De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Week van de lach in Zeeuwse theaters

De Zeeuwse podia maken zich op voor een week met afwisselende cabaretavonden. Marc-Marie Huijbregts, Peter Pannekoek, Jeroens Clan, Ton Kas en Martijn Kardol komen volgende week allemaal naar Zeeland.

Hans Puik 13-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Marc-Marie Huijbregts, woensdag 20 oktober (20.00 uur) in dorpshuis Rilland

Marc-Marie Huijbregts stond voor het laatst in 2018 op de planken. Dat jaar maakte hij de oudejaarsconference en na afloop liet hij ontvallen ‘even helemaal klaar te zijn’ met theater. Al snel begon het weer te kriebelen en nu is hij terug met zijn nieuwe solovoorstelling ‘Uitgesproken’. Hij werd ooit winnaar van ‘Wie is de Mol’, was vaste tafelgast bij ‘De Wereld Draait Door’ en speelde de rol van Lukas Blijdtschap in de remake van ‘’t Schaep met de 5 pooten’. Tijdens zijn aankomende try-out in Rilland mag het publiek een combinatie van hardheid en kwetsbaarheid verwachten. Bij een avondje Marc-Marie Huijbregts staan persoonlijke verhalen, hilarische observaties en grappige levenstips centraal.


Peter Pannekoek, woensdag 20 en donderdag 21 oktober (20.00 uur) in Schouwburg Middelburg

Voor de allereerste keer maakt Peter Pannekoek dit jaar de oudejaarsconference. Om zijn grappen alvast te ‘testen’ begint de cabaretier met een reeks try-outs, waarvan er twee op het programma staan in Middelburg. Voor Pannekoek is de oudejaarsconference nieuwe kost, al heeft hij als teamcaptain bij ‘Dit was het Nieuws’ genoeg ervaring met het maken van grappen over de actualiteit. De 35-jarige Pannekoek is razendsnel één van de populairste cabaretiers van Nederland geworden. In 2006 ging hij er met de winst vandoor op het Amsterdams Kleinkunst Festival Comedy Concours en met zijn laatste voorstelling ‘Later was alles beter’ won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker.

Jeroens Clan, donderdag 21 oktober (20.15 uur) in De Weverij in Zierikzee


Waarschijnlijk de minst bekende naam in dit rijtje, maar niet minder talentvol. Jeroens Clan is een cabaretgroep bestaande uit Bram Kroon, Jip de Poorter en Matthias Tuns. Ze kennen elkaar sinds de brugklas van de middelbare school en in 2018 stonden ze in de finale van het Leids Cabaret Festival. De jury prees de jongens om hun vermogen om slim de zaal te bespelen met hun snelle scènes en liedjes. Met hun debuutvoorstelling ‘Tere Zieltjes’ bestormen ze nu de Nederlandse theaters. Een programma vol met rauwe liedjes en scherpe grappen.

Ton Kas, vrijdag 22 oktober (20.00 uur) in Theater de Mythe in Goes

De beste fragmenten uit drie eerdere shows van Ton Kas gaan de revue nog eens passeren in zijn ‘best-off’-voorstelling. Dit keer anders verpakt en aangevuld met nieuw materiaal. De Amsterdamse moppentapper zit vol harde grappen, die hij in zijn herkenbare gortdroge stijl voordraagt. Bezoekers mogen grappen verwachten over mislukte huwelijken, kwellende schoonmoeders, te dikke of te dunne vrouwen en politieagenten. “Pure flauwekul, die niemand persoonlijk hoeft op te vatten”, laat Kas op zijn eigen website weten. Daar vertelt hij ook dat zijn show voor iedereen is. ,,Laat je vooral niet wijsmaken dat mijn kunstje meer voor mannen is: de vrouwen produceren doorgaans de meeste decibels in de zaal.”

Martijn Kardol, vrijdag 22 oktober (20.15 uur) in De Verwachting in Ritthem


Deze 32-jarige grappenmaker is toe aan zijn derde cabaretprogramma ‘De Situatie’. “Een toepasselijke titel”, aldus de cabaretier, “want laten we nou net in een situatie zitten. Die moet natuurlijk worden opgelost, maar door wie?”. Kardols voorstelling gaat over het omgaan met crisismomenten. Of het nu gaat om het bestrijden van het coronavirus, het oplossen van het klimaatprobleem of keuzestress op Netflix: Kardol bekijkt het op geheel eigen wijze.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn