De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

"Als Emma (Heesters) er is, is er muziek"

Foto Jasper Suyk

Emma Heesters is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste artiesten van Nederland. Ze scoorde hits met ‘Pa Olvidarte’ (samen met Rolf Sanchez), ‘Loop niet weg (met Kris Kross Amsterdam & Tino Martin), ‘Waar ga je heen’ en ‘Rendez-Vous’ (met Metejoor). Heesters groeide op in ’s-Gravenpolder en woont sinds kort weer vlakbij de Zeeuwse grens.

HANS PUIK 28-01-22 LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Foto Jasper Suyk

Was jij in je wiegje al aan het te zingen?
,,Het is sowieso al vroeg begonnen, ik was altijd met muziek bezig. Bij ons thuis was bekend, als Emma er is, is er muziek. Als het stil is, is Emma niet thuis. Mijn vader is van origine pianist en hij gaf pianoles aan huis. Mijn ouders vonden het super dat ik zoveel met muziek bezig was.”

Wanneer heb je voor het eerst opgetreden?
,,Het kinderen voor kinderen festival in 2004 was mijn eerste officiële optreden met een band. Als 4-jarige zong ik al eens voor een grote groep. Op het moment dat mijn moeder genas van kanker gaf ze een groot feest voor vrienden en familie. Voor mij voelde het als de normaalste zaak van de wereld, om te zingen voor al die mensen. Ik zong ‘wij zijn vriendinnen’ van Kinderen voor Kinderen en ‘That’s the way it is’ van Céline Dion en ik kreeg alleen maar mooie reacties.”

Wist je al snel, hier wil ik verder mee?
,,Met het nummer ‘100 kleine feestjes’ won ik op 8-jarige leeftijd het kinderen voor kinderen festival van de provincie Zeeland. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost. Je wint geen prijs, als je er niets van kunt. Op 12-jarige leeftijd ben ik ingestroomd bij de musicalvereniging van mijn ouders, de Musical-Vrienden in Goes. Twee jaar later werd ik gevraagd om mee te zingen in een coverband.”

Hoe was de periode bij de Musical-Vrienden?
,,Erg leuk, je maakt veel vrienden omdat je met z’n allen toewerkt naar een optreden. Ik heb veel geleerd in die tijd. Hoe je op een podium moet staan en ook hoe ik als sopraan meerdere partijen kon zingen in een ensemble. In die periode was ik vooral gemotiveerd in alles wat ik naast school deed: dansles, zangles en musicalrepetities. Gelukkig ben ik nooit blijven zitten.”

foto Jasper Suyk

Had jij idolen waar je tegenop keek?
,,Jennifer Lopez. Als kind van 4 jaar nam ik op videoband een concert van haar op, dat heb ik ontelbare keren gezien. Ze is een sterke vrouw en ze beheerst alle facetten van een goede artiest, ze is knap en kan goed dansen en zingen en heeft leuke nummers. Nog steeds is J-Lo een voorbeeld voor me.”  

Je bent bekend geworden met covers op YouTube, hoe is dat begonnen?
,,Op school werd mij vaak gevraagd: ‘Emma wil je een liedje zingen?’ Daar had ik op den duur steeds minder zin in. Toen bedacht ik: Als ik twee filmpjes van mezelf opneem, kan ik iedere keer antwoorden met ‘kijk maar op YouTube’. Na een tijdje plaatste ik Iedere maand een nieuwe video. Het aantal kijkers liep geleidelijk op, maar toen ik het nummer Work van Rihanna uitbracht werd die video in één dag 280.000 keer bekeken. Dat voelde als een mijlpaal.”

In 2009 deed je mee aan het Beste Zangers op NPO1, hoe belangrijk is dat avontuur geweest?
,,Voor mijn carrière was dat een keerpunt, vanaf toen kreeg ik landelijke bekendheid. Mijn meest memorabele moment is het duet met Rolf Sanchez. Het leek me commercieel interessant dat hij in het Spaans zou zingen en ik in het Nederlands, daar is ‘Pa Olividarte’ ontstaan. Ik dacht vooraf: we hebben goud in handen. Toen we net gezongen hadden, reageerde niemand overenthousiast. Heb ik het toch niet goed ingeschat, dacht ik toen. Pas later, toen de aflevering op TV werd uitgezonden, regende het positieve reacties.”

Hoeveel last heb jij gehad van de coronacrisis?
,,Mijn carrière maakte al een sprong, net voor de eerste corona-uitbraak. Voor die tijd had ik nooit optredens in Nederland, dus in 2020 en 2021 heb ik juist meer concerten gegeven dan daarvoor. Voor mij was het misschien wel prettig dat ik meer tijd kreeg om na te denken over wat ik wilde. Ik heb mezelf verbeterd op persoonlijk vlak en zeg nu makkelijker nee tegen een interview of project waar ik geen zin in heb.  Zonder corona was ik veel meer geleefd in de voorbije periode. Bovendien heb ik geweldige ervaringen gehad met The Streamers en bij het Tv-programma The Masked Singer.”

Hoe was dat, The Masked Singer?
,,Het leukste wat ik heb gedaan in 2021. Ik kreeg een pak toegewezen en mijn grootste zorg was, val ik niet van het podium af in zo’n gekke outfit? Toen het werd uitgezonden op tv, begon de gekte. ‘Ben jij de krokodil’, heb ik zo vaak gehoord. Mijn moeder werkt op een school en mijn vriend is profvoetballer en zij werden allebei overspoeld met opmerkingen over mijn mogelijke deelname. Gelukkig heeft niemand zijn mond voorbij gepraat.”

Wat zijn de plannen voor dit jaar?
,, Het beloofd een druk jaar te worden. Ik kijk er naar uit om weer veel op te mogen treden en eind 2022 hoop ik een album uit te brengen.”

Kom je nog vaak in Zeeland?
,,Een paar maanden geleden ben ik verhuisd naar Antwerpen. Toen ik in Alkmaar woonde, was ik minder vaak in Zeeland, maar de laatste tijd ga ik regelmatig bij familie langs. We zijn nog druk met verbouwingen en onze aannemers komen uit Zeeland. Zodoende hoor ik dagelijks Zeeuws dialect rondom me. Het voelt fijn om weer dichtbij Zeeland te wonen.” 


 
 
 
E-mailen
LinkedIn