De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Belle and The Beats komt met single over grensoverschrijdend gedrag

Isabel Zoeteweij, afkomstig uit Wemeldinge, brengt met haar band Belle and The Beats vandaag de single ‘Run Boy Run’ uit. Het nummer gaat over een nare ervaring van de zangeres met grensoverschrijdend gedrag.

Hans Puik 18-03-22, Link naar publicatie in PZC

In aanloop naar het debuutalbum Qetesh, dat op 6 mei verschijnt, brengt Belle and The Beats alvast enkele singles uit. In Run Boy Run zingt frontvrouw Isabel Zoeteweij over een persoonlijk ervaring, waarbij een vertrouwensband ernstig werd beschadigd. ,,Veel artiesten putten uit eigen ervaringen”, vertelt de Zeeuwse, die al enkele jaren in Amsterdam woont. ,,Voor mij was het schrijven van dit nummer een verwerking van negatieve gebeurtenissen rondom een man.”

Afsluiting
Met de woorden ‘Run till you see what you have done’ roept ze de man in het nummer op om tot inkeer te komen en te zien dat wat hij gedaan heeft in- en inslecht is. ,,Een paar jaar geleden heb ik het geschreven, het heeft een tijdje geduurd voordat ik het af had. Het schrijven van het nummer was een afsluiting van een periode, een soort therapiesessie met mezelf.” Zoeteweij zegt liever niet in detail waar het lied over gaat. ,,Mensen mogen hun eigen interpretatie aan het nummer geven. Als ik het zou moeten omschrijven, is dat als volgt: Wanneer je een vertrouwensband of vriendschap met iemand hebt opgebouwd is het lastig om je grenzen aan te geven. Vooral als je wordt overvallen door een donkere kant van iemand waar je niet bekend mee bent.”

Door de berichtgevingen rondom The Voice of Holland en vele kwesties die volgden is er de afgelopen tijd al veel gesproken over grensoverschrijdend gedrag. ,,Daarom willen we dit nummer ook uitbrengen. Het is duidelijk dat bijna iedere vrouw een verhaal heeft en dat al deze verhalen bestaansrecht hebben. Het is goed dat er nu serieus aandacht aan gegeven wordt. Dat moeten we blijven doen, maar alleen door aandacht zijn de problemen niet opgelost. Ik hoop dat ik met dit liedje mijn steentje bij kan dragen.”
Belle and The Beats is een samenwerking tussen Isabel ‘Belle’ Zoeteweij en producer-componist Gil Lopez. Het duo combineert elektronische sounds met een verscheidenheid aan instrumenten. Geïnspireerd door sterke performers zoals Lana Del Rey, Leonard Cohen en Grace Jones, durft Zoeteweij de verschillende kanten van haar poëtische en provocerende persoonlijkheid te laten zien. ,,Mijn liedjes gaan in essentie over vrouwelijkheid en seksualiteit.”

Seks gaat over macht
Zoeteweij kijkt uit naar het moment dat het volledige album wordt uitgebracht. Het bevat een samenwerking met voormalig Kyteman-rapper Reazun, een duet met de Israëlische Vidi (Gunned Down Horses) en een cover van Leonard Cohens You Want It Darker. ,,Een paar weken na het uitbrengen van het album houden we op 11 juni in de Melkweg in Amsterdam onze albumrelease show. Dat wordt ongetwijfeld geweldig. Het album is een mix van poëzie, kunst en verschillende muziekstijlen, met een krachtige boodschap. Het gaat over de vraag hoe je jezelf als vrouw kan plaatsen in de maatschappij. Wij vrouwen kunnen onze vrouwelijkheid gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Tegelijkertijd is het ook onze zwakte. Of, zoals Oscar Wilde ooit zei: ‘Alles in deze wereld draait om seks, behalve seks. Seks gaat over macht.’ Vanuit die insteek heb ik de teksten voor dit album geschreven.” Niet voor niets heeft het album de titel Qetesh gekregen. ,,Dat is de naam voor de Egyptische godin voor de liefde en seksualiteit. Mijn belangrijkste boodschap aan vrouwen: Laat alle facetten van je vrouwelijkheid zien. Zowel de krachtige als de kwetsbare kanten.”

Kijk voor meer video's van de band op het YouTube-kanaal ‘belleandthebeats’: https://www.youtube.com/channel/UChFIO4beT58yUdBb4oa6D0Q

 
 
 
E-mailen
LinkedIn