De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Zeeuwse topcast schittert in Lang&Gelukkig in Middelburg

MIDDELBURG - In Schouwburg Middelburg is Lang&Gelukkig van het Middelburgs Theater in première gegaan. De voorstelling werd door de coronacrisis verschillende keren uitgesteld, maar vrijdagavond mocht de cast eindelijk los.

Hans Puik 30-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Een boze stiefmoeder, een prins, lakeien, een goede fee, een koningin, Roodkapje en Assepoester. Het is zomaar een greep uit de karakters die voorbij komen in Lang&Gelukkig. In een kleurrijk decor voltrekt zich op toneel een absurdistisch sprookje. De familievoorstelling, geregisseerd door Peter Adriaanse, heeft als rode draad het verhaal van Assepoester, maar er komen dus meer bekende sprookjesfiguren voorbij. Het zorgt voor herkenbaarheid en vooral de grote knipoog naar de actualiteit is amusant. De stiefzussen dragen bijvoorbeeld de namen Paris en Hilton, Roodkapje heeft een relatie met een boze wolf met imagoproblemen en er is een prins met hoge nood.

De avond vliegt voorbij en zowel acteurs, regisseur als mensen achter de schermen verdienen een groot compliment. Humor voert de boventoon en de voorstelling verveelt geen moment door het hoge tempo en de verrassende wendingen. Het acteerwerk is van een hoog niveau, extra knap omdat bijna iedereen een dubbelrol heeft. Tien acteurs en actrices van het Middelburgs Theater spelen in totaal 24 rollen. De scenes met Peter Boot en Izaak Wondergem als Paris en Hilton en François Vervaet als Irma Zonderboezem zorgen voor een hoop hilariteit. Maar door alleen hen te benoemen doe je Simone Adriaanse, Willem van der Ent, Hans Hüber, Larissa de Keijzer, Jeanet Manusama, Jurgen Hoogstrate en Michiel Schrijvershof te kort. Stuk voor stuk leveren ze een topprestatie.

Ook de prachtige kostuums en de snel wisselende decors geven meerwaarde aan het stuk, vooral de jurk van Assepoester is een plaatje. De voorstelling mag dan geen musical heten, er komen wel de nodige liedjes voorbij die het verhaal ondersteunen. De liedteksten van Alex Klaasen en muziek van David Cantens zijn door Peter Adriaanse nadrukkelijk in een eigen jasje gestoken. Als op het podium alle ontwikkelingen tot een climax komen op het Grote Bal klinkt Benny Neyman’s ‘Ik weet niet hoe’. Het is de voorbode voor een onvoorziene afloop van een voorstelling die iedere Zeeuwse theaterliefhebber gezien moet hebben.

Deze familievoorstelling is een aanrader voor jong en oud en nog vier keer te bekijken in de Middelburgse Schouwburg: Zaterdagavond 30 oktober om 19.00 uur, zondag 31 oktober om 15.00 uur, zaterdag 13 november om 19.00 uur en zondag 14 november om 15.00 uur.

Rolverdeling ‘Lang&Gelukkig’:

Simone Adriaanse - Goede Fee / Koningin / Jagerman 1
Peter Boot - Paris / Wolf / Klein Duimpje
Willem van der Ent - Baron / Prins Roderick
Hans Hüber - Knoop
Larissa de Keijzer - Assepoester
Jeanet Manusama - Goede Fee / Roodkapje / Muiltje
François Vervaet - Irma Zonderboezem / Boze fee
Izaak Wondergem - Hilton / Willy
Jurgen Hoogstrate en Michiel Schrijvershof - Jagermannen / Wolven / lakeien / Stewardessen

 
 
 
E-mailen
LinkedIn