De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Pommelien-week in Antwerpse concertzaal De Roma; Belgische superster Pommelien Thijs vermaakt 1500 fans tijdens warme zomeravond

Als er een zangeres in België momenteel ongekend populair is, dan is het wel de 23-jarige Pommelien Thijs. Eind 2020 zong ze met Jaap Reesema het duet 'Nu wij niet meer praten'. In een klap werd ze de jongste Vlaamse zangeres ooit die in Nederland en Vlaanderen een nummer 1-hit had. Inmiddels trekt ze met gemak vijf avonden op rij uitverkochte zalen in De Roma, een van de mooiste concertzalen van Antwerpen. Ik nam een kijkje bij haar optreden op de woensdagavond.

Hans Puik 26-06-24

Het is Pommelien-week in De Roma. Vijf avonden achter elkaar speelt ze in de prachtige Antwerpse zaal. ,,Gaan jullie ook dood van de hitte?”, vraagt de zangeres ongeveer halverwege het optreden. Het antwoord laat zich raden. Met een gevoelstemperatuur van een sauna en een ontzettend energieke show vliegen de zweetdruppels in het rond. Hitte of niet, de menigte van 1500 personen gaat compleet uit z’n dak bij het grootste muzikale talent van Vlaanderen.

Vorig jaar stond Pommelien ook al drie keer in De Roma, uiteraard ook allemaal uitverkocht. Maar het kan altijd beter, dit jaar zijn vijf shows op vijf opeenvolgende dagen tot op de laatste plaats bezet. Was het vorig jaar de aftrap van haar tournee, dit keer is het de afsluiting. De avond begint trouwens met WIES, een Nederlandstalig poptrio uit Amsterdam. Soms is het te laat, Barman, Leugenaar, Ik Zie Ik Zie en Meisje zijn enkele titels van liedjes van de band. Frontvrouw Jeanne Rouwendaal zingt zo je ziel binnen, zeker als je in de categorie jongvolwassenen valt. Herkenbare teksten levert het op. Een groep om in de gaten te houden, mede dankzij de invloeden van alternatieve rock en elektronica. Later op de avond komt Jeanne nog eens op het podium, om samen met Pommelien het nummer Roekeloos te brengen.

Voordat ik verder inzoom op het optreden van de Belgische hitmachine waarvoor iedereen deze avond is gekomen,  is het goed om even stil te staan bij de bijzondere en karakteristieke concertzaal. De Roma was lange tijd de grootste bioscoop van Antwerpen. Na 20 jaar leegstand en opbouw floreert het kunstcentrum in de wijk Borgerhout als nooit tevoren. Het doet nu dienst als multifunctionele zaal voor theater, concerten, film en socioculturele activiteiten. In de jaren 70 werd het complex al omgetoverd tot een ware poptempel, waar diverse grootheden als Lou Reed, Iggy Pop en Paul McCartney optraden. In 1982 viel echter het doek voor de zaal en exact twintig jaar later werd het gebouw erkend als monument, waarna vrijwilligers begonnen met de renovatie. In 2003 vond de muzikale heropening plaats.

En nu is het sinds jaar en dag een volksschouwburg waar de meest uiteenlopende muziekgenres te horen zijn: van pop tot rock, folk tot flamenco en jazz tot afrobeat. Pommelien Thijs past prima in het rijtje populaire artiesten dat bezoekers massaal naar De Roma weet te trekken. Als ze haar show opent met de woorden ‘Zilver, zilver, waar is die zilveren rand?’, is de menigte al niet meer te houden. Een nummer trouwens met een boodschap, Pommelien staat graag stil bij de opwarming van de aarde. Ze maakt sowieso zwaardere onderwerpen behapbaar voor alle leeftijden en deinst niet terug voor grotere levensdilemma's. Met haar meest recente single ‘Het Beste Moet Nog Komen’  richt ze de aandacht op het gevaar van gsm-gebruik in het verkeer. In het rustige liedje ‘Meisjes van Honing’ verzoent ze kwetsbaarheid met kracht. Bij ‘Ongewoon’ (een van de grootste Vlaamse zomerhits van de afgelopen jaren) gaat het publiek compleet los, en datzelfde geldt voor nummers als ‘Erop of eronder’ en ‘Hypothetisch’. Een mooi moment is als ze haar oudere zus Kaat het podium oproept. Met haar zingt ze het prachtige ‘Kleine tornado’. Een duet waar zelfs De Roma even stil van wordt.

Pommeliens Entertainment Clubtour zit er bijna op, maar voor wie de zangeres live aan het werk wil zien zijn er voldoende kansen. Te beginnen a.s. zaterdag op Concert at Sea en een week later tijdens Breda Live. Ook is ze op 10 augustus in de buurt als ze zal optreden tijdens HF Invites in Essen. Voor haar complete speellijst kijk op https://pommelienthijs.be/blogs/shows.

En wie zich afvraagt of een bezoekje aan De Roma de moeite waard is. Niet twijfelen, gewoon een keer doen. Het nieuwe seizoen start op donderdag 5 september. Voor het complete programma kijk op https://www.deroma.be/nl/agenda/.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn