De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Klucht Judeska Airlines bezorgt publiek een avond ongegeneerd lachen

In Theater de Mythe in Goes was zaterdagavond de klucht ‘Judeska Airlines’ te zien. Een avond vol hilariteit, energie en komische wendingen. Met niet alleen Jandino Asporaat die uitblinkt, maar een complete cast. De Cultuurverslaggever was er bij.


Hans Puik – 25-02-23


Judeska, het is het bekendste alter-ego van Jandino Asporaat. Mensen kunnen het typetje kennen van de ‘Bon Bini-films’, maar ook van eerdere kluchten in het theater: ‘Van je familie moet je het hebben’ (2016) en ‘Judeska in de TBS-kliniek’ (2018). Jandino kroop daarvoor al in de huid van Judeska in 2011 in het programma De Dino Show. In elke uitzending ontving Jandino bekende gasten, waarmee hij in gesprek ging. Tussen de gesprekken door werden komische filmpjes getoond, waaronder de vaste sketch over het fictieve fastfoodrestaurant FC Kip waarin hij zijn alter-ego Judeska speelde.


Een avondje ongegeneerd lachen, dat is waar de mensen in het uitverkochte theater voor komen. En dat is ook wat ze krijgen. Vanaf het eerste moment worden bezoekers meegezogen in de energie van de voorstelling. De decors zijn prachtig (en de overgangen van decor razendsnel) en natuurlijk is Judeska – met haar lange roze nagels - ouderwets zichzelf. Lekker grofgebekt en hard voor iedereen en alles om zich heen. Maar Jandino’s alter-ego kan niet stralen zonder het geweldige spel van de overige acteurs en actrices op het podium. De hysterische Amsterdamse Bep (gespeeld door Nienke Eijkens) is in één woord geweldig, Turkse Achmed speelt ook een komische rol en Nathalia uit Moldavië (knap neergezet door Lisa Morrell) doet een beetje denken aan Roemeense schone Ruxandra uit de familie Kruys. Ook zij krijgt de lachers op haar hand.Maar natuurlijk staat Jandino Asporaat centraal. Je zou hem gerust een multitalent kunnen noemen. Hij is stand-upcomedian, acteur, presentator, zanger, producent, imitator en wat allemaal niet meer. Op televisie had hij een eigen talkshow, hij weet stadions te vullen met zijn shows, bioscoophits te maken, wat eigenlijk niet? Jandino werd geboren in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Begin jaren negentig vestigde het gezin waarin hij opgroeide zich in de Rotterdamse wijk Ijselmonde. Na zijn opleiding werkte hij korte tijd in de bouw, hoofdzakelijk als schilder. Al snel stopte hij daarmee om zich volledig op stand-upcomedy te richtten. ,,Humor is altijd mijn redding geweest”, vertelde hij in een eerder interview. ,,Als kind dacht men dat ik lilliputter zou worden, omdat ik lange tijd klein bleef. Mijn houvast? Mijn grappen. Ik werd niet gepest omdat ik niet op mijn mondje was gevallen en ik bezat veel zelfspot.”


Dit keer staat Jandino dus niet als zichzelf op het podium, maar als zijn typetje Judeska. Een pittige tante die zegt wat ze denkt, aan energie geen gebrek heeft en zeker niet op haar mondje is gevallen. Na vier succesvolle films en twee uitverkochte theatertournees is Judeska nu dus terug in het theater in de komische klucht ‘Judeska Airlines’, waarin ze aan de slag gaat als stewardess. Ze is razend enthousiast als ze te horen krijgt dat ze – na vele ontslagen – toch nog één laatste kans krijgt van het uitzendbureau. Met verre reizen en dure hotels in het vooruitzicht kan ze niet wachten om te beginnen.


Uiteindelijk blijkt dat Judeska helemaal niet ‘de lucht in gaat’, ze wordt aangenomen als grondstewardess en krijgt vooral te maken met ongeduldige passagiers. En dan zijn er nog Bep en Dick, gevangenisbewaker en gevangene, toevallig met elkaar getrouwd. Ze bedenken snode plannen om een diamant te stelen, een diamant die wordt bezorgd op Schiphol, net de plek waar Judeska is gaan werken. Bep weet zich binnen te werken als grondstewardess, en wordt collega van Moldavische Nathalia. Die is dan weer in afwachting van haar grote liefde en vader van haar zoon, Luciano. Maar ze weet dan weer niet hoe die er uit ziet. Turkse Achmed leert bezoekers gezegdes van zijn vader, iets met blaffende honden en een verder trekkende karavaan. En onder aanvoering van Dick (sterke rol van Laurens de Groot) zingt de hele zaal ‘You’ll Never Walk Alone’.


Als dat al niet genoeg vertier is, tussen alle ontwikkelingen door is daar altijd nog Judeska. Naar eigen zeggen een dame die zingt als Taylor Swift en een lichaam heeft als dat van Beyoncé. In werkelijkheid maakt ze mensen uit voor ‘Bruine broccoli’ en wimpelt ze klanten af die om hulp komen vragen aan de balie. Het is een komedie zoals komedie bedoeld is, alleen maar gekkigheid, humor en vrolijkheid. De missie – een avondje ongegeneerd lachen – is geslaagd.

Judeska Airlines is o.a. nog te zien in het Chassé Theater in Breda (op 8 maart), Scheldetheater in Terneuzen (6 april), De Kring in Roosendaal (3 mei) en Theater de Maagd in Bergen op Zoom (10 mei).


Bekijk onderstaand een uitgebreide fotoreportage (klik op de foto voor een vergroting):

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn