De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Samen 100 jaar podiumervaring: Brigitte Kaandorp en Jenny Arean in Antwerpen

Twee onverwoestbare comédiennes staan samen ruim 100 jaar op de planken. Brigitte Kaandorp is al meer dan 40 jaar actief, Jenny Arean zelfs al 60 jaar. Met hun liedjesprogramma Gedeelde Smart staan ze donderdagavond samen in de Stadsschouwburg in Antwerpen.

Hans Puik 18-05-22, LINK NAAR EERDERE PUBLICATIE IN AD

Koningin van het Nederlands Cabaret, zo wordt Brigitte Kaandorp genoemd. En nu staat ze uitgerekend op het podium met de Keizerin van het Vaderlandse Chanson, Jenny Arean. ,,Ik bewonder die vrouw al jaren”, vertelt Kaandorp. ,,Ik noem Jenny de Edith Piaf van de Lage Landen. Als zij zingt, trekt ze eigenhandig de hemel voor je open. Als beginnend artiest dacht ik: als ik toch ooit eens met haar op de planken zou staan.”

Het heeft wat jaren geduurd, maar nu gaat die droom voor de cabaretière eindelijk in vervulling. ,,Ik vind Jenny één van de beste vertolkers van het Nederlandstalige lied, misschien zelfs wel dé beste. Ze heeft een dijk van een stem en gooit zich honderdtien procent in het vertellen van een lied. Daarnaast heeft ze in de loop der jaren een prachtig repertoire opgebouwd, altijd met zeer goede schrijvers en componisten. Liedjes als Zing dan, Cimetière, De mooie dingen. Maar ook een klassieker als ’t Is over, van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Ik heb dat lied nooit beter horen vertolken dan door haar.”

Arean kan terugkijken op een lange en succesvolle carrière. Ze speelde begin jaren zeventig de hoofdrol in de NCRV-serie Het meisje met de blauwe hoed, wat haar doorbraak bij het grote publiek betekende. Daarnaast was ze te zien in tal van theaterproducties en werkte ze samen met o.a. Robert Long, Frans Halsema, Adèle Bloemendaal en Joost Prinsen. Sinds 1985 is ze bijna jaarlijks te zien op toneel. Is het niet in een musical, dan wel in een theatershow. Ook Kaandorp trekt al jarenlang volle zalen, sinds ze in 1983 het Camerettenfestival won. Haar populariteit is voor een groot deel te danken aan haar absurdistische cabaretstijl.

Kaandorp en Arean lijken tegenpolen, de één misschien een orkaan in augustus, de ander meer een merel in mei. Toch is er veel dat ze bindt, bijvoorbeeld de gedeelde liefde voor het verhalende kleinkunstlied. ,,Vanuit die gezamenlijke passie zijn we vertrokken. Je zou het niet zeggen, maar Jenny is bijna tachtig jaar. Ze bruist nog van de energie. Ze zal niet zo snel meer in haar eentje op tournee gaan. Dat had kunnen betekenen dat we haar nooit meer live zouden horen. Eeuwig zonde leek me dat, dus ik dacht: ik haal haar op en ik neem haar gewoon mee, dan gaan we samen.”

Een zwak voor smartlappen
Dat heeft geresulteerd in een liedjesvoorstelling met als titel Gedeelde Smart. ,,Jenny en ik hebben allebei een zwak voor smartlappen, vandaar de keuze voor deze titel. Het gaat in de show om twee vrouwenlevens, en smart is daar hoe dan ook altijd onderdeel van. Al was het maar omdat we allebei kinderen hebben gebaard en ook het nodige liefdesverdriet kennen.”

Arean zal donderdag in Antwerpen hoogtepunten uit haar lange loopbaan zingen, Kaandorp verzorgt humorvolle liedjes en conferences. ,,We hebben een tijdje gezocht naar de meest optimale vorm voor ons allebei”, bekent Kaandorp. ,,Ik ben meer de spreekstalmeester en Jenny is onverslaanbaar als ze zingt. Zij zingt haar epische liederen en ik stel daar mijn wat minder serieuze repertoire tegenover. Niet dat ik geen serieuze liedjes heb, maar er moet wel tegenwicht zijn. We hebben ook veel aan dialogen gewerkt, ik heb dagen bij Jenny aan de keukentafel gezeten. Nu we eindelijk op de planken staan, is het voor ons allebei leuk en ontspannen om te doen. We dragen de hele voorstelling samen.”

Donderdagavond 19 mei 20.00 uur, Stadsschouwburg Antwerpen, Jenny&Brigitte met Gedeelde Smart.

Bestel hier kaartjes voor de voorstelling in Antwerpen.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn