De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen
(c) Bram Willems

Koefnoen Live in Middelburg

Koefnoen was jarenlang een van de meest succesvolle tv-programma’s van Nederland. Na zestien seizoenen op televisie trekken de mannen nu met hun persiflages, types en imitaties het theater in. Donderdag 2 februari komen ze naar de schouwburg in Middelburg. Er zijn nog kaarten te verkrijgen!

Hans Puik 27-01-23 (foto's: Bram Willems)
(Link naar eerdere publicatie in PZC)

Een grappige en satirische kijk op het nieuws, met behulp van imitaties van bekende Nederlanders, eigen personages en persiflages op bekende tv-programma’s. Van 2004 tot 2017 liet Koefnoen zijn humoristische licht schijnen op de actualiteit van de week. Toen het tv-programma stopte, gingen de makers, Owen Schumacher, Paul Groot en Jeremy Baker in eerste instantie hun eigen weg. In het theater en achter de schermen bij diverse tv-programma’s kwamen ze elkaar tegen. Tijdens zo’n toevallige ontmoeting ontstond het plan om Koefnoen te verplaatsen naar het theater. ,,Het begon te jeuken”, vertelt Owen Schumacher. ,,Er gebeurde van alles in de actualiteit waarvan wij steeds vaker dachten: hoe zouden onze types daarop reageren? We hebben bijna vijftien jaar televisie gemaakt, in een vrij moordend tempo. We misten dat podium. Vooral voor onze vertrouwde personages als Ipie, de happy single met haar rode rugzakje, de kakkers Joris en Monique of het ANWB-stel Okko en Eus.”

Satirische revue
Alle drie de heren zijn enthousiast over de terugkeer van Koefnoen, al is er nogal een verschil tussen een programma op televisie of een voorstelling in het theater. Jeremy Baker: ,,We brengen een satirische revue, heel afwisselend, met sketches, songs en scènes. En af en toe een persoonlijke noot, een monoloog of juist een tapdans-act. Het wordt zeker geen herhaling of greatest hits van tv, we schrijven alles nieuw. En we zijn met zijn vijven, we nemen nog twee fantastische dames mee die goed kunnen typeren en zingen: actrice Kiki van Deursen en cabaretière Sanne Franssen.”

Met z’n vijven verwachten ze het publiek in het theater nog meer omver te blazen dan vanaf een beeldscherm. Schumacher: ,,Het fijne van theater is dat je meer aan de verbeelding kunt overlaten. Een deel van onze vorm op tv was juist dat het er altijd realistisch uit zag. Nu kunnen we creatiever zijn en nog meer spelen met de suggestie. We doen een beroep op de fantasie van het publiek.” Koefnoen kenmerkte zich in het verleden door actuele grappen. ,,Dat zal dit keer iets anders zijn, we hebben niet meer de hijgende actualiteit in onze nek waar we per se iets mee moeten”, geef Baker toe. ,,Dat kan ook niet, dan zijn we tijdens de tournee dubbel aan het werk. Maar we sluiten natuurlijk niet uit dat er af en toe een actueel grapje in gefietst wordt.” Paul Groot legt uit wat het publiek kan verwachten van de voorstelling. ,,De rode draad is verandering en hoe je daarmee omgaat. Er is best veel gebeurd sinds we niet meer op tv zijn, denk maar aan de coronapandemie en alle lockdowns. We willen onderzoeken hoe onze types daar op reageren. Gaan mensen vastgeroest door op de oude voet of vernieuwen ze? Ik kan me voorstellen dat er bijvoorbeeld in het huwelijk van Mollie en Mathilde, dat zijn die Groene-Amsterdammervrouw en de Elsevier-man, complottheorieën hebben huisgehouden.”

Stumpers
De heren verheugen zich het meest op de lach van het publiek. Schumacher: ,,Om reactie te krijgen uit de zaal, iets wat bij tv-opnames nooit rechtstreeks gebeurde, geeft ongetwijfeld veel voldoening. Bij Koefnoen op tv was de inkt van de sketch net droog, als we al gingen opnemen en op zaterdag was de uitzending. Dat voelde meestal als rodeo-rijden en proberen op de stier te blijven zitten. Nu kunnen we de tijd nemen om finesses aan te brengen en dingen te vervolmaken. We hopen dat mensen een leuke avond hebben en dat ze zichzelf én hun buurman herkennen in onze personages. Dat is ons doel: mét elkaar lachen óm elkaar. We zijn allemaal stumpers die het leven zo aangenaam mogelijk proberen te maken en dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. In het theater kunnen we daarom lachen en er samen een mooie avond van maken.”

Donderdag 2 februari, 20.00 uur in Schouwburg Middelburg.
Kaarten zijn te reserveren via de website van Zeelandtheaters. 
 
 
E-mailen
LinkedIn