De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Merol is veel meer dan alleen de zangeres die over seks zingt

Foto Ben Houdijk

Na een succesvolle eerste editie van PopMonument vorig jaar in Veere landt het festival opnieuw in Zeeland, ditmaal in Middelburg én Veere. Een muzikale reis langs monumentale gebouwen met optredens van o.a. Moss, The Kik en zangeres MEROL.

Hans Puik - 14-07-22 LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

In De Spot in Middelburg is tijdens PopMonument een optreden van MEROL, artiestennaam van de 31-jarige Nederlandse zangeres en songwriter Merel Baldé . Na haar doorbraak in 2018 met de single Lekker Met De Meiden verkocht ze begin 2019 razendsnel vier keer Paradiso uit en volgde er een uitverkochte clubtour door Nederland en België. Als kers op de taart won ze aan het eind van dat jaar met het lied ‘Hou Je Bek En Bef Me’ de 3voor12/3FM Song van het Jaar Award. In een interview bij VPRO 3voor12 geeft ze aan blij te zijn met haar bekendste nummer, maar ook los te willen komen van haar imago als zangeres die alleen maar over seks zingt. ,,Ik ben trots op ‘Hou je Bek en Bef Me’, maar ik ben veel meer dan dat.”

Haar debuutalbum ‘Troostprijs’ verscheen twee maanden geleden, een frisse, eigenzinnige popplaat met troostende muziek. De zangeres noemt de plaat ‘een ode aan alle laatbloeiers en buitenbeentjes’. ,,De troostprijs staat voor mij voor het idee dat je niet mee doet aan de wedstrijd zoals vormgegeven door de maatschappij. Ik ga mijn eigen weg, op mijn eigen tempo. Geen strijd om goud of zilver, maar ik ga voor de troostprijs. Het album bestaat uit krachtige songs die mij troosten en mijn eigen angsten en onzekerheden wegnemen.”

Ze is inmiddels de dertig gepasseerd, iets wat MEROL soms als last ervaart. ,,Als je 30 jaar wordt, geeft dat een bepaalde druk. Je hebt er al een heel leven opzitten. Wat heb je allemaal al bereikt, of wat wil je nog bereiken? Dat soort vragen komen dan om de hoek kijken. Juist met het standaardplaatje van een 30-plusser wil ik afrekenen. Ik vind dat best wat minder perfectionistisch mogen zijn. Mijn motto: Trek je niets aan van de verwachtingen van anderen, kleur buiten de lijntjes, leg je eigen lat en bewandel je eigen pad.”

Op het nieuwe album zoekt de zangeres verbreding qua thematiek. ,,Vier jaar geleden wilde ik een prikkelende titel hebben en nu denk ik: het moet vooral een goed liedje zijn. Dan kan het nog steeds spraakmakend zijn, humor bevatten en over seks gaan. Maar dat is niet meer een doel op zich. Een liedje op de plaat heet betekenisloos, dat begon bij mij als een tekst over betekenisloze seks. Al snel dacht ik: dat woord seks moet er uit, dat moet ik niet zingen. Mensen snappen toch wel waar het over gaat.”

Inspiratie voor haar liedjes haalt ze van overal. Bijvoorbeeld tijdens het Eurovisie Songfestival, waar ze vorig jaar de zanger van de winnende band Måneskin aan het werk zag. Bij Vera on Track op NPO 3FM vertelt ze waarom ze over hem het nummer ‘Vol’ schreef. ,,Toen ik de zanger voor het eerst zag, viel ik als een blok voor hem. Hij balanceert op het randje van supersexy en aantrekkelijk zijn, maar je ziet ook dat hij zelf doorheeft dat hij knap is. Het is aantrekkelijk als iemand zichzelf sexy vindt, maar het moet niet te worden natuurlijk. Toen kwam de tekst bij mij naar boven, ‘Zit je vol van jezelf, of heb je nog een plekje vrij?’”

Bang om haar kop boven het maaiveld te steken is MEROL in elk geval niet. Haar muziek mag ergens over gaan. In ‘pastel’ zingt ze over de kritiek die ze kreeg na het uitbrengen van haar single ‘Hou Je Bek en Bef Me’. ,,Die dubbele standaard stoort me, vrouwen worden vaak klein gehouden. Glimlach maar netjes en verhef vooral je stem niet want dan ben je een schreeuwlelijk. We kloppen onszelf vaak op de schouders met hoe geëmancipeerd we zijn, maar we zijn er nog lang niet.”

 Vrijdag 15 en zaterdag 16 juli: Popmonument in Veere en Middelburg. Kijk voor het totale programma op: https://popmonument.nl/edition/popmonument-veere-middelburg/?part=1578#programma

 
 
 
E-mailen
LinkedIn