De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Première komedie Weekend Cowboys in Theater Elckerlyc verdient grote pluim

Hele zomer theater in hartje Antwerpen

Waar vroeger theaterdeuren in de maanden juli en augustus overal gesloten bleven, is er tegenwoordig alle ruimte voor zomertheater. Bijvoorbeeld in Antwerpen in het nostalgische Theater Elckerlyc. Daar ging donderdagavond de komedie Weekend Cowboys in première. De Cultuurverslaggever nam een kijkje bij de voorstelling én zag bekend en onbekend Vlaanderen paraderen over de rode loper.

Hans Puik (tekst + foto's) - 15-07-22

Theater Elckerlyc aan de Frankrijklei 85 in hartje Antwerpen is voor veel Nederlanders nog onbekend terrein. En toch heeft dit prachtige theater een geschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Vele bekende Vlaamse acteurs stonden hier de voorbije 65 jaar op het podium in veelal humoristische voorstellingen. Artistiek directeur Dirk Van Vooren en zakelijk directeur Nico Warrinnier zijn de drijvende krachten achter het theater, dat plaats biedt aan ruim 800 bezoekers.

Aan de voorgevel van het theater prijkt een groot spandoek met de aankondiging van de huidige voorstelling, zodat toevallige passanten weten dat hier ook in de hoogzomer toneelaanbod is. De schouwburg straalt klasse uit, zeker donderdagavond als vele bekende Vlamingen aanwezig zijn bij de première van Weekend Cowboys, de nieuwste komedie van Sven De Ridder Company.

Sam Gooris en Kelly Pfaff, Véronique De Kock, Jelle Cleymans, Danny en Machteld Timmermans, Danni Heylen, Isabelle A, Gunther Levi, Kim van Oncen, Chris Van Tongelen. Het zijn stuk voor stuk BV'ers die donderdagavond de première bezoeken en gewillig poseren voor de camera's van de toegestroomde pers.

Een paar minuten na het geplande tijdstip van half 9 start de voorstelling. Sven de Ridder (naamdrager van de Company) speelt zelf één van de hoofdrollen, de rol van Buffalo Ron, een revolverheld met een slecht karakter. Ook speelt Herman Verbruggen mee, in Nederland beter bekend als ‘Markske’ van FC de Kampioenen. Hij neemt de rol van medicijnman Bezige Bizon voor zijn rekening.

Het komische verhaal speelt zich af in de bossen van Kalmthout, in het cowboydorp ‘den Alamo’. Bezige Bizon komt er ieder weekend samen met Sheriff John Wijn (gespeeld door Luc Verhoeven), saloonbazin Miss Lizzy  (Linda De Ridder), pelsjager Chris Crocket (Brik Van Dyck) en zangeres Tammy Sue (Ianthe Tavernier). Het dorp is in verval geraakt, steeds meer mensen zijn vertrokken. Met de komst van de jonge enthousiaste Jimmy The Kid (Louis Thyssen) keert de hoop terug bij de bewoners, totdat Buffalo Ron verschijnt.

Het publiek waant zich voor even in het Wilde Westen en de muziek zorgt voor veel meerwaarde aan het stuk. Het is zeker geen alledaags toneelstuk, je zou de keuze gewaagd kunnen noemen. In essentie strijden twee broers om de positie van sheriff in 'den Alamo'. Dat verandering niet altijd symbool staat voor verbetering, blijkt maar weer eens in Weekend Cowboys.

Sven de Ridder spreekt na afloop op het podium van een 'droom die is uitgekomen'. Als groot fan van Westerns wilde hij altijd al eens dit genre op het toneel krijgen. Het resultaat verdient een grote pluim. Mooi decor, goede outfits, top acteerwerk, leuk verhaal en vele grappige vondsten. Zo is er een wijnhandelaar die John Wijn heet (met een knipoog naar de legendarische westernacteur John Wayne) en een countryzangeres die doordeweeks bijklust bij alle grote fastfoodketens. Voor Nederlanders die voor het eerst een voorstelling in het 'Antwaarpse' bezoeken is het in het begin wellicht wennen aan het dialect dat klinkt op het toneel. Het verhaal is daarentegen voor iedereen prima te volgen. Voor iedere Nederlandse toneelliefhebber is Theater Elckerlyc een plek om zeker eens langs te gaan.

Er wordt veel gelachen deze avond en het klaterende slotapplaus galmt nog lang na in de theaterzaal. Een zaal die gelukkig voorzien is van airco, niet gek op warme zomerse dagen. De eerste van in totaal 19 voorstellingen zit er op, maar Weekend Cowboys is nog te bekijken in Theater Elckerlyc op 15, 16, 17, 22, 23, 24, 29, 30 en 31 JULI en op 5, 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20 en 21 AUGUSTUS.

Kaarten zijn te bestellen via: www.elckerlyc.be of telefonisch via +3270 691 002.
Meer informatie over Sven de Ridder Company is te bekijken op www.svenderiddercompany.be.


Bekijk onderstaand de fotoreportage van de avond:

 
 
 
E-mailen
LinkedIn