Yentl en de Boer keren terug op de planken met hun gloednieuwe voorstelling Rekhalzen — en de try-out in Theater de Mythe in Goes bewees al dat dit duo opnieuw goud in handen heeft. De titel, een archaïsch woord voor ‘reikhalzen’, dekt perfect de lading: deze voorstelling strekt zich uit naar hoop, angst, verlangen en verwondering, in een wereld die steeds minder overzichtelijk lijkt.
Hans Puik 24-05-25
Het is een geweldige tijd om Yentl en de Boer te zijn. Met die zin begint deze try-out. Terugkijkend zou je dat bijna vergeten, dat het om een try-out gaat, want het voelt al als een volwaardige show. Met hoge verwachtingen komen bezoekers naar theater, en deze twee rasartiesten leveren altijd weer. Muziek speelt altijd een grote rol, maar dit keer dragen de liedjes vrijwel volledig de voorstelling. Die keuze pakt perfect uit.
Na het succes van Modderkruipers, die ze de Poelifinario voor beste kleinkunst voorstelling van het seizoen opleverde, zijn Yentl en de Boer terug met een gloednieuw programma vol met prachtige en grappige liedjes, waar ze zo geliefd om zijn.
Vanaf het moment dat (de Zeeuwse) Yentl Schieman en Christine de Boer het podium betreden, is er een voelbare honger naar verbinding met het publiek — en dat lukt hen moeiteloos. In een zorgvuldig opgebouwde mix van absurde bespiegelingen en heerlijk ironische zelfspot nemen ze het publiek mee in hun zoektocht naar het vermogen om nog te durven dromen.
Muzikale krachtpatsers
Wat Rekhalzen o.a. naar een hoger niveau tilt, is de muzikale omlijsting. Begeleid door de topmuzikanten David Gram en Charly Zastrau, barst de voorstelling van de originele liedjes die zowel muzikaal verfijnd als tekstueel steengoed zijn. Van verstilde melancholie tot absurdistische vrolijkheid — elk nummer is raak. De harmonieën zijn als altijd messcherp en geraffineerd, en de teksten combineren lichtvoetigheid met diepgang. Dat laatste zit volop in dit programma, bijvoorbeeld in het lied over Christine haar overleden nichtje Flora. Maar ook een lied met als thema ‘Vogeltje ge zijt gevangen’ is ontroerend en prachtig gezongen inéén.
Eén van de hoogtepunten is een lied over ‘niet vergeten cadeaus’. Omdat het dus een try-out betreft, zal ik nog niet teveel prijs geven, maar het nummer is er weer één in de categorie ‘gortdroge humor aan de hand van scherpe dagelijkse observaties’ — precies waar Yentl en de Boer in uitblinken.
Het duo maakt het grote klein en het kleine groots, steeds met een licht absurde bril op. Zo wordt het beangstigende verteerbaar gemaakt, zonder het te bagatelliseren. En leren we dat het op sommige momenten beter is om niet je gitaar te vergeten (om die te snappen, moet je beslist gaan kijken). Het gaat van ‘Poes Bryan’ naar de levensvraag ‘wie zou ik zijn zonder Yentl en de Boer’ en alles wat daar tussen zit.
Het publiek in Goes was zichtbaar meelevend en enthousiast — en het applaus na afloop was zonder twijfel oprecht verdiend. Conclusie: een veelbelovende nieuwe klassieker in wording. Met Rekhalzen laten Yentl en de Boer zien dat hun status als topduo in de Nederlandse cabaret- en liedkunst volkomen terecht is. De combinatie van muzikaliteit, humor en fantasie maakt dit tot een voorstelling die zowel vermaakt als raakt. Als deze try-out al zoveel indruk maakt, belooft de première op 20 juni in DeLaMar in Amsterdam een absolute voltreffer te worden.
Sterren: ★★★★☆ (4,5/5)
Een muzikaal poëtische ode aan het menselijk verlangen — geestig, ontroerend en eigentijds.
De complete speellijst is te bekijken op: https://www.yentlendeboer.nl/speellijst