De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

BLØF zingt Duitse versie van ‘Zoutelande’ in Oostkerk in Middelburg: ‘Ich bin froh, dass du hier bist’

MIDDELBURG - Vierhonderd toeschouwers beleefden zaterdag samen met Bas Kennis, Norman Bonink, Paskal Jakobsen en Peter Slager een bijzondere avond. Een concert van BLØF in de Middelburgse Oostkerk met vele verrassingen, emoties én een nieuw nummer.

Hans Puik 10-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Daar staan ze zaterdagavond, een paar meter voor de preekstoel, onder de vele kroonluchters, in een prachtig rond kerkgebouw: de vier heren van BLØF, klaar voor een thuiswedstrijd. Al staat er Psalm 121 op een bordje achterin de kerk als aankondiging van het openingslied, uiteindelijk is het niet een psalm, maar het nummer ‘Horizon’, waarmee de avond wordt afgetrapt.

Zanger Paskal Jakobsen kijkt na het eerste lied eens goed rond in de kerk en ziet vele bekende gezichten. “Vanmorgen las ik op Facebook berichten van enkele fans die ons al vanaf het eerste uur volgen”, zegt hij opgewekt vanaf het podium. ,,Ze schreven: We gaan vanavond naar ‘ons bandje’. Dat maakt ons ontzettend trots. Wij spelen hier in Middelburg ook letterlijk voor ONS publiek.” In de uitverkochte kerk wordt uitbundig meegeklapt en meegezongen, onder meer met ‘Dansen aan Zee’.

Al na twee nummers vraagt Jakobsen om een handdoek. “Het zweet gutst nu al van mijn hoofd”. Met een vieze theedoek veegt hij zijn zweetdruppels weg. Wat volgt is een moment waarop pianist Bas Kennis luid applaus krijgt. Na een periode van afwezigheid door oververmoeidheid maakt hij zijn comeback op het podium. ,,We gaan er niet te veel woorden aan vuil maken, maar wat zijn we blij dat we weer compleet zijn”, spreekt Jakobsen de 400 bezoekers toe. Speciaal voor de diehard fans wordt voor het eerst het nieuwe nummer ‘Ondersteboven’ live ten gehore gebracht. Een liedje dat staat op het nieuwe album, dat over enkele weken uitkomt.

Jakobsen schiet later op de avond vol als hij het nummer ‘Verlaat me nu nog niet’ zingt. Voor de hele zaal legt hij uit waarom. “Mijn moeder is al jaren geestesziek, dan kun je een nummer als dit niet zingen zonder emotioneel te worden.” Er vloeien meer tranen, enkele mensen uit het publiek pakken de zakdoekjes erbij als het laatste nummer voor de pauze klinkt: ‘Hou vol, hou vast’. Het past bij de avond, waarbij de één uitbundig danst en de ander zijn emoties de vrije loop laat. Oostkerk-directeur Leo Hannewijk vertelt tijdens de onderbreking dat Paskal Jakobsen voor het concert al had aangegeven de locatie te gek te vinden. ,,Hij zei: ‘Als je in de Oostkerk speelt voelt het alsof de mensen op schoot zitten. Zo intiem en zo sfeervol.’ Ik denk dat iedereen zich wel in die woorden kan vinden.”

Na de onderbreking wordt de menigte getrakteerd op vele grote hits als ‘Harder dan ik hebben kan’, ‘Alles is liefde’ en natuurlijk ‘Hier aan de kust’. Het concert wordt memorabel afgesloten met een bijzondere versie van Zoutelande. Jakobsen: “Vlak voor het concert kwam ik twee Duitse mensen tegen, hen heb ik twee vrijkaartjes gegeven. Speciaal voor hen zingen we een stukje van Zoutelande in het Duits.” ‘Ich bin froh, dass du hier bist’ klinkt het uit de mond van de BLØF-zanger en het publiek sluit vrolijk aan. Het is een afsluiting die past bij een avond waarop BLØF echt contact maakt met de menigte. Bij het verlaten van de kerk verwoord een uitgelaten bezoeker het misschien nog wel het beste: ‘Ik ben zo blij dat ik hier ben’.

Het concert van BLØF is voorlopig één van de laatste evenementen in de Oostkerk. Zaterdag 16 oktober om 20.00 uur is er nog een ligconcert van Lavinia Meijer (harp) en Heiko Dijker (tabla’s), waarbij bezoekers zelf matjes mee moeten nemen. Daarna zal de kerk een half jaar sluiten i.v.m. verduurzaming van het gebouw.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn