De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Zeeuwse decembertraditie: De shows van cabaretier Maikel Harte zijn weer in no-time uitverkocht

Home is where the Harte is. Het is de titel van de inmiddels traditionele eindejaarsvoorstelling van Maikel Harte. Al zijn shows – en dat zijn er nogal wat – zijn helemaal uitverkocht, zo ook vrijdagavond in Theater de Mythe in Goes.

Hans Puik – 15-12-23

Als Maikel Harte vertelt over zijn bezoek aan een all-you-can-eat restaurant in Middelburg ligt heel de zaal dubbel. Het is zo’n verhaal waar iedereen wel iets in herkent. Je wil waar voor je geld en dus prop je je in hoog tempo zo vol mogelijk. Nou, waar voor zijn of haar geld krijgt iedereen die de show van Harte bezoekt. Van op het oog simpele observaties maakt hij ijzersterke grappen. Niet voor niets verkopen zijn shows sneller uit dan de meeste bekende Nederlandse cabaretiers.

Even terug naar het begin van zijn podiumcarrière. Als kleine jongen wilde Harte profvoetballer worden, cabaret interesseerde hem in die tijd geen moer. Zijn voetbaldroom viel in duigen toen hij op jonge leeftijd zijn kruisbanden afscheurde. Een nieuwe wereld ging voor hem open toen hij van zijn zwager een gitaar kreeg om zich bezig te houden. ,,Mijn zus vertelde me op een dag dat ze in verwachting was van een tweeling en voor haar schreef ik een tekstje”, vertelde hij in een eerder interview. ,,Mijn kameraad Donny maakte er muziek bij en we namen het op in Porgy en Bess. Daarna verspreidde zich het gerucht door de stad dat er een nieuwe Terneuzense band was opgericht. Er werden zelf optredens geregeld en zo ontstond daadwerkelijk ons groepje, de Lamaketta's.”

Sindsdien zijn muziek en cabaret onderdeel van zijn leven geworden. Maar het blijven puur hobby’s voor de Zeeuws-Vlaming (in het dagelijks leven is Harte advocaat). Voorafgaand aan zijn shows in de grootste theaters van Zeeland trekt hij langs dorpshuizen en kleinere zalen om zijn grappen uit te proberen. Ook daar zijn de zalen vrijwel altijd goed gevuld. Een oudejaarsconference wil Harte zijn show overigens niet noemen, eindejaarsshow is volgens hem de best kloppende term. ,,Een oudejaarsconference koppel ik aan Wim Kan, iemand die politici op de hak nam.” Kabinetscrisissen en grote wereldproblematieken, daar zul je Harte in zijn shows nauwelijks over horen. ,,Bij mij draait het meer om observaties uit mijn persoonlijke leven.” Ook dat is een reden waarom zijn shows al jaren hoog gewaardeerd worden. Het gaat over de dagelijkse onbenulligheden die zich uiteraard voornamelijk in Zeeland afspelen.

In ‘Home is where the Harte is’ geeft hij opnieuw een inkijkje in zijn leven. Hoe zijn dochter al oefent voor nieuwslezeres, over zijn ontmoeting met Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander, over de mankementen aan de Westerscheldetunnel en over de voor- en nadelen van een leesbril.
Het lukt hem ook deze avond de ene lach na de andere op de gezichten van aanwezigen te toveren. Toch was hij – naar eigen zeggen - vroeger niet het grappigste jongetje van de klas. ,,Totaal niet, leraren en leerlingen van toen kennen mij vooral als een verlegen kereltje. Als je op de middelbare school aan mijn klasgenoten had gevraagd ‘Denk je dat Maikel later op een podium terecht komt?’, zouden ze waarschijnlijk allemaal in de lach zijn geschoten. Toen ik me later voorstelde aan mijn schoonmoeder dacht ze: ‘Maikel Harte als schoonzoon, hebben we meteen iedere verjaardag entertainment’. Dat viel erg tegen. Als ik met een groep vrienden in de kroeg sta zal ik best wel eens grappig uit de hoek komen, maar ik ga zeker niet moppen tappend door het leven.”

Dat zou je niet zeggen als je hem op het podium ziet staan. Hij heeft de lach aan zijn kont hangen, denk je dan. Hij staat er overigens niet alleen, maar samen met zijn vierkoppige band. Uiteraard is een vernieuwde versie van zijn grootste hit ‘Kapitein Rooibos’ traditioneel de afsluiter van de avond. Eerder op de avond zingt hij al komische liedjes met verrassende titels als ‘Mien wuuf’ en ‘Van wie bin jie d'r één?’.

Harte geeft al jarenlang zijn eindejaarsshows, maar wat mij betreft is dit programma een van zijn besten. Een show met een enorme grapdichtheid, hij stapelt letterlijk grap op grap. Voor wie nog graag wil komen kijken is er slecht nieuws. Harte is de komende dagen nog te zien in Theater de Mythe (16/12), Schouwburg Middelburg (17,18/12) en het Scheldetheater (20 t/m 23/12). Maar al die shows zijn uitverkocht. Wees er volgend jaar snel bij als de kaartverkoop start, is mijn tip. Want deze (Zeeuwse) traditie wil je niet missen.

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn