De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Topgitarist Anton Goudsmit komt naar Middelburg

Anton Goudsmit (links) komt naar Middelburg

De Spot in Middelburg presenteert zaterdag 26 maart een bijzondere avond met Sean Fasciani, Tim Hennekes, Mete Erker, Joost Buis en ‘last but not least’ meestergitarist Anton Goudsmit. De creatieve muzikant bracht afgelopen jaar een nieuw album uit, vol mooie melodieën en een grote diversiteit.

Hans Puik 21-03-22, Link naar publicatie in PZC

Jazzmusicus Anton Goudsmit (55) is een van de meest invloedrijke gitaristen in Nederland. Hij studeerde in 1994 cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Op dat moment maakte hij al deel uit van de Big Band van het New Cool Collective. In de loop der jaren heeft Goudsmit in diverse groepen gespeeld en opgetreden. Zo maakte hij deel uit van Vanbinsbergen, Haas & The Guitar Bandits, Trujillo, Vierdag & Vink, later The Ploctones en deelde hij het podium met talloze artiesten als Ramón Valle, Eric Vloeimans en Ernst Reijseger.

,,Ik werd al op jonge leeftijd gegrepen door instrumentale muziek”, vertelt Goudsmit. ,,Samen met een vriendje improviseerde ik er lustig op los. Als we merels in de tuin hoorden zingen, gingen wij het ritme op onze gitaren meespelen. Op de maat van de vogelgeluiden speelden we zelfverzonnen jazzmuziek.”
In 2010 werd Goudsmit de VPRO/Boy Edgar Prijs toegekend, de belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek. De jury prees hem om zijn veelzijdigheid en het feit dat hij verschillende leeftijdsgroepen weet aan te spreken. In datzelfde jaar ontving hij het Duiveltje, de prijs voor beste Nederlandse popgitarist.
Goudsmit staat bekend om zijn onnavolgbare improvisaties en levendige persoonlijkheid. Hij ziet zijn gitaar als meer dan alleen een instrument ,,Dat simpele plankje met wat snaren is voor mij de redding geweest. De gitaar is het perfecte middel tegen piekeren. Als ik een nacht niet kan slapen denk ik aan de snaren van mijn gitaar. Ook het spelen zelf is ontspannend, ik word er blij en rustig van.”

Zaterdagavond in Middelburg presenteert Goudsmit nieuw eigen materiaal van het in 2021 uitgekomen album Ton Petit, wat hij samen maakt met de Amerikaanse topbassist Sean Fasciani, en coming man Tim Hennekes op drums. De band wordt in De Spot aangevuld met Mete Erker op tenorsaxofoon en Joost Buis op trombone en lapsteel. ,,Het motiveert enorm dat ik allemaal eigen stukken mag spelen. In coronatijd heb ik de kans gehad om leuke nieuwe muzikale werken te bedenken. Ton Petit bevat afwisselend repertoire in verrassende maatsoorten. Het is wat minder blues dan normaal, juist meer luistermuziek. Ik speel regelmatig muziek van anderen, maar werk van jezelf voordragen is het mooiste dat er is. Ik heb veel aandacht besteed aan dit album, het voelt als mijn kindje. Hopelijk geniet het publiek er net zoveel van, als ikzelf.”

Zaterdag 26 maart om 20.30 uur in De Spot in Middelburg

 
 
 
E-mailen
LinkedIn