De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Kwetsbare dansvoorstelling Wilde Mossels smaakt naar meer, 'maar het is echt (bijna) voorbij'

Nog één keer stralen en dan zit het er op. Danscollectief Wilde Mossels uit Bergen op Zoom brengt al 9 jaar mooie producties, maar de uitvoeringen op 29 en 30 juni en 1 juli zijn de allerlaatsten. De voorstelling geeft een inkijkje in gedachten en herinneringen, worstelingen en dankbare momenten van de danseressen. Een parel van een voorstelling die eigenlijk iedereen gezien moet hebben.

Hans Puik 28-06-23

‘Ken je mij, wie ken je dan?’ Een persoonlijke vraag die gesteld wordt in een lied geschreven door Huub Oosterhuis. Het is tevens een lied waarop gedanst wordt tijdens de voorstelling ‘Persoonlijk’. In de allerlaatste show van de Wilde Mossels draait het dan ook om persoonlijke verhalen. De show zit vol kwetsbaarheid, danseressen die in intieme en ontroerende choreografieën zichtbaar maken wat er in hen aan herinneringen leeft.

(Beluister onderstaand de podcast met interviews met Lise-Lotte Bernaards, Maaike van den Bergh en Jorina Dua)

In een wereld waarin we vaak stoer moeten zijn of ons anders voor moeten doen om er bij te horen is het een verademing om een voorstelling te zien waarin dansers zichzelf laten zien met alle emoties die daar bij horen. Persoonlijke worstelingen, angsten en onzekerheden, overwinningen en momenten van trots. Net als het gewone leven eigenlijk.
In een hoog tempo komt een enorme diversiteit aan dansen voorbij. Een mooi moment is als twee danseressen elkaar een spiegel voorhouden. Thema’s al eenzaamheid, angst, rusteloosheid, maar ook dankbaarheid, hoop en trots zitten door het geheel verweven. De podiumpresentatie van de danseressen is uitmuntend, het verhaal ontroerend en inspirerend tegelijk en van de eerste tot de laatste seconden weet het te boeien. Ga allemaal kijken zou ik zeggen!


De basis voor de voorstelling bestaat uit individuele verhalen van herinneringen die de dansers hebben aan de afgelopen 9 jaar. Dat komt mooi tot uiting in de slotscene waarin ieder afzonderlijk foto’s ophangt aan een draad van herinneringen.

Tijdens de voorstelling komt één vraag onvermijdelijk naar boven. Waarom stopt dit gezelschap? Is het een kwestie van stoppen op je hoogtepunt? Of zit er meer achter? ,,Eigenlijk omdat onze levens de laatste jaren veranderd zijn, zodat het maken van een voorstelling niet meer past”, zegt danseres en bestuurslid Maaike van den Bergh. ,,Er gaat veel tijd en energie in zitten. We wilden niet zomaar stoppen, maar echt met een knaller afsluiten.” Jorina Dua, mede-oprichtster van de groep kan zich vinden in die woorden. ,,Het is tweeledig. De coronaperiode heeft veel veranderd in onze levens. Bovendien vraagt het uitvoeren van moderne dans veel van de dansers. Sowieso is de hele productie een intense klus voor ons allemaal, want we regelen alles zelf. Van muziek kiezen tot vormgeving van het decor en van rekwisieten verzamelen tot de PR. Ook Lise-Lotte Bernaards spreekt van ‘mixed feelings’ wanneer ze denkt aan het aankomende afscheid: ,,We hebben er allemaal goed over nagedacht om te stoppen, maar afscheid is altijd moeilijk. Ik denk dat iedereen er moeite mee zal hebben om elkaar niet meer op de dansvloer te zien. Stoppen is nooit leuk, maar soms is het simpelweg het beste om een keuze te maken.”

De dansen worden uitgevoerd door Maaike van den Bergh, Lise-Lotte Bernaards, Jorina Dua, Brigit Fasen, Henrieke Hooghwinkel, Karlijn Stoel en Yarilijne Verhees en de voice-over is van Yarlanne Raaijmakers. Voor de slotvoorstelling is de hulp ingeschakeld van spelcoach Nicole Oerlemans, productieleider Martin Hommel en choreograaf Emmely Tunders. Jorina: ,,Emmely geeft danslessen in o.a. moderne dans en klassiek ballet in Bergen op Zoom, Etten-Leur en Axel. Ze heeft ons uitgedaagd om onze grenzen op te zoeken.” De choreografieën zijn niet alleen divers, maar ook prachtig uitgevoerd. En de muziek sluit naadloos aan bij het verhaal. O.a. te horen zijn Passenger (met ‘Things that stop you dreaming’) en het briljante Sleeping at Last (met ‘You Are Enough’).

Nog vier keer optreden en dan is het tijd voor alle danseressen om nieuwe herinneringen te gaan maken. Niet meer als ‘wilde mossel’, maar op andere gebieden. ,,Wat me vooral bij blijft is de vriendschap”, zegt Jorina tot slot. ,,We hebben het echt samen gedaan, samen genoten, elkaar gesteund en samen gegroeid. Dat vind ik het mooiste aan alle jaren Wilde Mossels.”

De voorstellingen zijn te zien op donderdag 29 juni, vrijdag 30 juni om 20.30 uur en zaterdag 1 juli om 14.00 en 20.30 uur in het Groot Arsenaal (Rijtuigweg 44) Bergen op Zoom. Tickets via https://www.ticketkantoor.nl/shop/WildeMossels.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn