De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Peter Pannekoek speelt oudejaarsconference: ,,Het liefste zou ik willen dat iedereen van me houdt”

MIDDELBURG - Het is de allergrootste eer voor een cabaretier, het spelen van de oudejaarsconference. Aan het rijtje met onder anderen Wim Kan, Youp van ’t Hek en Freek de Jonge mag dit jaar de naam van Peter Pannekoek worden toegevoegd. Woensdag en donderdag speelt hij een try-out van zijn conference in Schouwburg Middelburg.

Hans Puik 18-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Peter Pannekoek is de laatste jaren met recht een BN’er te noemen. Hij vergaarde veel bekendheid met zijn vaste weekafsluiting bij De Wereld Draait Door, werkte mee aan ‘The Roast’ van Gordon en Giel Beelen en is al jaren vast panellid bij Dit Was Het Nieuws. Toch ziet hij zijn tv-werk niet als hoofdzaak. ,,Theater is de kern van mijn leven”, vertelt de 35-jarige cabaretier. ,,Alles wat ik daar omheen doe dient theater.”

Hij is trots op zijn uitverkiezing, al gaat het te ver om te zeggen dat Pannekoek al jaren droomt van ‘schitteren op oudejaarsavond’. ,,Het maken van een oudejaarsconference is zeker niet vanaf het begin van mijn carrière de heilige graal geweest, al vind ik het een prachtige Nederlandse traditie. De oudejaarsconference doen is als het culturele bondscoachschap. Iedereen heeft er een mening over en ook mensen die me niet leuk vinden zullen gaan kijken en oordelen.”

Foto Hans-Peter van Veldhoven

Die stress werkt bij Pannekoek niet beklemmend, maar motiverend. ,,Ik hou van die spanning. Het is een moeilijke opdracht onder grote druk waarbij er een kans is van circa 25 procent dat je het goed doet en de beloning groot is. De kans is groter dat je valt of zelfs tot op het bot wordt afgebrand. Het is als koordansen: uitdagend en lastig, maar als het goed gaat is het geweldig.” Toch is Pannekoek niet wars van kritiek. ,,In essentie ben ik een pleaser. Het liefste zou ik willen dat iedereen van me houdt. Dat gaat nooit gebeuren, zeker niet gezien mijn harde stijl van humor. Ik heb me al voorgenomen op 1 januari niet op Twitter te kijken. Daar is afgelopen maanden een topic als ‘Hugo de Jonge is krankzinnig’ voortdurend trending. Naar mijn mening kun je reacties op dat medium niet representatief noemen.”



Pannekoek werd geboren in Hilversum op 30 juni 1986. Naar eigen zeggen was hij een druk kind, die graag in de aandacht stond. ,,Als kleine jongen had ik geen podium nodig om op te vallen, zo deed ik nooit aan schooltoneel. Toen ik een jaar of 13 was is er een zaadje geplant, misschien is optreden iets voor mij? Ik ben open podia afgegaan en al vlot kreeg ik enkele betaalde optredens. Sommige beginnende cabaretiers moeten lange tijd onbetaald de cafés afstruinen om vastigheid te creëren. Omdat ik al redelijk snel voor Dit was het Nieuws en Koefnoen ben gaan schrijven heb ik nooit last gehad van een gebrek aan financiële zekerheid. Dat was mijn geluk, het bracht me dichter bij mijn doel: solo in het theater staan.”

Voordat zijn oudejaarsconference (met als titel ‘Nieuw bloed’) onder een vergrootglas komt te liggen, kan Pannekoek genieten van zijn gewaardeerde status in cabaretland. Hij is razendsnel één van de populairste cabaretiers van Nederland geworden. Met zijn laatste voorstelling ‘Later was alles beter’ won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor meest veelbelovende theatermaker. Als teamcaptain bij Dit Was Het Nieuws is hij voortdurend bezig met de actualiteit, een bijkomend voordeel om een oudejaarsconference te maken. ,,Het is een totaal andere stijlvorm, of je nu in een tv-programma zit of een theatervoorstelling maakt. Je ontdekt wel hoe je kunt omgaan met actuele thema’s. Theo Maassen was mijn voorganger in 2013 en twijfelde nadien openlijk of hij nog eens een oudejaarsconference zou maken. Voor hem voelde het als een jaar lang huiswerk om elke dag het nieuws bij te houden. Daar heb ik geen last van, omdat ik voor mijn tv-werk al gespitst ben op de actualiteit.”

Zelfs lachen op een begrafenis
Pannekoek heeft op het podium zijn eigen stijl, waarin harde grappen en donkere humor centraal staan. ,,De lach weten te vinden in zware thema’s is voor mij cabaret op z’n mooist. Zelfs op een begrafenis is altijd ergens een moment dat iemand in de lach schiet. Dat is voor mij de schoonheid van humor, luchtigheid geven aan zware onderwerpen.”

De try-out shows in Middelburg zijn speciaal, omdat Pannekoek voor het eerst de bühne op gaat in het officiële ‘oudejaarsdecor’. ,,We zijn vier dagen in Zeeland, twee dagen om het decor op te bouwen en twee dagen om te spelen. We hebben bewust de schouwburg in Middelburg uitgekozen omdat het een fantastisch theater is om het totaalplaatje uit te testen. Het belangrijkste van een try-out is het antwoord op de vraag ‘hoe kan ik mijn punt het beste overbrengen op het publiek?’ Aan het begin van de avond zal ik zeggen: ‘Het jaar is nog niet af, dus deze voorstelling ook niet. Tot eind december is de show constant in ontwikkeling.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn