De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

'It's so nice here' in Ossenisse

Cultureel café ’t Schallemaaj, in het dorpje Ossenisse, is populair onder muzikanten. Vanwege de geweldige akoestiek, de hartelijke ontvangst en de unieke intieme sfeer weten artiesten van over  de hele wereld de weg naar het knusse Zeeuws-Vlaamse podium te vinden.

Hans Puik 03-02-22 LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Lenno Spaans. Foto Frank Peters


Lenno Spaans (61) is uitbater van ’t Schallemaaj, afgelopen weekend gingen zijn deuren na lange tijd weer open. De Zeeuwse band Two Siders gaf een concert voor ruim 40 man publiek. ,,Afgelopen twee jaar heb ik ongeveer 70 concerten af moeten zeggen, heel frustrerend”, vertelt Spaans. ,,Om ’t Schallemaaj in stand te houden heb ik veel geld bij moeten leggen. Alles wat ik voor mijn pensioen had gespaard is weer bijna op.”

Geld is allerminst zijn drijfveer, Spaans wil veel liever mensen en artiesten een fijne middag of avond bezorgen. ,,Al onze concerten zijn gratis, we gaan met de hoed rond voor een vrijwillige bijdrage. Ik zoek geen artiesten die dollartekens in hun ogen hebben, maar mensen die een oprechte passie hebben voor muziek.”
Artiesten komen van heinde en verre naar ’t Schallemaaj (dialect voor mondharmonica). Best opvallend, omdat Ossenisse toch niet bepaald de droomlocatie van iedere buitenlandse zanger is. ,,Ik heb een breed netwerk en veel contacten met artiesten. Er spelen hier regelmatig Amerikaanse bands, die op tour zijn. Ik heb een stacaravan aangeschaft, waar artiesten van ver weg kunnen logeren. Als je een hotel moet betalen, ben je veel geld kwijt. Met een beetje proppen hebben er al eens 8 muzikanten in overnacht.” Wat is dan toch de aantrekkingskracht van het kleinschalige podium in Ossenisse? Spaans weet wel waarom zelfs Amerikanen graag komen spelen. ,,Ze krijgen eten, drinken en ik maak ook opnames van de optredens. Sommige bands plaatsen hun live-opnames in Ossenisse op Spotify, vanwege de goede akoestiek en het topgeluid. Wat ik zelf prachtig vond, het optreden van The Deltaz uit Los Angeles, twee broers, singer-songwriters die Americana brachten. Er ging een schok door het publiek, zo goed vond iedereen het. Ook Carrie Clark uit Seattle is één van mijn favoriete singer-songwriters. Om de twee jaar komt hij bij ons spelen. ‘It’s so nice here’, zegt hij altijd.”

De Averij. Foto Adri Wilhelm

A.s. zondag hoeven de muzikanten niet ver te reizen, er staat namelijk een optreden van De Averij op de planning. ,,Een band uit Zeeland, ze brengen liedjes uit de jaren 60 t/m 80. Ze spelen de nodige covers, maar zullen nooit een artiest imiteren. Ze hebben een geheel eigen geluid, vaak met meerstemmige zanglijnen.” Voor De Averij is het een eer om in ’t Schallemaaj te spelen. ,,Het is een geweldige locatie”, zegt Akkie Pladdet, zanger en gitarist van de band. ,,Er wordt goed voor je gezorgd en Lenno is zelf een topgeluidsman. Als muzikanten hoeven we alleen maar in te pluggen en we kunnen meteen gaan spelen.” Het optreden bevat nummers van o.a. Eric Clapton, Jacques Brel, Otis Redding en Tom Waits. ,,En natuurlijk zal de blues niet ontbreken.”  Voor de mannen van De Averij is het spelen op een podium iets waar al lang naar wordt uitgekeken. ,,Het zal weer even wennen zijn om voor publiek te staan. In de eerste set worden de wat ingetogen nummers gespeeld, om na de pauze los te gaan en voor een muzikaal toppunt te zorgen. Één ding staat vast, we gaan allemaal genieten. Zowel het publiek als de muzikanten hebben heel wat muziekloze weekenden in te halen.”

Zondag 5 februari, 15.00 uur, ’t Schallemaaj in Ossenisse: Optreden De Averij

 
 
 
E-mailen
LinkedIn