De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Mosselrock in Yerseke

Het heeft acht jaar geduurd, maar het festival Mosselrock is terug van weggeweest. Het programma biedt meer diversiteit dan ooit tevoren. Spelletjes voor de kleintjes, fashionshows voor de volwassenen en als klapstuk liveoptredens vanaf het water.

Hans Puik 08-08-19, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Mosselrock in Yerseke kent een rijke historie. De editie van 1993 staat bijvoorbeeld bij velen in het geheugen gegrift. Een op dat moment nog onbekende band met de naam Bløf verzorgt zijn allereerste optreden, uitgerekend op het festival in Yerseke. In 2011 viert Mosselrock het 20-jarig jubileum, het blijkt voorlopig de laatste editie. Het festival mag niet meer gelijktijdig worden gehouden met Mosseldag en de toenmalige organisatie trekt de stekker er definitief uit.

,,Ik merk al jaren dat er in het dorp behoefte is om Mosselrock nieuw leven in te blazen”, zegt René van de Guchte van Stichting Promotie Yerseke. Ideeën voor een terugkeer in 2017 en 2018 mislukken nog, maar dit jaar is het eindelijk een feit. Mosselrock is terug. Onder het motto ‘als we het doen, doen we het goed’ heeft Van de Guchte, samen met andere nieuwe organisatoren, alles uit de kast gehaald om van de herstart van het festival een succeseditie te maken. ,,Blikvanger is het muzikale hoofdpodium, gebouwd op een mosselkotter. Dat zorgt voor een unieke belevenis, maar voor ons als organisatie was het een grote uitdaging. Hoe krijgen we stroom op de kotter? En nog belangrijker, hoe komen de artiesten aan boord van een boot die 10 meter van de kade ligt? We hebben ons heel wat op de hals gehaald, maar gelukkig is voor alles een oplossing gevonden. Een lokale ondernemer gaat ons bijvoorbeeld helpen door met een pendelbootje artiesten tussen kade en mosselkotter te vervoeren.”

Voor de organisatie van Mosselrock is het nog altijd het ultieme doel om Zeeuws bands door te laten breken op het festival, zoals 23 jaar geleden met Bløf.  Één van de hoofdacts morgen is de Middelburgse band Peer. Zij spelen na zonsondergang op de kotter in de haven van Yerseke. ,,Ik kijk uit naar dat prachtplaatje”, vertelt Van de Guchte, terwijl hij visualiseert van hoe dat eruit zal zien. ,,Het zou mooi zijn als Peer eenzelfde weg kan bewandelen als Bløf na een optreden op Mosselrock. Ze hebben al goede recensies behaald op de Gentse Feesten en Concert at Sea, nu is Yerseke aan de beurt om deze talenten aan het werk te zien.”

De line-up kent een groot Zeeuwse gehalte, met onder meer de Middelburgse zanger Kees Moerland en zijn band Raiders of the Last Rock [ROLR] en de band Delta Generation uit Krabbendijke. ,,We zijn niet voor niets een Zeeuws Festival, dus we bieden graag een podium aan bands uit de omgeving.”

Van de Guchte is ook verguld met enkele internationale artiesten die morgen speciaal voor Mosselrock naar Yerseke komen. ,,De Griekse zangeres Valentina is voor het eerst in Nederland en ook van de de Rockcoverband Music Junkies uit Ierland heb ik hoge verwachtingen. En we hebben de bekende Volendamse coverband Almost Famous. Die zorgt altijd voor bruisende zalen, benieuwd of ze ook een havenplateau aan het swingen krijgen.“

Tot half zes is Mosselrock gratis toegankelijk, in de avond moeten  bezoekers een kaartje kopen. Dat wil niet zeggen dat er ’s middags niets te beleven valt. In tegendeel. ,,Voor kinderen zijn er spelletjes en een mini-strandje om op te spelen. Er is een digitale voetbalmuur, een wedstrijd zandkastelen bouwen en je kunt een potje dartsvoetbal proberen. Drie keer zal een beauty- en fashionshow worden opgevoerd, voorafgegaan door en afgesloten met optredens van de Shuffle Girls. Dat zijn jonge dames die dansen op bekende rock-’n-rollmuziek van vroeger. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Er is van alles te proberen, bijvoorbeeld speciale bieren, een garnalencocktail of een gegratineerde oester.”

Het havenplateau biedt vanaf 14.00 uur voor ieder wat wils. De organisatie hoopt van Mosselrock weer een jaarlijkse traditie te maken. ,,Met beperkte middelen verwachten we iets moois neer te zetten. Als alles uitpakt zoals we verwachten, staat dit festival weer volledig op de Zeeuwse kaart. Morgenavond zal blijken of die verwachting is uitgekomen.”

Havenplateau Yerseke, vrijdag 9 augustus, vanaf 14.00 uur: Mosselrock

Feesten rond de mossel

Augustus is feestmaand in Yerseke. Mosselrock is onderdeel van een serie evenementen die betrekking heeft op de visserij. Afgelopen zaterdag vond de Mosselfandag plaats, aanstaande zaterdag is de Mosselrace (zeilwedstrijd) en vrijdagavond 16 augustus - de avond voor Mosseldag - is het culinaire evenement Yerseke by Night. ,,Liefst hadden we Mosselrock ook op die vrijdagavond gehouden”, erkent René van de Guchte. ,,Maar de gemeente is van mening dat het al druk genoeg is dat weekend. Daarom zijn we verhuisd naar een week eerder.”

Het programma van de Mosseldag op 17 augustus bevat onder meer een vlootschouw, kindervrijmarkt, dweilbandfestival, kermis, taptoe en braderie. De Mosseldag trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn