De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Leraar en leerling vormen samen popduo

KLOETINGE - Zangeres Iris Looij (19) uit Kloetinge is een popduo gestart met haar mentor en muziekleraar van de middelbare school, de 61-jarige Toon Moerland. Het duo bracht in coronatijd een eerste zelfgeschreven single uit. ,,Dit is pas het begin.”

Hans Puik 22-03-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Foto: Ernst Lalleman

Iris TM, dat is de naam van het kersverse Zeeuwse popduo. De muziek van de band is geïnspireerd op artiesten als Beth Hart, John Mayer, Amy Winehouse, Dua Lipa en Ilse de Lange. Eind 2020 bracht Iris TM de singel Be With Me uit met bijpassende videoclip. Voor sommigen is het leeftijdsverschil tussen de gitarist en zangeres van de band opvallend, maar voor Toon (en Iris) is dat geen enkel probleem. ,,Wat maakt leeftijd uit als je een gemeenschappelijke passie hebt?”

Toon Moerland is geboren en getogen in Goes. Hij vertrok als 18-jarige naar Den Haag en speelde als gitarist bij de bands Hallo Venray, de Supertroopers en Histoire d’O. Daarmee trad hij op in binnen- en buitenland en was hij te zien op radio en tv. Sinds 2005 is hij terug in Zeeland en woont hij in ‘s-Heer Hendrikskinderen. Naast zijn baan als muziekdocent is hij in Zeeland vooral bekend als dialectzanger. Zo maakte hij een cd met twaalf Zeeuwse nummers, waaronder het lied Dienk Et Weh.

Zeeuwse muziek laat Iris graag over aan Toon, zelf gaat ze meer voor het Engelstalige genre. ,, Zelfs als ik Zeeuws praat klinkt het voor geen meter, dus laten we dat maar niet doen.” Toon heeft zijn focus ook verlegd naar Iris TM en hij was nota bene zelf de ‘ontdekker’ van Iris’ kwaliteiten. Hij stimuleerde haar verder te gaan in de muziek. ,,Toen ik haar op school voor het eerst hoorde zingen viel me gelijk haar prachtige stemgeluid op. Ik geloofde haar manier van zingen en de emotie die ze daarmee overbracht.”

Meneer Moerland

Het tweetal heeft een geweldige klik, al waren er in de beginperiode soms wat onwennigheden. ‘Meneer Moerland’, zo sprak Iris haar muziekleraar aan tijdens haar jaren op het Ostrea Lyceum in Goes. Inmiddels is dat veranderd in ‘Toon’. ,,In het begin moest ik daar wel aan wennen”, biecht Iris op. ,,Het was er zo ingebakken om meneer Moerland te zeggen. Toen ik als keuzevak muziek in mijn pakket kreeg werd hij zelfs mijn mentor. Onze band is daardoor alleen maar sterker geworden. De verhouding leraar-leerling heb ik tijdens het muziek maken nooit gevoeld, daarvoor was onze muzikale klik te groot.”

Ze stonden al vaak samen op een podium. Bijvoorbeeld tijdens de vieringen op het Ostrea Lyceum, het jaarlijkse Stage Event van de school en tijdens de eindexamenconcerten. Iris: ,,De eerste keer dat we samen optraden zat ik in 3 havo. We hebben zoveel liedjes samen gespeeld, dat ik niet meer weet wat de allereerste was. We hebben vaak Layla gezongen van Eric Clapton en ook Elle King met Ex’s & Oh’s is een favoriet.” Toon valt Iris meteen bij. ,,Als jij op school zong waren mijn collega’s en ik iedere keer razend enthousiast. Met haar zou ik graag vaker optreden, dacht ik toen al.”

Van het één kwam het ander. Het duo werd gevraagd om een aantal keren op te treden bij een plaatselijke zeilclub en langzaamaan ontstond het idee een single uit te brengen. ,,Alles is vanzelf gegaan”, vertelt Iris, die naast muziek druk is met een studie verpleegkunde in Vlissingen. ,,Gestimuleerd door de vele positieve reacties op onze optredens was het een kleine stap om een eigen nummer op te nemen. Daarbij is het handig dat we elkaar perfect aanvullen.”

Iris focust zich vooral op het schrijven van liedjes en Toon meer op het produceren. Bij een eerste liedje hoort natuurlijk een professionele videoclip. Toon heeft een vriend uit Barcelona gevraagd of hij de videoclip van Be With Me wilde maken. ,,Al snel wist ik dat het strand van Vlissingen de ideale opnamelocatie zou zijn. Het vrije gevoel van een strand past prima bij het nummer.” Iris omschrijft zichzelf als perfectionistisch en ook Toon wilde alleen een liedje op Spotify en YouTube plaatsen als het helemaal top zou zijn. ,,Je moet helemaal achter het nummer kunnen staan. De totstandkoming van dit liedje is een intensief proces geweest, maar we zijn meer dan tevreden met het eindresultaat.”

Optreden zit er door de coronamaatregelen voorlopig nog niet in, maar toekomstplannen en dromen heeft het duo genoeg. ,,Dit is nog maar het begin”, zegt Toon stellig. ,,We willen nog een single en een clip uitbrengen en daarna een mini-album, dat is het plan. Er ligt al het nodige nieuwe materiaal op de plank.”

 
 
 
E-mailen
LinkedIn