De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Al 64 jaar expositie Zeeuwse Kunstkring rondom de feestdagen

De winterexpositie van De Zeeuwse Kunstkring in de Vleeshal in Middelburg is een begrip. Al 64 jaar zijn rondom de feestdagen afwisselende kunstwerken van professionele Zeeuwse kunstenaars te bezichtigen. De komende periode dagelijks tot en met 8 januari.

HANS PUIK

Kunstschilder Leen van Duivendijk is sinds 1991 lid van De Zeeuwse Kunstkring. ,,Vorig jaar heeft onze expositie maar 5 uur geduurd”, kijkt hij terug op de onzekere coronaperiode. ,,Alle uitnodigingen en affiches waren gemaakt, alles was ingericht. We hebben nog video’s gemaakt van de tentoonstelling en toen alles weer afgebroken. Een jaar eerder ging het helemaal niet door, dus we zijn allemaal gelukkig dat het dit jaar wel weer kan.”

Sinds zaterdag 24 december exposeren 15 professionele kunstenaars louter nieuwe werken. De makers zijn afkomstig uit heel Zeeland, van Zierikzee tot Veere en van Kwadendamme tot Terneuzen. ,,De meeste leden hebben een kunstacademie afgerond. Het geeft een enorme meerwaarde dat we samen tot een vereniging behoren. We kunnen elkaar helpen en van feedback voorzien. Aan het begin van een ledenvergadering bespreken we altijd iemands werk. Daar leer je veel van. Het maken van schilderijen of andere kunstwerken is een continu leerproces. Samen bereik je daarbij meer dan alleen.”

Dit jaar zijn er ook twee nieuwe kunstenaars bij de kunstkring, Ben Game en Rien Dekker (zie bovenstaande foto voor een werk van Rien Dekker). ,,Dekker schildert in cobra-stijl, een vrij bijzondere stijl die is ontwikkelt door o.a. Karel Appel, Constant en Corneille. Veel energie en dynamiek straalt het werk uit. Alles bij elkaar is het een gevarieerde tentoonstelling met schilderijen, tekeningen, beelden, foto’s, grafiek en collages.”

Van Duivendijk verwacht dat weer veel bezoekers de weg naar de Vleeshal zullen vinden. ,,In het verleden trokken we telkens honderden geïnteresseerden. Hele families brachten een bezoekje, maar ook verzamelaars en uiteraard toeristen. Zaterdagmorgen voor de opening komen alle kunstenaars bijeen en vertellen we elkaar over onze werken. Om beurten zullen we aanwezig zijn in de Vleeshal om bezoekers uitleg te geven bij de kunstwerken. Tijdens de feestdagen lijkt Middelburg op slot, behalve dan de schaatsbaan. Maar gelukkig is er nog een uitstap mogelijk. Achter de kerstboom op de Markt, in de Vleeshal, brandt het licht, staat de kachel aan en is iedereen welkom om mooie kunstwerken te bezichtigen.”

Winterexpo de Zeeuwse Kunstkring in de Vleeshal te Middelburg. Van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023, dagelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt €2,- voor volwassenen, kinderen en jongeren zijn gratis. Meer info op www.zeeuwsekunstkring.nl.

 Stuk uit de PZC van zaterdag 24 december 2022:

 
 
 
E-mailen
LinkedIn