De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Avondje ongebreideld lachen met absurdistische elementen

Jon van Eerd toert met een nieuwe komische voorstelling door Nederland. In 'Harrie neemt de benen' belanden de hoofdrolspelers in een wirwar van dolkomische verwikkelingen en hilarische misverstanden. Woensdag 18 mei wordt het stuk opgevoerd in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.

Hans Puik 10-05-22
(foto's: AV Fotoreportages)

Vroeger werd er massaal gekeken naar de kluchten van John Lanting of Joop Doderer en Piet Bambergen. In de 21ste eeuw is Jon van Eerd de Nederlandse koning van de humor. Al 20 jaar schrijft en bewerkt hij theaterkomedies en bracht hij succesproducties als De tante van Charlie’ ,Kantje Boord en Harrie Babba op de planken. Zijn stijl is moderner dan de manier waarop het genre voorheen werd gepresenteerd. ,,Theaterkomedie is het juiste woord”, zegt Van Eerd.

Wie-Ben-Ik-Quiz
,,Ik noem het bewust geen klucht, want bij een klucht hebben mensen meteen associaties met openslaande deuren op toneel en verhaallijnen met mislopende relaties en overspel. In de stukken die ik schrijf ben ik op zoek naar absurdistische elementen en het doorbreken van de vierde wand. In ons huidige stuk zit bijvoorbeeld ineens een Wie-Ben-Ik-Quiz. Ik ben altijd op zoek naar verrassingselementen en interacties met het publiek.”

In al zijn komedies speelt Van Eerd zelf de hoofdrol, het karakter Harrie Vermeulen. ,,Voor Tel uit je Winst onze eerste productie in 2002, zocht ik een doorsnee Nederlandse naam. Mijn hond heette Harrie, dus die keuze was snel gemaakt. Qua achternaam bedacht ik Vermeulen, dat had ook Janssen of De Vries kunnen zijn. Een jaar later speelde ik in de musical Mamma Mia! toevallig ook de rol van een Harrie. Toen ik opnieuw een stuk ging schrijven heb ik die naam aangehouden.”
Het hoofdpersonage mag dan iedere keer dezelfde naam dragen, zijn karakter is nooit hetzelfde. ,,Harrie zit vast aan mijn lijf en mijn persoonlijkheid, maar toch is hij iedere keer verschillend. De ene keer wat dommer, de andere keer wat arroganter, soms meer Mr. Bean en soms wat meer John Cleese. Het ene stuk is hij een vader met kinderen, in een andere voorstelling is hij een arts.”

Net iets dommer
In de huidige voorstelling Harrie neemt de benen speelt Van Eerd een ietwat klunzige Harrie. ,,Hij is politieagent en moet samen met zijn neef een zaak oplossen. Hij is niet de snuggerste persoon en wordt met opzet aangewezen omdat de politieleiding belang heeft bij het mislukken van de zaak. Harrie voelt zich verheven boven zijn neef, omdat die waarschijnlijk nog net iets dommer is. De opdracht voor de politieagenten is om een illegaal huis van plezier op te rollen. Hoewel de hoofdcommissaris in alle wanhoop besluit de zaak te sluiten, geven Harrie en zijn neef niet zomaar op. Zonder het te melden, trekken ze stiekem ten strijde om de dames op heterdaad te betrappen.”

Van Eerd bedenkt zelf de verhaallijnen en haalt zijn inspiratie uit het dagelijks leven. ,, Als ik een stuk schrijf ga ik meestal uit van de locatie. Vaak zie ik iets interessants, bijvoorbeeld een fabriek, een kokende pan of bonbons. Dat wordt dan het vertrekpunt voor een nieuwe voorstelling. Ik zie locaties of situaties voor me en probeer het verhaal daar omheen te vormen, zoals nu met een politiebureau en een huis van plezier.”
Voor de acteurs waren de afgelopen twee jaren uiteraard lastig en ook de voorbije weken moesten Van Eerd en zijn collega's concessies doen. ,,De eerste paar weken na de lockdown was er een extra moeilijkheidsgraad omdat zalen maar voor een derde waren gevuld. Wij zijn afhankelijk van de energie en de lach van het publiek, dus we zijn ontzettend blij dat we weer in volle theaters mogen spelen.”

Minivakantie
In een tijd waarin na de pandemie inmiddels Rusland en Oekraïne het nieuws domineren roept Van Eerd iedereen op naar zijn voorstelling te komen kijken. ,,Het is de ideale manier om even niet te hoeven denken aan familieperikelen, corona, oorlog of politiek. Alle zorgen opzij en een avond op minivakantie, zoals ik het zelf altijd noem. Een avond ongebreideld lachen is de beste manier om je hoofd leeg te maken.”

Woensdag 18 mei, 20.00 uur in Theater de Maagd in Bergen op Zoom: Komische voorstelling Harrie neemt de benen

Klik hier om kaarten te reserveren via de website van Theater de Maagd

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn