De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Zeelandicana in De Piek: JP de Klerk schreef tijdens coronaperiode alleen Nederlandstalige liedjes

Na succesvolle jaren als frontman van JP & The Seeger Session Band bracht JP DeKlerk in 2017 zijn eerste solo album Old Cold Church Road uit. De singer-songwriter uit Middelburg maakte in coronatijd een succesvolle switch van Engelstalige naar Nederlandstalige muziek en speelt zaterdag in De Piek in Vlissingen.


Hans Puik 03-03-22, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Zijn rauwe stemgeluid en Amerikaanse invloeden doen denken aan Bruce Springsteen. Al zingt Jan Piet de Klerk (artiestennaam JP DeKlerk) tegenwoordig in het Nederlands, je zou hem bijna de Zeeuwse Bruce kunnen noemen. Wie een blik werpt op zijn songteksten weet meteen dat je met een Zeeuw in hart en nieren te maken hebt. Al is het volgende lied universeel.

Er is niemand in de stad. De straten zijn verlaten en de pleinen leeg en nat. Alle deuren zijn dicht, de avond valt steeds vroeger. In alle kale kroegen brand alleen een zinloos licht. En iedereen is moe van al die koude afstand…..Hou vol, hou vol. Aan de horizon gloren betere tijden.

Het zijn enkele regels uit het lied ‘Hou vol!’. De Klerk schreef en produceerde het tijdens de tweede golf en lockdown in december 2020. ,,Ik weet nog het moment dat dit nummer in me opkwam. Ik fietste op een vrijdagavond door Middelburg en zag alle dichte cafés, natte straten en donkere plekken. Dat vond ik zo’n trieste aanblik dat ik mezelf voorhield, dit gaat een keer over.” We zijn ruim een jaar verder en nu is eindelijk het moment daar, geen maatregelen meer, volle cafés en De Klerk mag weer optreden. ,,We speelden recent in Middelharnis, het eerste concert met mijn band in bijna 2 jaar. Al was het nog met de nodige beperkingen, het voelde toch al heerlijk. Laat staan als we weer voor een volle zaal spelen.”

Meer nuances
Tijdens het aankomende optreden in Vlissingen zal De Klerk veel nummers spelen van zijn Nederlandstalig album. Dat hij in het Nederlands is gaan zingen, is min of meer toeval. ,,Net voor de corona-uitbraak werd mij gevraagd een nummer te maken voor het 50-jarig bestaan van café Seventy-Seven in Middelburg. Er kwam slechts één verzoek, het moest wel Nederlandstalig zijn. Die uitdaging ging ik graag aan en het beviel me erg goed. Ik kan meer nuances kwijt in teksten en de luisteraar weet meteen waar het over gaat.

Of hij nu in het Nederlands zingt of in het Engels, de verzamelnaam voor de stijl van De Klerk wordt sinds enkele jaren als Zeelandicana aangeduid. Hij legt zelf uit waarom. ,,Voor mijn eerste soloplaat ben ik naar Tren van Enckevort gegaan, de accordeonist van Rowwen Hèze. Bij hem in de studio namen we accordeon- en vioolpartijen op. Hij hoorde mijn muziek en vroeg ‘waar kom je vandaan’? Toen ik vertelde dat ik uit Zeeland kwam reageerde hij met de zin: ‘Oh, dan maak jij Zeelandicana’, omdat het Americana muziek is in een geheel eigen stijl’. Mijn muziek kent veel Amerikaanse invloeden, maar tekstueel behandel ik thema’s die vooral in Zeeland spelen. Door alles heen hoor je mijn grootste inspiratiebron: Bruce Springsteen.”

Gevraagd naar het meest bijzondere concert uit zijn carrière hoeft De Klerk niet lang na te denken. ,,Dat was in november 2018 toen ik samen met mijn dochter Lonneke mocht zingen in een uitverkocht Theater Carré, in het voorprogramma van The Dire Straits Experience. Toen Lonneke en ik elkaar tijdens dat optreden aankeken, dacht ik: ‘mooier dan dit, wordt het niet’.” Samen met zijn bandleden, gitaristen Ralf Wychgel en Bas Riede, drummer Matthijs Sturm en bassist Kees den Hoed, verwacht De Klerk zaterdag een spetterend optreden. ,,Het wordt een stevige rockshow. Als ik in een theater speel, pas ik het repertoire wat aan en breng ik veel rustige nummers. In De Piek zullen alle ‘pittige liedjes’ voorbij komen. Het wordt genieten met een hoofdletter G.”

Zaterdag 5 Maart, 21.00 uur in De Piek in Vlissingen

 
 
 
E-mailen
LinkedIn