De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Spectaculaire dansshow in Goes: veel meer dan alleen ballet


Liefst 350 dansers en danseressen lieten het publiek afgelopen weekend genieten in een volgepakt Theater de Mythe in Goes. Balletstudio Free zorgde vrijdagavond met de première van de voorstelling ‘Topsecret’ voor een dansavond van formaat.

Hans Puik 09-04-22, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

Zichtbaar enthousiast verlaat het publiek vrijdagavond de theaterzaal na de voorstelling van Balletstudio Free uit Goes. “Wat een afwisseling, wat een tempo”, “Het waren de peuters die de show hebben gestolen”, “Hoe bijzonder dat een verhaal  verteld wordt zonder woorden te gebruiken” en “Wat een slot met alle dansers tegelijk op het podium.” Het is een greep uit de reacties na afloop in de foyer. Allemaal zijn ze waar, want een dansspektakel was het zeker.

De voorstelling ‘Topsecret’ kende door de coronamaatregelen een rommelige voorbereiding. Ook liet dansdocent Jikke van Loo voorafgaand aan het optreden al weten dat het verhaal in eerste instantie over Rusland zou gaan. ,,Dat hebben we lastminute nog aangepast, omdat we ver weg wilde blijven van politieke discussies.” In ruim twee maanden is de balletstudio er in geslaagd iets neer te zetten waar iedereen trots op kan zijn. Niet alleen de dansprestaties, ook de geweldige decors, outfits, grime en het complete verhaal verdienen een pluim.

In het stuk wordt het verhaal verteld van een jonge spion die een reis maakt door Europa. Het eerste gedeelte speelt zich af in Polen, waar o.a. de fabrieksarbeiders een dansje doen, de traditionele poppetjes (op en top uitgevoerd door de peuters en kleuters) voorbij komen, en ook zien we de folklore meisjes aan het werk. Daarna is het de beurt aan Griekenland, waar het verhaal reist langs archeologen, filosofen, godinnen en demonen. Zo krijgt iedere choreografie een geheel eigen stijl en onderwerp.

Anders dan misschien gedacht bij een balletstudio, krijgt het publiek veel meer te zien dan alleen ballet. Ook de afwisseling van dansers van verschillende leeftijden maakt het extra amusant. Het ene moment kijk je naar schattige kinderen van amper 3 of 4 jaar, een volgende moment zie je volwassenen een klassieke dans uitvoeren, gevolgd door acrobatiek en er zelfs is er ruimte voor een stukje musical.

Het maakt het tot een afwisselende show, waar na de pauze Engeland en Frankrijk worden ‘bezocht’. Zowel decor, dans als muziek worden aangepast aan het betreffende land. Op grote schermen krijgt het publiek uitleg waar het verhaal over gaat. Op het moment dat leerlingen niet op het podium staan, kijken ze vanuit de kleedkamers op een televisiescherm mee naar de voorstelling. Tot ‘la grande finale’, waarbij iedereen op de bühne staat voor een spetterende slotdans. Zowel publiek als alle dansers en danseressen (zeker de allerkleinsten) zijn een geweldige ervaring rijker.


 
 
 
E-mailen
LinkedIn