 samenkwam om aan nummers te werken. Olijfveld huurde een vakantiehuis in Kamperland om zeven dagen lang ongestoord muziek te maken. Aan het kamp namen voornamelijk Zeeuwen deel en een enkeling van buiten de provincie. ,,Iedereen herinnert zich nog wel een schoolkamp van vroeger. Met z’n allen koken, eten en drinken, gezelligheid, lange dagen en korte nachten. Dit was een schoolkamp, maar dan volledig in het teken van muziek. De eerste dag deden we boodschappen en bouwden we drie kamers om tot muziekstudio’s. In de avond begonnen we met opnemen. Gelukkig was het in het laagseizoen niet druk op het park, dus we konden ongestoord ‘lawaai’ maken.”

Chill

De opnames verliepen soepel. Olijfveld vertelt enthousiast over de totstandkoming van nummers. ,,Een producer pingelde wat achter de piano. Wanneer iemand positief reageerde op een melodie, hield de producer deze aan. Zo ontstond er een instrumentale versie, waarna iedereen begon met schrijven van een tekst die volgens hem of haar aansloot bij de melodie. Daarna kropen we bij elkaar. ‘Wat heb jij geschreven en kan ik daar mee verder?’ Onderling bepaalden we of de sound van iemand goed bij het nummer paste. Op die manier werkten meerdere mensen mee aan een nummer.”

De sfeer was ‘chill’, zegt Olijfveld, maar tegelijk werd er hard gewerkt. ,,Er zaten dagen tussen dat we 24 uur aan één stuk muziek maakten. In zeven dagen hebben we 26 nieuwe nummers gemaakt. Aan het eind van de week was er niemand zonder wallen onder zijn ogen.”

Hoger doel

Niet alleen het maken van muziek is belangrijk voor Olijfveld. Met het kamp had hij een hoger doel. ,,Mensen bij elkaar brengen met dezelfde passie zie ik als maatschappelijk werk. Ik ben recent afgestudeerd aan de HBO-opleiding social work. Tijdens mijn stages in het speciaal onderwijs ben ik in aanraking gekomen met jongeren die nu hebben deelgenomen aan het kamp. Waar de gemeente Vlissingen moeite heeft om jongeren aan te spreken, is het met dit project wel gelukt. Ze leerden samen te werken en gezamenlijk tot een doel te komen. Daar maakt mijn hart een sprongetje van.”

Het resultaat van zeven dagen inspanningen is een EP met de titel Seaside. Op het album staan de twaalf beste nummers. De release party van de EP is morgen in De Piek in Vlissingen. ,,Iedereen die deelnam aan het schrijverskamp is van de partij. Voor sommigen wordt het de eerste keer op een podium. Mede dankzij enkele gastartiesten, zoals Double J, Cycz en Team Peach, belooft het een onvergetelijke avond te worden.”

Springplank

Seaside is voor Olijfveld slechts de aanzet tot nieuwe projecten om de Zeeuwse scene op de kaart te zetten bij de hiphop-industrie. ,,Dit was het eerste, maar zeker niet het laatste project. Ik heb al ideeën om in oktober opnieuw een muziekkamp te organiseren. Het liefst nog groter, leuker en professioneler dan afgelopen keer. Ik geloof dat een schrijverskamp voor iedereen een springplank kan zijn naar een mooie carrière.”

Release EP Seaside, morgen, De Piek Vlissingen, aanvang 20.30 uur

Schrijverskamp

Tijdens het schrijverskamp van Donovan Olijfveld werd Kamperland overspoeld door een nieuwe generatie urbanartiesten. Aan het kamp namen naast Donovan Olijfveld (MC Donson) meerdere Zeeuwse talenten deel: The Family First, Josh, Gapy, AnishaGF, Lo-Bo, Demozah, Life of Heist, Glo, Jimmy James, Jay de Goat en Predaa. Ook de producers Pepe Boks, Genice beats en Chello leverden een belangrijke bijdrage aan de muzikale week en de uiteindelijke EP. Olijfveld is vol lof over het talent en doorzettingsvermogen van zijn ‘urbancollega’s’: ,,Allemaal willen we wat bereiken in de muziek, dus laten we vooral blijven samenwerken. Wie morgen ons optreden bezoekt zal zelf ontdekken hoeveel rap- en hiphoptalent Zeeland heeft.”


 
 
 
E-mailen
LinkedIn