De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Kloetingse Amber heeft haar plekje gevonden in Amsterdam: ‘Muziektheater Zeeland is een groot deel van mijn leven geweest’

De 23-jarige Amber de Vrieze komt uit Kloetinge en woont in Amsterdam. Ze heeft haar plekje in de hoofdstad helemaal gevonden en is trots op haar Zeeuwse roots. ,,Ik heb al een keer moeten uitleggen dat Zeeland ook bereikbaar is zonder boot.”

Hans Puik 24-03-22, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Hoe bevalt het in Amsterdam?
,,Ik woon hier inmiddels 2 jaar en door de coronaperiode heb ik rustig kunnen wennen aan de stad. Het was de voorbije jaren natuurlijk minder druk in de straten dan in normale tijden. Soms miste ik de uitgaansmogelijkheden, maar dankzij fijne huisgenoten hebben we het altijd gezellig kunnen maken. Ik hou van de energie in de stad en woon dichtbij het centrum. Ik heb hier helemaal mijn plek gevonden.”

Van Kloetinge naar Amsterdam, is dat geen grote overgang?
,,Amsterdam klinkt heel massaal, maar dat valt mee. Ik woon in de rivierenbuurt, net onder De Pijp. Onze wijk zie ik als een klein dorp. Ik ga altijd naar dezelfde supermarkt en ken al de nodige mensen in de omgeving.”

Wat voor reacties krijg je als je zegt dat je uit Zeeland komt?
,,De meesten kennen Goes wel, maar een oud-huisgenootje vroeg me: ‘Moet je dan ook met de boot om in Kloetinge te komen?’ Mensen zijn vooral geïnteresseerd, meestal krijg ik te horen ‘Jij ging zeker vaak naar het strand?’. Dat kan ik alleen maar bevestigen.”

Welke herinneringen heb je aan Kloetinge?
,,Het eerste waar ik aan denk is Muziektheater Zeeland in Goes. Dat is een groot deel van mijn leven geweest. Op 14-jarige leeftijd ben ik begonnen en Evita was mijn eerste voorstelling. Bij de vereniging heb ik vrienden voor het leven gemaakt en een prachtige periode gekend. Het is voor iedereen een warm bad en jong en oud gaan geweldig met elkaar om. Iedereen respecteert elkaar, zo zou het overal mogen zijn. Ik heb een aantal mooie rollen mogen spelen in musicals zoals My Fair Lady, Jesus Christ Superstar, Titanic, Drie Musketiers, Ciske de Rat en als laatste Michiel de Ruyter.”

Hoe was je laatste voorstelling?
,,Het was gek om afscheid te nemen van iedereen. Tijdens de allerlaatste musical van Michiel de Ruyter heb ik me grootgehouden. Toen het doek dicht ging en iedereen naar me toe kwam, schoot ik vol. In mijn gedachten ging ik terug naar al die mooie momenten die we samen hebben meegemaakt. Mensen die je zolang kent, van iedereen uit de decorploeg tot de muzikanten uit het orkest, het voelde dubbel om daar afscheid van te nemen.”

Had jij als tiener al het idee om uit Zeeland te vertrekken?
,,Theater zit in mijn bloed, dus nijg ik al vele jaren naar een woonplek in de Randstad. Amsterdam ademt theater. Daarmee wil ik Zeeland niet te kort doen, want ook daar zijn prachtige culturele mogelijkheden. Sterker nog, daar zijn juist veel mooie verenigingen en initiatieven. Maar hier zijn de lijntjes toch wat korter en de baankansen in een musicalberoep vele malen groter.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
,,Studeren, ik zit in mijn tweede jaar van de studie theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werk ik als regie- en productieassistent bij Musical 2.0, een productiemaatschappij voor jonge talenten o.l.v. een professionele regisseur, choreograaf en zangcoach.”

Hoe ziet je werk bij Musical 2.0 er uit?
,,Ik ondersteun de regisseurs, bij het ene stuk zijn we aan het kijken naar de rolverdeling, bij de ander werken we al volop aan scenes. Mijn studie is vrij theoretisch, veel onderzoeken en veel lezen, terwijl ik juist praktisch ben ingesteld. Omdat ik dat stukje miste heb ik gereageerd op een vacature bij Musical 2.0. We werken momenteel aan drie producties, ‘Beauty and the Beast’, ‘Bring it On’ en ‘Peter Pan’.”

Dan over je studie theaterwetenschappen, wat leer je daar zoal?
,,Het is erg breed, maar mijn focus ligt op musical. Anderen kiezen voor teksttoneel of cabaret, maar ik heb mijn eigen richting gevonden. In algemene zin leer je over de geschiedenis, hoe theater is ontstaan. Ook ga je aan de slag met het produceren van een voorstelling, van a tot z doen studenten alles zelf. Van het schrijven van het stuk tot zelf optreden. Vorige maand ben ik begonnen met het vak ‘Studying Musical Theatre’ van docent Millie Taylor. De enige hoogleraar musical ter wereld. Dat zij bij ons les geeft is ontzettend leuk.”

Wat hoop je met je studie te bereiken?
,,Ik zie veel musicalregisseurs van dichtbij aan het werk. Natuurlijk ben ik na mijn studie niet meteen regisseur, maar op lange termijn is dat wel mijn doel. Als ik deze studie heb afgerond hoop ik allereerst een leuke baan te vinden bij een musicalproductiebedrijf. Soms word ik gevraag mee te kijken met basisschoolmusicals van groep 8. Om later musical- of theaterworkshops te geven aan kinderen lijkt me geweldig.”
Amber de Vrieze werkt in de weekenden bij Musical 2.0, doordeweeks volgt ze de studie Theaterwetenschappen.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn