De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Jubileumstuk De Reilanders staat garant voor een avondje lachen

Persoonsverwisselingen, check. Komische wendingen, check. Misverstanden, check. 'Zeg maar nee...dan krijg je er twee' is een klucht pur sang. Het is bovendien het veertigste avondvullende stuk van Toneelgezelschap De Reilanders uit Rilland. Vrijdagavond 27 januari gaat de voorstelling in première, de cultuurverslaggever bezocht de generale.

Hans Puik - 26-01-23

In dorpshuis 'Luctor et Emergo' in Rilland is vrijdag- en zaterdagavond "Zeg maar nee….dan krijg je er twee" te zien; een klucht geschreven door Anneke den Hartog. Een stuk dat het publiek vanaf het eerste moment in het verhaal weet te zuigen. Heleen Vogel zet op prachtige wijze de rol neer van bazige Elisabeth, de vrouw des huizes die alleen aangesproken wil worden met 'madam'. Tuinman Jos, gespeeld door Hans Bakker, is een van de personen die het moet ontgelden. Op klompen beweegt hij zich door de tuin, maar een kort gesprek met Adele (de dienstmeid van de buren) zit er eigenlijk niet in. Elisabeth houdt niet van 'al dat getreuzel'. 'Werk is werk' en 'Time is money' zijn de huisregels van de bazin. En ohja, 'het personeel mag uiteraard niet door de living'.


Dan is er ook nog huishoudster Josje (Maja Geense), die haar bazin ook niet uit kan staan. En huisarchitect Quintes komt te pas en te onpas binnen gevallen. Hij is er vaker dan de heer des huizes (Freddie). Freddie staat in de Quote 500, maar geld verdienen heeft ook een keerzijde, hij is zelden thuis. Als de tuinman in een tuingevecht terecht komt met Elisabeth zijn de gevolgen niet te overzien. Het zorgt voor ontwikkelingen die deze klucht tot een typische klucht maken. Humor vormt constant de boventoon. Het roept vragen op als: Is het nou issue of tissue? Josje of Josephine? Is Max alleen een hond? Lust de tuinman thee? Is de buurvrouw wijkzuster? En wie zit er nou precies in Parijs?


Voor wie nog geen kaarten heeft, "Zeg maar nee….dan krijg je er twee" is zeker een aanrader om te gaan zien. Het decor is mooi, het spel goed en een avondje lachen gegarandeerd. Alleen al de bazigheid van Elisabeth, de onhandigheid van tuinman Jos en het hysterische van huisarchitect Quintes zorgt voor hilarische scenes. Komt dat zien!

'De rolverdeling:
Jos, de tuinman - Hans Bakker
Freddie, de heer des huizes - Jacco Jakobsen
Elisabeth, de vrouw des huizes – Heleen Vogel
Adèle, de dienstmeid van de buren - Anneke Freijser
Josje, de huishoudster – Maja Geense
Quintes, binnehuisarchitect - Paul Wijnen
Lisette, de tweelingzus – Heleen Vogel

Raamregie: Ron Lubbersen
Regie assistent: Peter Vermerris
Souffleuse: Marie-José Govers
Grime: Daniëlle Bakx
Décor: Peter Vermerris, Huib v.d. Durpel en Ruud Meijeren
Techniek: Giel Gabriëlse (Podium Reimerswaal)

Kaarten voor de voorstellingen op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari (20.00 uur) zijn te verkrijgen via de website van Toneelgezelschap De Reilanders. 

Bekijk onderstaand een uitgebreide fotoreportage, klik op de foto voor een vergroting.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn