Recensie: ‘Coiffeur van het Verzet’ – Sven De Ridder Company maakt oorlogsverhaal ontroerend en komisch tegelijk
‘Allo ‘Allo met een Antwerps accent
Een kapper die Joodse kinderen verstopt in zijn slaapkamer, een collaborateur met slechte ogen, en een oorlogskomedie die meer warmte uitstraalt dan je zou durven hopen – dat is ‘Coiffeur van het Verzet’, de nieuwste voorstelling van de Sven De Ridder Company. Vrijdagavond ging deze bijzondere productie in première in Play Zuid in Antwerpen.
Hans Puik 18-07-25
Het verhaal is geïnspireerd op het waargebeurde leven van Frans Lemmens, overgrootvader van Sven De Ridder, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen verborg in zijn kapsalon in Hoboken – terwijl hij tegelijk Wehrmacht-officieren knipte. De kapper wordt in het stuk gespeeld door Sven zelf, wat een unieke lading geeft aan het personage: hij ís niet zomaar een acteur, hij is een (achter)kleinzoon die een eerbetoon brengt. Rond deze historische ruggengraat bedachten de makers een kluwen van intriges, verborgen agenda’s en plaspauzes in de kelder. Nog een extra buiging voor de vorig jaar overleden Brik van Dyck, die als geen ander verhalen als dit kon schrijven. Omdat hij altijd ver vooruit werkte, heeft hij ook aan ‘Coiffeur van het Verzet’ een grote bijdrage geleverd. Het maakt de voorstelling nog wat specialer dan hij al is.
Over de acteurs en actrices kunnen we helder zijn. Sven De Ridder is scherp, droogkomisch en emotioneel gelaagd als Frans, de kapper met een geweten. Zijn timing is perfect, en we zien bij momenten ook de serieuzere kant van de acteur. Mooi om te zien. Zijn veelzijdigheid bewijst hij al vaak op de Vlaamse televisie, maar bij de Company is het vaak een dolkomische rol. Dit keer is het meer dan dat. Peter Van de Velde (die we in Nederland bijvoorbeeld kennen van kinderserie Piet Piraat) schittert als de collaborateur August Claes: een vileine, ijdele NSB’er met een als stopwoordje 'beter'?. Zijn entrée op Wagner wordt een running gag die blijft werken.
Celine Verbeeck en Jasmine Jaspers spelen de dochters van Frans en geven extra energie aan het stuk. Als Peter Thyssen op het podium komt, hoef je je nooit zorgen e maken. Hij levert altijd en kan zo'n beetje iedere mannenrol - en zelfs vrouwenrol (lees dat maar letterlijk) - aan. Hij brengt dit keer de meeste luchtigheid in het stuk, iets wat op zijn lijf geschreven is. Ook leuk om hem samen op de planken te zien met zijn zoon Louis Thyssen, die als rechterhand van de collaborateur verliefd wordt op een van de zussen.
Kobe Van Herwegen als verzetsstrijder Jos en nieuwkomer Ludwig Hendrickx als de gestreste Gestapo-inspecteur vervolmaken de cast. Samen levert het de typische ‘Sven De Ridder Company’-mix op: herkenbare archetypes die telkens nét boven het cliché uitstijgen dankzij slim spel en strakke regie. Weliswaar niet op het affiche te zien, maar Linda de Ridder speelt ook mee. Over haar rol zullen we nog niet teveel prijs geven, maar altijd geweldig om haar ook haar moment op het podium te zien pakken.
De vergelijking met ‘Allo ‘Allo is terecht, maar te beperkt. Ja, er is een bizar café, dubbelzinnige dialogen en een Duits accent dat geen grenzen kent. Maar onder de kluchtige buitenlaag schuilt een oprechte poging om iets wezenlijks te vertellen: hoe gewone mensen in ongewone tijden helden worden – niet met wapens, maar met menselijkheid.
De regie (door De Ridder zelf) houdt het tempo hoog zonder jachtig te worden. De timing is feilloos, met fijne fysieke humor, verrassende slapstick en zelfs een choreografie met kappersstoelen die uitgroeit tot een soort oorlogstango.
De set (kapperszaak anno 1943) is fraai uitgewerkt, met veel details voor wie oplet: portretten van Leopold III, echte vintage haardrogers, en een verborgen doorgang die regelmatig wordt gebruikt. Wat ‘Coiffeur van het Verzet’ uitzonderlijk maakt binnen het genre, is de persoonlijke lading. De voorstelling is niet alleen een hommage aan de generatie van De Ridder’s overgrootouders, maar ook een zachte waarschuwing: hoe snel fatsoen verdwijnt als angst regeert.
De humor relativeert niet het gevaar – ze benadrukt het. En wanneer tegen het einde de ware toedracht van de reddingsactie wordt onthuld, is het publiek muisstil. In de lach schuilt de ernst. En net dat is het knapste aan deze voorstelling. Dit is een stuk dat gezien móét worden – niet alleen voor de lach, maar ook voor wat het wil bewaren: een familiegeschiedenis, een gedeeld verleden, en de herinnering dat een kapper (een coiffeur) temidden van zware omstandigheden een held kan zijn.
Coiffeur van het Verzet’ is nog te zien t/m 17 augustus in Play Zuid in Antwerpen.
Tickets via: https://www.svenderiddercompany.be/voorstellingen/coiffeur-van-het-verzet/