De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Groep jongeren levert topprestatie in familiemusical Robin Hood in Roosendaal

Wow, wat een show! Dat zijn de woorden die passen als eerste reactie na het zien van de familiemusical Robin Hood in Theater de Kring in Roosendaal. Een groep jongeren van 11 tot 23 jaar van ‘Stichting JONG! Theater’ excelleert in een voorstelling die van a tot z klopt. Voor wie het nog niet gezien heeft, vrijdag (29/12) zijn er nog twee shows (14.30 en 19.30 uur).

Hans Puik 28-12-23

Na het succes van o.a. Aladdin, Kruimeltje, Pinocchio, de Grinch en Scrooge brengt Stichting JONG! Theater dit keer de familiemusical Robin Hood naar het theater. Zoals de naam van de groep al doet vermoeden krijgen jongeren de kans te schitteren in deze producties. Dat is in de voorstelling Robin Hood zeker gelukt.

,,Hartstikke goed hebben ze het gedaan”, zegt professioneel musicalactrice Linda Verstraten na afloop. Zij gaf – samen met Jonathan Demoor – een seroe masterclasses aan de spelersgroep van Jong! Theater. Deze donderdag is ze zelf komen kijken naar het eindresultaat. ,,Ik zie ontzettend veel persoonlijke ontwikkeling bij de spelers”, vertelt ze daarover. ,,Elk detail zegt iets over je personage, dat hebben ze allemaal fantastisch opgepakt.”

De woorden van Verstraten kan ik alleen maar onderschrijven. Want inderdaad brengt deze groep met veel overtuigingskracht het verhaal van Robin Hood tot leven. Een spannend verhaal over de held en zijn volgelingen in hun strijd tegen de meedogenloze Sheriff van Nottingham. ‘Een musical over moed, hartstocht en broederschap’, stond er al in de aankondiging. Daar is niets aan gelogen.

Het stuk speelt zich af in Engeland in het jaar 1377. Het begint met de 16e verjaardag van Prinses Marian. Het land wordt geregeerd door de goede koning Richard Leeuwenhart, maar vanuit een schimmige hoek aast de Sherrif van Nottingham op het koningschap. Alleen een echte held – Robin Hood dus – kan het land bevrijden uit de klauwen van deze slechterik.

Het openingslied ‘Nottingham’ met de tekst ‘Aan het hof van de koning’ zet meteen de toon. Prachtig gezongen en met veel power vanaf het podium. En wat is de mimiek van alles spelers sterk. Eigenlijk is het onredelijk om individuen uit te lichten, maar hoe Lukas Broos de rol van inslechte Sheriff van Nottingham neerzet, verdient een staande ovatie. Aan elk detail is gedacht (zou dat de invloed van Linda Verstraten zijn geweest?), van de intonatie van zijn zinnen tot iedere handbeweging.
Maar zoals gezegd, hij kan niet alleen de show dragen. En dat hoeft ook niet, want de rest is ook ijzersterk. Tico Rovers als de edelmoedige Robin Hood, Marit Sas als de jaloerse Morgan, Annabelle van den Bogart als Prinses Marian, Robin van der Heijden als Scarlett en Claire Peeters als Koningin Eleanor vervullen allemaal zinderende hoofdrollen en de rol van Broeder Tuck (gespeeld door Rommes Balkhuijzen) zorgt constant voor de vrolijke noot. Wat een kleurrijke personages allemaal.

De scene waarin we kort terug gaan in de tijd en kijken naar de jongere versies van Marian, Morgan en Robin Hood is misschien wel het hoogtepunt van de musical. Even schattig als ontroerend, maar ook weer van een hoog niveau. Chapeau voor Laurie Mulder (Kleine Marian), Jasmijn Heshof (Kleine Morgan) en Lotte Snepvangers (Kleine Robin).

