De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Modderkruipers is nieuw succesprogramma van Yentl & De Boer

Ze zijn onderscheidend, met niemand te vergelijken, veelzijdig, fantasierijk, energiek en taalvaardig. De Zeeuwse Yentl Schieman en Utrechtse Christine de Boer maken na hun vorige successhow ‘De Kampvuursessies’ opnieuw een theaterprogramma van formaat. ‘Modderkruipers’ is een muzikale voorstelling met veel grappige, maar ook ontroerende liedjes. Vrijdagavond 24 februari stond het duo op het podium in Theater de Mythe in Goes, De Cultuurverslaggever was er bij.

Tekst en foto's: Hans Puik - 24-02-23

Ik zit verscholen in de bodem van de zee en ik zit er al een dag of zes. Ik weet niet waar de anderen nu zijn, maar deze modder voelt fijn. Met het zingen van die tekstregels start de voorstelling Modderkruipers. In de show gebruiken Yentl & De Boer warme modder als metafoor voor een veilig leventje. De blubber om je heen voelt vertrouwd aan, terwijl je diep van binnen weet dat angsten overwonnen moeten worden om iets te bereiken. Ze maken de vergelijking met vissen, die zich, bij een eerste teken van gevaar, diep in de modder verstoppen.

In essentie gaat de voorstelling over heldenmoed én vluchtgedrag, over weglopen voor moeilijke vragen of eerlijk je mening geven. Niet voor niets maakt het duo ‘Muzikaal cabaret’, want muziek voert in Modderkruipers de boventoon. Na het zien van hun vorige show zaten liedteksten als ‘Gaan we het nog meemaken of niet?’, ‘Komodovaraan’ en ‘ik zei dat ik ging, maar ik ga niet’ wekenlang in mijn hoofd (dit laatste nummer is trouwens dit keer de afsluiting van de avond). Naast de veelal humorvolle songs maakt het duo ook ontroerende liedjes. Eerder brachten ze al een nummer uit met de titel ‘Jij zit in mijn hoofd’, deze avond is er bijvoorbeeld ruimte voor ‘Het juiste pad’ (geschreven voor Theater na de Dam).

Om hun muzikale kwaliteiten te duiden: al drie keer werden Yentl & De Boer genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs, een onderscheiding voor beste theaterlied van het jaar. Twee keer kwamen ze als winnaar uit de bus, in 2015 met het lied ‘Ik heb een man gekend’ en 5 jaar later werd ‘Het is begonnen’ het winnende nummer.
Afgelopen seizoen maakte het duo een uitstapje naar de televisie met hun vierdelige muzikale comedyserie ‘Yentl en de Boer de Serie’. Een programma vol humor, maar deze twee artiesten zijn op hun best op een podium, live voor publiek.

Al in het begin van de avond is er het dolkomische lied over ‘wie pakt de allerlaatste bitterbal?’ Niet veel later volgen er meer levenslessen, zoals de tekst ‘Alcohol lost geen problemen op, maar melk ook niet’, een lied over alcoholgebruik met een knipoog naar Yentl & De Bier. Humor voert de boventoon, maar zoals gezegd zijn er ook momenten waarop je als publiek aan het denken wordt gezet. Sowieso zorgen de prachtige stemmen van de dames regelmatig voor kippenvel. De wisselwerking met de muzikanten – deze avond in Goes zijn dat David Gram en Charly Zastrau – is weer perfect. Er zit een fijne afwisseling in de avond. ‘Wanneer begint het leven echt?’ is een nummer met prachtige lading, het lied over de vraag of Bob’s vader is overleden of niet is er dan weer één om kostelijk om te lachen.

Ook nog goed om te benoemen, het lied waarin het cabaretduo terug gaat naar de tienertijd, de tijd van het niet ontwikkelde brein. In het lied zingt Yentl over hoe ze indruk probeerde te maken op haar leraar, zonder succes overigens. De dames, uitgedost in fel groen en geel, zingen in de slotfase van de show het treffende ‘Alles is nog mogelijk’. De keuze tussen heldenmoed én vluchtgedrag blijft een levenslang dilemma, maar er is altijd hoop.

Modderkruipers is opnieuw een show van een hoog niveau. Yentl & de Boer zijn wat mij betreft de standaard op het gebied van muzikaal cabaret in Nederland. Wie tot de top wil behoren, zal in de buurt moeten komen van deze twee dames. Voor wie de avond in Goes gemist heeft, op zaterdag 22 april is de show nog te zien in het Scheldetheater in Terneuzen en op zaterdag 10 juni in De Kring in Roosendaal.

Bekijk onderstaand alle foto's van de avond!

  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.0042
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
  • Yentl & de Boer met Modderkruipers. Foto Hans Puik.
 
 
 
E-mailen
LinkedIn