De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

EEF is opnieuw festival van de gemoedelijkheid

 

Gemoedelijk, origineel en verrassend. Dat zijn drie kernwoorden die passen bij het Eindeloos Eiland Festival in Kortgene. Een driedaags festijn rondom muziek, theater en beleving. ,,Dat wat onverwacht op je af komt, is vaak het leukste.” Cultuurverslaggever Hans Puik was er bij en maakte een reportage.

Lees het sfeerverslag op de verschillende nieuwssites:
Link PZC: https://www.pzc.nl/noord-beveland/eef-is-opnieuw-festival-van-de-gemoedelijkheid~aef74c81/
Link AD: https://www.ad.nl/noord-beveland/eef-is-opnieuw-festival-van-de-gemoedelijkheid~aef74c81/
Link BN/DeStem: https://www.bndestem.nl/zeeland/eef-is-opnieuw-festival-van-de-gemoedelijkheid~aef74c81/

Beluister onderstaand de podcast:

Bekijk de foto's:


In het weekend dat Concert at Sea de gemoederen in Zeeland flink bezig houdt, is er nog een festival in de provincie. Het Eindeloos Eiland Festival, gehouden middenin een bosrijke omgeving in Kortgene. Na een flinke wandeling door de bossen – o.a. langs een saxofonist die een jong kind laat meespelen op een klankschaal - arriveren bezoekers op het festivalterrein. Margaret de Graaf en Sjaak Schuit uit Middelburg zijn voor het tweede jaar op rij naar EEF gekomen. ,,Vorig jaar was zo’n bijzondere ervaring dat we geen seconden hebben getwijfeld om weer te komen”, zegt De Graaf. ,,We zijn met een grote groep familieleden en slapen allemaal op een camping in de buurt. Ik kom net van het optreden van Nynke Laverman, een zangeres die indringende muziek bracht. Haar ga ik zeker nog eens opzoeken op YouTube.” Het tweetal probeert onder woorden te brengen wat het geheim van EEF is. ,,Veel voorstellingen hebben een diepere laag en vrijwel alles is origineel. Het is een combinatie van de gemoedelijke sfeer en de natuur wat het voor ons geweldig maakt. Zodra de datum van EEF voor volgend jaar bekend is, gaan we meteen weer de camping reserveren.”

Na een paar minuten op het festivalterrein merk je dat EEF meer is dan alleen muziek. Een jongedame die een ijsje eet wordt aangesproken door een haiku dichter. Bij het ijsje krijgt ze gratis een gedicht van zeventien lettergrepen. ,,Dat is typisch EEF”, zegt organisator René de Dreu. ,,Je wordt constant getrakteerd op verrassingen. Veel mensen komen voor specifieke artiesten of voor de sfeer, onderwijl worden ze verrast door iets onbekends. We willen graag dat het publiek kennismaakt met nieuwe acts. Dat wat onverwacht op je af komt, is vaak het leukste.”

Vergeleken met andere festivals zijn bij EEF opvallend veel (jonge) kinderen aanwezig. Die genieten van kindertheater, of ze spelen een potje ‘Jeu d’n èèrrrepel’, waarbij ze aardappelen in gaten moeten schieten. ,,Wow, dat was waanzinnig mooi”, roept ondertussen een voorbijganger. Die uitspraak heeft betrekking op Neo-fanfare 9×13 dat een Monty Python-achtige act neerzet. ,,Het is altijd een feest hier”, zegt Niels Harriot van de Zeeuwse Nederpop-band Smaakstof. ,,We treden hier ieder jaar op, dit keer zelfs meerdere dagen. Het kleinschalige spreekt ons erg aan.”
Verder wandelend langs de expositie ‘Felled Trees’ van Bianca Runge en een filmquiz (door Theater TzT) kom je achteraan het terrein uit bij de voorstelling ‘Dit is geen Theater’, gebracht door Jolanda Kasse en Francois Vervaet. Alweer een act met een knipoog, een ‘waarschuwingscursus tegen theater. ,,Vorige week ben ik op Oerol geweest”, zegt Vervaet na het optreden. ,,Hier in Kortgene heerst ook de Oerolsfeer. Natuurlijk is het qua omvang en complexiteit niet te vergelijken, maar qua sfeer zijn er zeker overlappingen.” Voordat Jeroen Geurts een ode brengt aan Tom Waits is het eerst nog de beurt aan zangeres Rosann uit Sluis. Als iemand het verschil tussen Concert at Sea en EEF kan duiden, is zij het wel. Donderdag stond ze immers nog op de Brouwersdam, deze zaterdag zingt ze onder de bomen in Kortgene. ,,Hier zitten mensen rustig naar muziek te luisteren, op de Brouwersdam zijn ze meer aan het dansen”, zegt de singer-songwriter. Zij past compleet in het plaatje van EEF. Een uiterst talentvolle zangeres uit Zeeland die zelfgeschreven nummers brengt. Sommige nieuwe liedjes zingt ze zelfs voor de allereerste keer voor live publiek. Haar slotnummer ‘Avondzon’ is een ode aan Zeeland. ,,Verdronken in een landschap, waar alles even stil staat” zingt ze. Misschien heeft ze met die zin het geheim van EEF ontrafeld, in een prachtige omgeving vergeet je even de wereld om je heen.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn