De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

‘Het is geweldig om te spelen met woorden’

Foto Hans Puik

OPEN PODIUM | In Open Podium stellen we Zeeuwse muzikanten van alle leeftijden voor. En dat niet alleen; we geven ze de kans ook te laten zien en horen wat ze in hun mars hebben. In deze aflevering: Rapper Bas de Meijer uit Vlissingen.

Hans Puik 10-01-22, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Zeeland heeft een levende hiphopscene, mede dankzij een artiest als Bas de Meijer. Hij noemt zijn eigen stijl ‘personality-rap’, hij rapt over onderwerpen die dicht bij hem staan. Met zijn nieuwe album op komst wil hij laten zien wat zijn hoofddoel is in de muziek. ,,Kwaliteit leveren en geweldige live performances neerzetten.”

Muziek was vroeger bij Bas thuis net zo aanwezig als eten en slapen. Zijn vader Gert de Meijer (in 2006 al op 53-jarige leeftijd overleden) was een virtuoos gitarist en stond bekend om zijn twaalfsnarige gitaarspel. ,,Dankzij mijn vader groeide ik op met muziek”, vertelt Bas vanuit zijn thuisstudio in Vlissingen. ,,Op 13-jarige leeftijd kwam ik in aanraking met rap en hiphop, in het bijzonder Eminem en rapgroep DAC van o.a. Jiggy Djé en Diggy Dex. Zij fascineerden mij enorm.” Hij werd vooral gegrepen door de teksten. ,,Hoe rappers zich kunnen uiten in woord is bijzonder. Nog steeds vind ik het geweldig om te spelen met woorden, pleonasmen en metaforen.”

Zijn rapteksten komen voort uit zijn eigen leven. ,,Ik laat me inspireren door maatschappelijk thema’s en wat er om me heen gebeurt. Ik wil eigenzinnig blijven en mezelf continu ontwikkelen.” Die ontwikkeling is in een stroomversnelling gekomen toen hij enkele jaren geleden meedeed aan coachingstraject Pop aan Zee. ,,Ik mocht aandragen wie ik graag als coach wilde. Mijn keuze viel op mijn muzikale helden Diggy Dex en Marcel Tegelaar, beter bekend als Skiggy Rapz. Marcel werd uiteindelijk mijn coach en we hadden gelijk een goede klik. Inmiddels zijn we goede vrienden en mede dankzij hem komt in februari mijn gloednieuwe album uit.”

Het album gaat Balanceren heten en de afgelopen maanden heeft Bas al enkele nummers uitgebracht. Zoals de eerste single met de titel Als ik er niet meer ben. ,,Naarmate je ouder wordt vallen er steeds meer bekenden uit je omgeving weg. Ik ben mijn vader op jonge leeftijd verloren en heb nu zelf twee kinderen. Wat zijn de gevolgen als ik plots kom te overlijden? Dat zette mij aan het denken.”

Wat extra speciaal is, Bas heeft het nummer samen geschreven met Diggy Dex, die ook de backing vocals in het refrein verzorgt. ,,Marcel Tegelaar is de producer van Diggy Dex, dus via hem heb ik contact kunnen leggen met de bekende rapper. Het zijn mensen waardoor ik 16 jaar geleden ben begonnen met rappen. Dat ik voor dit album met hen heb mogen samenwerken is extra bijzonder.”

Hoofdpodium Concert at Sea
Afgelopen jaren gaf de Vlissingse rapper, bekend van zijn energieke concerten en scherpe teksten, enkele memorabele optredens. ,,In 2018 mocht ik Concert at Sea openen en ik heb al meerdere keren gespeeld op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. Mijn doel is om ooit op het hoofdpodium van Concert at Sea te staan. En als we buiten Zeeland denken, dan staat een optreden op Lowlands hoog op mijn verlanglijstje.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn