De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Zeeland loopt warm voor iconische ABBA-musical

Drie avonden op rij is de grote landelijke musical ‘Mama Mia’ te zien in het Scheldetheater in Terneuzen. Ik nam een kijkje bij de eerste van deze drie avonden vol met iconische Abba muziek.

Hans Puik 09-01-24 (foto’s Roy Beusker) Klik hier voor een verhaal voor PZC, AD en BN/DeStem over een kijkje achter de schermen bij Mamma Mia
Bekijk onderstaand de video van het slotapplaus en de ABBA-medleyDe muziek van Abba staat centraal in deze romantische musical. ‘The Winner takes it All’ is in deze productie vertaald tot ‘De winnaar claimt de prijs’. Een prachtig duet van hoofdrolspelers Wieneke Remmers (Donna) en René van Kooten (Sam). Donna vormt samen met Tania (Carolina Dijkhuizen) en Rosie (Melise de Winter) ook nog eens het trio ‘Donna en de Dynamos’. Zij brengen ABBA-klassiekers als ‘Super Trouper’ en ‘Dancing Queen’ tot leven, maar dan wel in een nieuwe Nederlandse vertaling.

Naast Wieneke Remmers, René van Kooten en Carolina Dijkhuizen is er ook een hoofdrol weggelegd voor Soraya Gerrits. Zij speelt Sophie, een jongedame die op het punt staat om te trouwen. Ze heeft de wens om op een zonnig Grieks eiland door haar vader naar het altaar gebracht te worden. Maar wie is haar vader? Daar laat haar vrijgevochten moeder Donna niets over los. Donna wordt door de zoektocht van Sophie plotseling geconfronteerd met haar turbulente verleden en drie voormalige liefdes.

,,Ik mag dan nog jong zijn, maar de liedjes van ABBA ken ik van voor naar achter”, vertelde Gerrits voorafgaand aan het ‘Mama Mia-avontuur’. ,,Net als dat ik de films ook al verschillende keren heb gezien. Dat de producenten en de regisseur vertrouwen in me hebben, daar ben ik dankbaar voor. Ik zal ze niet teleurstellen.” Dat doet ze zeker niet, want Gerrits – die in de vorige productie The Prom al de rol van schoolmeisje Alyssa speelde – overtuigt de hele avond. Zeker haar zang is van een ongekend niveau.

De kwaliteit van het spel en de zang ligt bij iedereen hoog en de cast slaagt er in vanaf het eerste ogenblik veel energie op het podium te brengen. De musical is al een aantal malen eerder te zien geweest in de Nederlandse theaters, maar de nieuwe vertaling van Jeremy Baker heeft een verfrissende werking op het geheel. De chemie tussen Donna en Sam is bijzonder, en met name Rosie steelt de show en zorgt voor de komische noot. Al zit er sowieso veel humor in de voorstelling. Dat niet alleen, ook ontroering. Vooral het lied 'tijd glipt door mijn vingers' van moeder tot dochter op de dag van de bruiloft.  Het draaiende decor zou je minimalistisch kunnen noemen, toch heeft het alles in zich om je mee te nemen in het verhaal. Je waant je in Griekenland, deels natuurlijk door de zomerse outfits. Al met al een topavond, complimenten aan alle uitvoerders en iedereen achter de schermen.

Wie ‘Mamma Mia!’ nog wil zien kan woensdag- en donderdagavond terecht in het Scheldetheater in Terneuzen. De laatste kaarten zijn te verkrijgen via zeelandtheaters.nl.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn