De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Betoverende pianomuziek

We leven in een verwarrende tijd, een tijd waarin angst en onzekerheid regeert. Een bezoekje aan de Sint Jacobskerk in Vlissingen kan a.s. zondag voor een rustmoment zorgen. Daar staat een concert op het programma van Klára Würtz. Als de Hongaarse toppianiste speelt, staat de tijd even stil.

02/12/21 HANS PUIK

Stichting Concerten Vlissingen organiseert om de twee weken op een zondagmiddag een klassiek concert in de Sint Jacobskerk. ,,Bij al onze concerten hanteren we al sinds de coronapandemie de anderhalve meter regel”, laat Jos Jobse, voorzitter van Stichting Concerten Vlissingen, weten. ,,Ook toen de maatregelen soepeler waren hebben we dat volgehouden. Musici staan niet op het podium, maar op de vlakke vloer met daaromheen het publiek. Op die manier kunnen we toch nog tientallen bezoekers ontvangen.”

A.s. zondag worden De Goldberg Variaties van Johan Sebastiaan Bach voorgedragen door Klára Würtz. ,,Dit wordt beschouwd als het belangrijkste klavierwerk van de 18de eeuw en hoogtepunt van Bach’s oeuvre voor klavecimbel”, vertelt Jobse. ,,Het wordt een middag met een internationale toppianiste en een compositie van grote schoonheid. Een meesterwerk, want De Goldberg Variaties getuigen van een onovertrefbare fantasie en variatiekunst.”

Würtz mag met recht toppianiste genoemd worden. Ze maakte meer dan 40 cd’s, van Mozart tot Bartók en staat al jaren aan de wereldtop. Ze werd geboren in Boedapest en begon al vroeg met pianospelen. Haar vader Ádám was een befaamd kunstschilder, maar ook liefhebber van klassieke muziek. Dat bracht de jonge Klára al vroeg in de ban van muziek. ,,Eigenlijk is de piano via mijn zus in mijn leven gekomen”, erkent Würtz. ,,Zij wilde niets liever dan een piano in huis en uiteindelijk gingen onze ouders overstag. In  de jaren zeventig was het te gek om jazz te spelen, dat wilde mijn zus ook. Ondertussen werd ook ik steeds meer gefascineerd door het instrument. Ik herinner me nog goed mijn eerste kennismaking met pianomuziek toen ik nog een peuter was. Dat was toen ik Tsjaikovski Pianoconcert nr.1 van Sviatoslav Richter hoorde. Als klein kind toonde ik voortdurend de platenhoes aan mijn ouders om te laten blijken dat ze muziek zo vaak mogelijk moesten afspelen.”

Van haar 6e tot 14e levensjaar was ze lid van een beroemd kinderkoor van de Hongaarse radio. Het koor trad op in verschillende landen en werelddelen (van Japan tot Griekenland) en Würtz speelde vaak solostukken tijdens de voorstellingen. ,,Dagelijks repeteerden we ruim drie uur met het koor. Die periode vroeg om discipline, maar tegelijk waren de tournees naar andere landen een prachtige ontdekkingsreis.”

Na haar leerzame periode bij het koor ging ze naar de Franz Liszt-Academie in Boedapest, waar ze studeerde bij legendarische leraren als Zoltán Kocsis en György Kurtág. Daar werd haar talent opgemerkt en vanaf toen kreeg ze tal van onderscheidingen voor haar ongeëvenaarde pianospel. Op 20-jarige leeftijd won ze de eerste prijs van het E. Pozzoli Pianoconcours in Milaan en was ze finaliste bij het GPA Internationaal Piano Concours in Dublin. Na gezamenlijke concerten in o.a. New York en Boston maakte Würtz in april 2003 een succesvol solodebuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

De pianiste is getrouwd met een Nederlander en woont sinds 1996 in Amsterdam, maar nog steeds is ze een graag geziene gast over de hele wereld. Jos Jobse is in zijn nopjes met haar komst naar Vlissingen. ,,Het blijft bijzonder dat we dit soort concerten kunnen organiseren. Bij een concert van Klára Würtz kan iedereen even alles om zich heen vergeten. Je hoort alleen nog pianospel en ziet alleen nog een pianiste achter een piano, de rest valt helemaal stil.”

Zondag 5 december, Sint Jacobskerk in Vlissingen, 13.30 uur: Goldberg Variaties van Bach door Klára Würtz

 
 
 
E-mailen
LinkedIn