‘Was je maar hier', die zin zingt Tineke Schouten tijdens haar show ‘De Schouten Schoenen Aan’. De tekst slaat op de herinnering aan haar man - Hans Brunyanszki – die ruim een jaar geleden na een huwelijk van 44 jaar overleed. De voorstelling zou je kunnen zien als een ode aan de man van wie Tineke zoveel hield. Echt zwaar wordt het gelukkig nooit tijdens deze cabaretavond, Tineke Schouten is natuurlijk vooral van luchtigheid, kolderieke situaties en typetjes. Ook in deze show. Maar door alles heen klinkt ook het gemis, waarin een persoonlijke en troostrijke boodschap schuilt. Die combinatie maakt het tot een van de sterkste programma’s uit haar oeuvre. Ik had het voorrecht er bij te zijn, vrijdagavond in de Schouwburg Middelburg.
Hans Puik 15-11-24
Wie de aankondiging leest vraagt zich misschien af, wordt het wel een echte Tineke-Schouten-avond? “Ze gooit haar show nu eens over een andere boeg. Ze verstopt zich niet alleen achter een kostuum, nee: je ziet meer Tineke zelf, dingen die haar bezighouden. Met de billen bloot! Ze heeft roerige tijden achter de rug, de wereld staat op zijn kop.” Zo staat er op vrijwel alle theatersites te lezen voorafgaand aan haar optreden. Ook op de pagina van Zeelandtheaters.
,,Ik dacht altijd: ik moet de mensen niet met mijn echte leven lastig vallen, ze willen lachen als ze bij mij in de zaal zitten”, vertelde ze in een eerder interview tegen De Telegraaf. ,,Maar het voelde de afgelopen jaren al steeds beter dat ik toch méér Tineke liet zien. Nu vormt mijn leven de rode draad. De draad die ik weer moet oppakken. Ik moet weer het lef vinden om ervoor te gáán, dus trek ik weer de Schouten schoenen aan.”
Voor een deel klopt de aankondiging, het is inderdaad een programma persoonlijker dan ooit tevoren. Maar toch ook weer knap ‘weggewerkt’, zodat het nergens echt zwaar wordt. Meest treffend is het typetje van 'werkster Nel'. Ze staat voor de schoenenkast van Tineke en heeft het over haar man Hans, die een eigen gedeelte van de kast had. Na zijn beenamputatie stonden er in zijn deel alleen linkerschoenen. Prachtig hoe ze als werkster een pluim geeft aan haar eigen man, terwijl Tineke er zelf minder goed vanaf komt.
Voor het eerst sinds 2015 is Tineke Schouten deze avond weer in Middelburg. De voorstelling speelt zich af in Griekenland (waar ze voor maar 14,50 euro heen kon vliegen). Geweldig is het moment waarin ze de heenreis beschrijft met een stewardess die doodleuk vertelt dat er een noodlanding aan zit te komen. Later volgt de vraag of er toevallig een dokter aan boord is, uiteindelijk is een paaldanseres met een dokterskostuum goed genoeg (deze valt in de categorie, je had er bij moeten zijn om het te begrijpen).
Zonder haar man is ze op vakantie gegaan naar het zonovergoten land. Ze loopt op het eiland mensen tegen het lijf die ook Nederland zijn ontvlucht, waaronder een klimaatactivist en Caroline van der Plas. Haar vertolking van de BBB-leider is misschien wel het hoogtepunt van de avond. Alhoewel, de scene waarin ze laat zien hoe over 10 jaar haar kledingwissels zullen gaan minstens zo hilarisch is. Op de clou van de mop over een penisvergroting moet het publiek zo ongeveer de hele avond wachten. Maar dan heb je ook wat...
Het is een show die geen seconden verslapt. Natuurlijk door de vele en snelle wissels van typetjes. Van Mary Borsato naar Nana Mouskouri, bij Tineke Schouten gaat die switch in een slechts een paar tellen. Naast de bekende cabaretière staan ook muzikanten Frank van Wanrooij en Patrick Kerger op het podium. Zij maken van de korte momenten van kledingwissels toch nog een feestje. Toneelmeester Harry Hobbelen krijgt ook nog de schijnwerpers op zich gericht als uitvinder van 'het schoenenplankje'.
Tijdens de voorstelling vraagt Tineke Schouten zich af of ze in 2034 nog wel shows zal spelen. Laten we hopen dat we nog lang van haar kunnen genieten, liefst nog veel langer dan 2034. Mooi hoe kwetsbaar ze de show heeft gemaakt en toch zichzelf is gebleven. En mooi hoe ze haar man eert, die zal vast trots zijn geweest op dit geweldige eindresultaat.