Ik ontkom er niet aan ook alle andere namen te noemen. Finn Versteeg, Lisanne Vergouwen, Feebe de Clerck, Dennis Tims, Job Nieuwstraten, Laurent Gütlich, Noortje Heimerikx, Julie Castelijn, Morris Smits, Frédérique de Rooij, Indy van Belle, Olivia Droop, Noud Geurtsen, Nikki Boers, Jasmijn Broos, Martin Rademakers, Maudy Lips, Iris van Zalinge en Fran de Belder. Het is een stuk waarin de kracht schuilt in de kwaliteit van het geheel, er is niet één zwakke schakel. Dat is ontzettend knap. Zeker als ik achteraf hoor dat deze productie slechts in enkele maanden is neergezet. Ohja, ook nog een extra applausje voor de ‘Witte Wieven’, drie engerds (de personificatie van het kwaad) die zo uit een Halloween optocht geplukt zouden kunnen zijn. Ik hoop maar dat de kleine kinderen ook maar snappen dat het niet echt is.

De zang in deze musical is prachtig. “Waarom heb je ons verlaten, waarom liet je ons alleen”, het lied ‘Samen met jou’ waarin de Koningin en de prinses samen zingen zorgt voor kippenvel. Dat geldt voor meer nummers. Het orkest is tijdens het gehele stuk constant te zien, ook dat geeft meerwaarde. Het decor is knap vormgegeven, de kostuums zijn oogstrelend en de choreografie past overals perfect, kortom: petje af voor alle makers. Je vergeet dat je zit te kijken naar een groep van voornamelijk tieners. Ik ben er van overtuigd dat we van meerdere spelers uit deze groep later nog veel zullen gaan horen.

Nog te zien op vrijdag 29 dec 2023 14:30 en 19:30 uur in De Kring (Roosendaal)

Bekijk de video van het slot van de show, inclusief terechte staande ovatie:DE SPELERS
Robin Hood: Tico Rovers
Morgan: Marit Sas
Kleine Jan: Finn Versteeg
Alan: Lisanne Vergouwen
Dale: Feebe de Clerck
Sheriff van Nottingham: Lukas Broos
Scarlett: Robin van der Heijden
Guy of Gisborne: Dennis Tims
Koning Richard: Job Nieuwstraten
Koningin Eleanor: Claire Peeters
Prinses Marian: Annabelle van den Bogart
Prins John: Laurent Gütlich
Ferox: Noortje Heimerikx
Sorex: Julie Castelijn
Toxicus: Morris Smits
Broeder Tuck: Tommes Balkhuijzen
Moeder Overste: Frédérique de Rooij
Abbey: Indy van Belle
Bethel: Olivia Droop
William: Noud Geurtsen
Kleine Marian: Laurie Mulder
Kleine Morgan: Jasmijn Heshof
Kleine Robin: Lotte Snepvangers
Crow: Nikki Boers
Finch: Jasmijn Broos
Galahad: Martin Rademakers
Lark: Maudy Lips
Quail: Iris van Zalinge
Raven: Fran de Belder

DE MAKERS
Script & regie: Britt van Gastel & Sander Nijssen
Componist & muzikaal leider: Jasper van Overveld
Choreografie: Romy Jung
Kostuum- en grimeontwerp: Astrid Lambertus
Promotie: Tico Rovers & Donny Valentijn
Special decor: Tim Klaassen
Gevechts-choreografie: Jessica de Bont
Productieondersteuning: Loes Willems
Drums & bandleider: Donny Valentijn
Basgitaar: Vincent Moes
Gitaar & mandoline: Lars van Overveld
Piano & gitaar: Thomas Vergouwen
Toetsen & accordeon: Sam van Sprundel
Grimeteam: Astrid Lambertus, Danique Pothoven & Jacinta Raeimakers
Technische productie: Olaf Jenniskens
Audio-engineer: Arjan van Tricht
Lichtoperator: Leander Mortiers
1e Volgspot: Femke de Bot
2e Volgspot: Laura Hoedelmans & Aylinn Pellis
Trekkenwandoperator: Lard de Brouwer, Finn Feijtel & Frank de Mönnink

 
 
 
E-mailen
LinkedIn