De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: De Notenkraker blijft populair: Staande ovatie voor bekendste kerstballet in Goes

Balletliefhebbers komen in de decembermaand aan hun trekken bij Zeelandtheaters. Op 28 december komt het sprookjesballet Sneeuwwitje naar Terneuzen, vrijdagavond was het Kerstballet van ‘De Notenkraker’ te zien in Theater de Mythe in Goes.

Hans Puik 08-12-23

Wat valt er nog te schrijven over De Notenkraker? Een overbekende balletvoorstelling, uitgevoerd door vele verschillende groepen. Voor veel gezelschappen is het balletsprookje de best bezochte voorstelling van het jaar. Vrijdagavond liet Staatsopera Bulgarije Stara Zagora zien waarom ze tot een van de beste groepen ter wereld behoren.

,,Ik ben er gewoon stil van”, hoor ik een bezoekster tegen haar buurvrouw zeggen na afloop van het stuk. Die ene korte zin zegt misschien wel meer dan een recensie vol woorden. Stil is het de hele avond in de zaal, adembenemend kijkt een menigte naar een sprookjesachtig en gracieus geheel.

Vanaf de eerste seconde kom je als toeschouwer helemaal in de kerstvibe, het stuk speelt zich namelijk af rondom de kerstboom. In de eerste akte ligt de nadruk op het verhaal. Het begint met een rijkelijk kerstfeest bij de familie Stahlbaum. Familie en vrienden versieren samen de boom. Als die af is, kan het feest beginnen en krijgen de kinderen cadeautjes. Wanneer de oude staande klok acht uur aangeeft, komt een mysterieuze figuur de kamer binnen, een goochelaar en getalenteerd speelgoedmaker. Hij brengt vier levensechte poppen mee. De poppen voeren een dans op, waarna ze verdwijnen. Er komt nog een ‘geschenk’ tevoorschijn: een houten notenkrakerpop. Iedereen negeert de notenkraker, behalve Clara. Zij houdt onmiddellijk van de pop, maar iemand maakt de notenkraker met opzet stuk.

’s Nachts verandert de notenkraker in een prins, die Clara meeneemt naar een avontuurlijke sprookjeswereld. Samen met een leger tinnen soldaatjes trekken ze ten strijde tegen de valse muizenkoning en reizen ze verder langs onder meer het mierzoete Snoepgoedrijk.

Het is in het kort het verhaal achter De Notenkraker, maar zelfs als je het niet kent slagen de dansers er in je mee te trekken in een ‘vertelling zonder woorden’. De groep uit Bulgarije beschikt over allemaal jonge en gedisciplineerde dansers. Het decor en alle kostuums zijn sprookjesachtig, wat het ook voor de jeugd tot een interessante voorstelling maakt. De sneeuwvlokken die vallen tijdens de eerste acte maken het plaatje compleet.

Voor wie nog meer ballet wil zien, binnenkort heeft Zeelandtheaters opnieuw een hoogwaardige balletvoorstelling op het programma staan. Op 28 december is het de beurt aan Sneeuwwitje in het Scheldetheater in Terneuzen. De naam Sneeuwwitje zal niet iedereen meteen koppelen aan ballet, des te meer redenen om te gaan kijken. Het bekende sprookjesverhaal wordt vertolkt door 40 balletdansers van International European Ballet, een virtuoos, jong balletgezelschap met topdansers uit alle werelddelen en begeleid door een uitstekend orkest. Deze feel good sprookjesballetvoorstelling is geschikt voor de hele familie, ook voor kinderen vanaf 4 jaar.

Sneeuwwitje is te zien op donderdag 28 december in het Scheldetheater in Terneuzen vanaf 19.30 uur. (de muziek is van Bogdan Pavlovsky en de choreografie van Maryna Koziar en Ganna Pogoretskaya).

 
 
 
E-mailen
LinkedIn