Vijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gedachtegoed van Etty Hillesum (1914-1943) nog altijd actueel. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven - eerlijk, poëtisch en vol zelfspot - spreken wereldwijd tot de verbeelding. In de voorstelling Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij wekt Julika Marijn de schrijfster tot leven.
Hans Puik 28-03-22
Voor actrice en theatermaakster Julika Marijn wordt het haar twee voorstelling over Etty Hillesum. Haar eerste ode ‘In duizend zoete armen’ werd in 2003 alom geprezen in binnen- én buitenland. “De eerste voorstelling ging veel meer over Etty’s persoonlijke worsteling met haar identiteit en intense emoties”, vertelt Marijn. ,,Dit keer gaat het meer over hoe Etty erin slaagde - ondanks alle chaos en de oorlog – vrede te vinden in zichzelf.” Marijn is van mening dat nieuwe generaties inspiratie kunnen vinden in Hillesum’s zoektocht naar zichzelf en haar plek in een ontwrichte wereld. ,,Wie had kunnen denken dat ik deze uitgestelde tournee zou spelen met de zorgwekkende oorlog in Oekraïne op dit moment? Etty’s inspirerende wijsheid en positieve kracht is van alle tijden en van onschatbare waarde.”
Volgens Marijn is er een waardevolle boodschap verwerkt in de voorstelling. ,,Etty laat zien hoe ze in staat is om tijdens haar verblijf in Kamp Westerbork - met alle verschrikkingen - toch met een glimlach langs het prikkeldraad te lopen. En op het lupineveld in het kamp de bloemen te zien bloeien. We kunnen daarvan leren dat de oorlog buiten ons alleen maar beslecht kan worden door deze eerst in onszelf gewaar te worden. Dan pas kunnen we zien dat angst ons niets oplevert, behalve verdeeldheid, pijn en verdriet. Etty’s verzet was dus een duidelijke boodschap: Wees niet bang. En bovendien zie ik het als een oproep tot meer compassie onder mensen.”
Vrijdag 1 april, 20.15 uur bij Theaters aan Zee in De Verwachting in Ritthem.