De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Adrie van der Lijcke is ervaren songwriter

In Open Podium stellen we Zeeuwse muzikanten van alle leeftijden voor. En dat niet alleen; we geven ze de kans te laten zien en horen wat ze in hun mars hebben. In deze aflevering: Singer-songwriter Adrie van der Lijcke (65) uit Terneuzen.

Hans Puik 31 jan. 2022 LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Zijn jeugd bracht Van der Lijcke door in Cadzand-Bad. Daar kwam hij al vroeg in aanraking met muziek. ,,Op 10-jarige leeftijd kreeg ik een bandrecorder”, vertelt de singer-songwriter, die inmiddels al 15 jaar in Terneuzen woont. ,,Omdat ik geen instrumenten had, maakte ik als kind zelf een gitaartje. Een klankkastje van hout met wat nylonsnaren. Daar zat ik vaak op te tokkelen.”

Als 16-jarige kreeg hij van zijn ouders een ‘echt instrument’, een elektrische gitaar. ,,Vanaf toen ging ik akkoorden en slagritmes leren. Op de bandrecorder maakte ik opnames van mijn vorderingen. In de loop der jaren kwamen er steeds meer instrumenten bij, o.a. een akoestische gitaar. Als twintiger kocht ik een betere recorder en een mengpaneel en kon ik eigen nummers gaan opnemen.”

Noot voor noot zelf opnemen
Het produceren van eigen liedjes nam een vlucht toen in de jaren 90 de eerste muziekprogramma’s voor de computer ontstonden. ,,Ik heb een PC gekocht met het programma Logic. Software die het opnemen van muziek eenvoudiger heeft gemaakt. Dat wil niet zeggen dat de computer alles zelf doet. Ik gebruik niets wat voorgeprogrammeerd is, maar neem alles noot voor noot zelf op.”

Mede dankzij de goede software heeft Van der Lijcke inmiddels 2 albums uitgebracht. Het laatste album, met de titel ‘Hold on’ verscheen in 2017. Vijftien zelfgeschreven popliedjes met countryinvloeden. ,,De titelsong heet ook ‘Hold on’, een liedje dat zegt ‘ook al heb je tegenslagen in het leven, hou vol en ga door met alles wat je graag doet.” Het liedje is deels autobiografisch, want Van der Lijcke stopte 15 jaar geleden een tijdje met muziek maken. ,,In die periode leerde ik mijn vrouw kennen en door haar kreeg ik weer zin om te zingen. Zij stimuleerde mij om mijn passie weer op te pakken.”

Wat bijzonder is, Van der Lijcke doet alles zelf. Liedjes schrijven, zingen, alle instrumenten bespelen, opnemen en produceren. ,,Inmiddels heb ik de nodige instrumenten, meerdere gitaren, een keyboard en een mandoline. Die gebruik ik allemaal om liedjes op te nemen. In mijn huis heb ik een speciale muziekkamer waar ik aan nieuwe nummers werk. Als een liedje af is kan ik met recht zeggen ‘dat heb ik gemaakt’.”

In principe zingt de Zeeuws-Vlaming voornamelijk in het Engels, al heeft hij 25 jaar geleden ook enkele Nederlandstalige liedjes uitgebracht. Compacte, melodieuze popliedjes met melancholische teksten, zo omschrijft hij zijn muziekgenre. Zijn inspiratie haalt hij uit muziek van de jaren 60 en 70. ,,De beste popmuziek is gemaakt begin jaren 70. Ik was groot fan van The Beatles en later van Jim Croce.” In tegenstelling tot die artiesten staat Van der Lijcke nooit op een podium. ,,Begin jaren 90 heb ik één keer opgetreden in Zaamslag. Door de zenuwen kon ik nauwelijks genieten van dat moment. Natuurlijk moet je het vaker doen om te wennen, maar ik zie mijn toekomst meer als songwriter dan als zanger. Graag zou ik liedjes schrijven voor andere artiesten of voor een platenlabel. We zien wel of dat ooit op mijn pad komt.”

De muziek van Adrie van der Lijcke is te beluisteren op zijn eigen YouTube kanaal.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn