Mediteren in een uitverkochte theaterzaal. Het komt zelden voor, maar wel vrijdagavond in het Scheldetheater in Terneuzen. Bestsellerauteur Michael Pilarczyk vertelt in zijn show ‘Rust in je hoofd’ over de kunst van een gelukkig leven.
Hans Puik 22-03-24
Een theater is niet alleen geschikt voor muziek, theater of musical. Sterker nog, een avondje levenslessen blijkt net zo goed – of nog meer – aan te slaan. Met opvallend veel jonge mensen in de zaal, twintigers en dertigers die op zoek zijn naar rustpunten in een bevlogen wereld.
Pilarczyk komt op en weet met zijn rustgevende stem meteen stilte in de zaal te krijgen. Is Zeeland ‘Zen-land’ vraagt hij zich af, gezien de rust die de mensen in het theater uitstralen. Om er aan toe te voegen: Zijn er mensen die denken: ‘Waar ben ik vanavond in terecht gekomen?’ Het gegrinnik geeft aan dat dit voor sommigen in de zaal zo is.
Voor wie nog nooit van Michael met de lastige achternaam heeft gehoord. In 1992 jaar was Pilarczyk betrokken bij de oprichting van Radio 538 en presenteerde hij het allereerste programma van die zender ‘An Ever Lasting Love’. Daarna was hij o.a. te horen in Club 538, Mikey Mike in de middag, Goud waar je van Houdt, The Jungle, de Piepshow en de Nederlandse Top 40 (invaller van Erik de Zwart). Ook was hij vanaf de start een van de populaire vj's van videoclipzender TMF. Begin 1999 stopte hij bij radio 538 en TMF en werd uiteindelijk succesvol zakenman. Sinds 2014 is hij auteur en schreef meerdere bestsellers. Hij verkocht 500.000 boeken over de kracht van je gedachten, meditatie en mindfulness. Zijn boek Master Your Mindset staat al drie jaar genoteerd in de lijst van best verkochte boeken en meer dan een kwart miljoen Nederlanders en Belgen gebruiken dagelijks de ‘Meditation Moments’ app met de rustgevende stem van Pilarczyk.
De in Polen geboren en in Zoetemeer opgegroeide Pilarczyk vertelt over zijn verleden. Hoe hij als 29-jarige 2 miljoen gulden schuld had door een ‘beleggingsfoutje met grote gevolgen’. Aangevuld met allerlei privéperikelen zorgde het voor onrust in zijn hoofd, tot zelfmoordgedachtes aan toe.
Klinkt als zware kost, maar het is slechts de opmaat naar een verhaal over leven vanuit dankbaarheid. ‘Waar het leven om draait is liefde. Als alles wegvalt is liefde wat overblijft’. Het gaat over hoe Pilarczyk in zijn zwaarste periode boswandelingen maakte en daar ene Janus ontmoette. Hij houdt hem – en nu dus het publiek – iedere keer een spiegel voor. ‘Hoe ziet jouw mooiste leven er uit?’, is de hoofdvraag.
Om de kracht van meditatie aan te tonen kondigt de mediaondernemer een stiltemeditatie van een uur aan. De lichten dimmen en iedereen in de zaal gaat er goed voor zitten. Vervolgens zijn er allerlei ingesproken gedachtes te horen die mensen tijdens een meditatie kunnen ervaren. ‘Wat een zweeftevengedoe’ is een van die gedachtes. Later in de voorstelling volgen er twee serieuze meditatieoefeningen, waarbij mensen leren om enkel op de ademhaling te concentreren.
Terug naar de kern van het verhaal. Ieder mens heeft 60.000 tot 80.000 gedachten per dag. Pilarczyk heeft zijn ‘mind’ getraind positief te denken en keuzes te maken die zijn levensgeluk vergroten. Hij staat iedere ochtend voor de spiegel, kijkt naar zichzelf en denkt: ‘Kijk, daar heb je George Clooney’ en zegt voor het slapen gaan waar hij allemaal dankbaar voor is.
‘We zoeken buiten onszelf naar oplossingen voor problemen’ is een van zijn motto’s als hij terug denkt aan zijn eigen verleden. In een klooster werd hem verteld dat niet alles om hem heen het probleem is. ‘Jij bent het probleem’ is de keiharde boodschap, precies alles wat hij liever niet wilde horen.
Vanaf dat moment ziet hij problemen als cadeautjes en stopt met vechten tegen zijn ‘innerlijke vijand’. De ‘ankers’ uit het verleden draagt hij niet langer als zware last met hem mee.
Het is een bijzondere avond. Niet een alledaags theaterbezoekje. Er zitten momenten in die erg marketingtechnisch of commercieel aanvoelen. En natuurlijk moet zelfs een succesvol zakenman reclame blijven maken voor zijn product, in het geval van Pilarczyk o.a. een meditatieapp en zijn boeken. Tegelijkertijd is het een avond die aan het denken zet en veel positieve boodschappen bevat. Waar wil je op je sterfbed geen spijt van hebben? Een levensvraag die iedereen toch liever voor die tijd al eens beantwoord wil hebben. In een gejaagde wereld is een adempauze sowieso goed lijkt me, en daar kan elk meditatief inzicht een bijdrage aan leveren. Bijzonder om te zien hoeveel Zeeuwse jongeren hier interesse in hebben. En ook niet onlogisch, want ‘rust in je hoofd’ is nou niet bepaald een zekerheidje in de huidige tijd. Laten we hopen dat deze voorstelling daar weer een beetje aan heeft bijgedragen. Laat Zeeland dan maar ‘Zen-land’ blijven, daar wordt niemand slechter van.