De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Herman van Veen clownesk en ontroerend in Terneuzen: 'Een podium houdt je jong'

Foto Hans Puik


TERNEUZEN - Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats. Het is een tekst uit één van de bekendste nummers van Herman van Veen. Toepasselijke woorden voor de zanger die zich vrijdagavond in Terneuzen energiek over het podium beweegt.

Hans Puik 09-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Zesenzeventig jaar of niet. Herman van Veen huppelt over de bühne als een jong veulen. Met veel energie, vrolijkheid en een muzikaliteit om u tegen te zeggen. Hij danst en zingt, speelt piano, viool en mondharmonica en schakelt snel tussen serieus en grappig. Van clowneske slapstick (op het moment dat hij in het Zweeds één van zijn muzikanten toespreekt) tot ontroerend (wanneer hij een Afrikaanse versie van ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel zingt). Kleinkunst in optima forma.

Foto Hans Puik

In de prachtige setting van een uitverkocht Scheldetheater in Terneuzen komt de voorstelling volledig tot zijn recht. Tussen de liederen door spreekt Van Veen. Met een meesterlijk gevoel voor timing en met een vertelstem waarin je meteen Herman van Veen herkent, geeft de zanger enkele persoonlijke anekdotes prijs. Over de keer dat hij de doktersassistente tegenkomt in de lingeriezaak. Of over het moment dat zijn dochter voor het eerst een vriendje mee naar huis neemt. Verhalen die telkens anders aflopen dan verwacht.

Dat Van Veen niet alleen op het podium staat is duidelijk zichtbaar. Zijn drie muzikanten, Jannemien Cnossen, Edith Leerkes en Kees Dijkstra, krijgen alle ruimte om zich te tonen. Maar één man staat deze vrijdagavond echt in de schijnwerpers, en dat is Van Veen zelf. Menig dertiger zal minder energiek door het leven gaan als de 76-jarige zanger. Een podium houdt je blijkbaar voor altijd jong.

De komende weken staan er meer voorstellingen geprogrammeerd in het Scheldetheater, te beginnen met zaterdagavond de Dolly Dots. Zie onderstaand het volledige schema voor de maand oktober.

Programma Scheldetheater (voorstellingen beginnen om 20.00 uur, tenzij anders vermeld):
Zaterdag 9 oktober: Dolly Dots
Woensdag 13 oktober: The Johnny Cash Roadshow
Vrijdag 15 oktober: Belgian National Ochestra
Zondag 17 oktober (15.00 uur): Rimpelingen: Brieven uit Zeeland
Woensdag 20 oktober: Casco Phil
Donderdag 21 oktober: Waylon
Zaterdag 30 oktober: Arnout van de Bossche

Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik
Foto Hans Puik


 
 
 
E-mailen
LinkedIn