De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Vierentwintig tieners spelen de pannen van het dak in Theater de Maagd: Viva Los Musicales is hilarische en kleurrijke energiebom

Hilarisch, energiek, vrolijk, kleurrijk en werkelijk fantastisch. Het zijn de eerste woorden die in me opkomen na het zien van de voorstelling 'Viva Los Musicales'. Vierentwintig talenten van Young BOV vormden een ijzersterk collectief in een sterk geschreven stuk. Voor wie het gemist heeft, a.s. zaterdag is nog een kans, wederom in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.

Hans Puik 19-03-24 (Foto’s: Dick Vermaas)

‘Er is ontzettend veel musicaltalent in Bergen op Zoom en omgeving’, dat schreef ik een jaar geleden na het zien van de jongereneditie van de musical The Addams Family. Toen ging het nog om een pilot, een moment om te kijken of er perspectief was voor iets als Young BOV. Dat bleek zo te zijn en dit jaar is dat nogmaals onderstreept. Wat mij betreft zelfs met nog een extra schepje er bovenop.

Na BOV-productie ‘Oliver!’ in 2022 benaderden een aantal ouders het bestuur van de BOV met het verzoek om de haalbaarheid van een initiatief voor de jeugd te onderzoeken. Na een aantal bijeenkomsten met een afvaardiging van het bestuur en enkele ouders werd het initiatief omarmd.
En gelukkig maar, zeggen we nu. Want hoe mooi is het om jongeren met zoveel talent en passie op het podium te zien. Nu niet in de ‘donkere gedaantes’ van pak ‘m beet Gomez, Morticia, Wednesday of Fester. Dit keer is er ruimte voor veel meer licht en vrolijkheid. In hetzelfde decor als waar de volwassenen van de BOV deze week Evita opvoeren, speelt de jeugd de swingende familievoorstelling 'Viva Los Musicales'.

Even kort het verhaal uitleggen. In Buenos Aires wordt een bijzondere wedstrijd georganiseerd. Talentvolle jongeren van over de hele wereld komen samen om in een grote musicalshow te strijden om de titel ‘Beste musicaltalent van de wereld’. Tijdens de voorstelling worden niet alleen de deelnemers gevolgd op weg naar de grote show, maar krijgt het publiek ook een kijkje achter de schermen bij de organisatie. Met name de productieleider blijkt minder stressbestendig dan goed is voor de productie.

Inzet, discipline en doorzettingsvermogen, dat is waar de productieleider (ook wel ‘Señorita Carmen’ genaamd, geweldig gespeeld door Joy van Leeuwen) in het stuk om vraagt. De leerlingen luisteren in eerste instantie braaf naar ‘de leider’, maar na verloop van tijd kost dat steeds meer moeite. Er komt een aaneenschakeling van bekende en minder bekende musicalliedjes voorbij (zelfs Hakuna Matata uit de Lion King), afgewisseld met scenes vol humor en energie. Bovendien wordt er geweldig gebruik gemaakt van het complete theater, inclusief balkon. Al zou je willen lukt het als toeschouwer bijna niet om je enthousiasme te verbergen.

Ik doe het niet vaak, maar ik wil in deze recensie alle namen opnemen van de jongeren op het podium. Wat een prestatie leveren de 24 jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot 18 jaar. Annabelle van den Berg, Cecile Raat, Emi Kamp, Eva Franken, Fay Verbiest, Faylin Rijnberg, Féline van Gent, Finn van As, Floortje van Loenhout, Janneke van Straaten, Joep de Nijs, Josephine Cloïn, Joy van Leeuwen, Kenji Hetzscholdt, Kirsten Dijkhuizen, Lara Bilogrevic, Lizzie Barber, Lucas Straten, Lyano Ijzermans, Mila Schroeyers, Morritz Ham, Quincy Witte, Sade de Groot en Sofie Meerman. Wat een mooie show hebben jullie neergezet. En wat een inspiratiebronnen zijn de jongeren op het podium voor alle kinderen in de zaal. Dromen van een toekomst als musicalacteur of musicalactrice lijkt ineens een stuk minder ver weg dankzij Young BOV.

Zeker als de complete groep op het podium staat en danst en zingt is het ontzettend krachtig. Iedereen krijgt zijn of haar moment om te ‘shinen’. Daar zit de kracht van deze voorstelling, er wordt niemand ondergesneeuwd door een ander. Zelfs de jongste van het stel, Lucas met zijn 11 jaar, heeft een breekbare solo. Letterlijk en figuurlijk kippenvel.

Het stuk zit goed in elkaar en dat is uiteraard te danken aan de mensen van het artistieke team. Marcel van As (artistiek leider, regisseur en schrijver), Monique Jimkes (muzikaal leider), Jessica van de Kasteele (choreografe) en Lotte van Terheijden (danscoach en artistiek assistent) zijn er in geslaagd het maximale uit de jongeren te halen. En om iets te creëren wat het publiek ruim een uur weet te boeien. De regisseur is na afloop terecht trots. Trost op alle jongeren, maar Van As mag zeker ook trots zijn op zijn artistieke team en op het mooie verhaal dat hij zelf geschreven heeft. ,,Het meest kwetsbare om te doen, je eigen stuk op de planken brengen”, zegt hij daar zelf vlak na de première over. Uit alle andere reacties in de foyer blijkt dat hij nu met een gerust hart naar de tweede voorstelling kan toe leven. In songfestivaltermen zouden ze zeggen: ‘Douze points’.

Voor wie de première gemist heeft, Young BOV is nog live aan het werk te zien op zaterdagmiddag 23 maart in Theater de Maagd in Bergen op Zoom.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn