De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: The Kooks vieren 20-jarig jubileum op Vestrock met energieke show (inclusief video)

Wat in 2010 begon als een kleinschalig evenement is uitgegroeid tot een van de meest ambitieuze festivals van Nederland. Vrijdag was de openingsdag van het festival met als hoogtepunt het optreden van De Britse indiepopband The Kooks.

Hans Puik – 31-05-24

De line-up van Vestrock is dit jaar gevuld met tal van grote namen. Oscar and the Wolf, Dinosaur Jr., De Jeugd van Tegenwoordig, Douwe Bob en Son Mieux zijn er daar een paar van. Misschien wel de meest in het oog springende naam is die van The Kooks.

Door de vele regenval de afgelopen periode heeft een grote groep vrijwilligers er voor gezorgd dat het terrein vol ligt met houtsnippers. Ideaal voor iedereen die vreesde voor natte voeten. De gemoedelijke sfeer laat zich voelen op Vestrock. In één ruk loop je van de achterkant van het terrein naar de voorste plek aan het hoofdpodium. Op Concert at Sea ondenkbaar, hier dus prima te doen.

Kooks-zanger Luke Pritchard vraagt rond kwart voor 8 - aan het begin van het optreden - applaus voor de wolken die ons tegen de zon beschermen. Het weertje is tijdens deze avond inderdaad prima. Voor velen het ideale weer om los te gaan op de klanken van de indierockband uit het Engelse Brighton. The Kooks bestaan 20 jaar en waren met name van 2006 tot 2011 razend populair, ook in ons land. Hits als ‘Naïve’, ‘She moves in her own way’ en ‘Ooh la’ worden veelvuldig gedraaid op de Nederlandse radio.

(BEKIJK ONDERSTAAND DE VIDEO MET FRAGEMENTEN UIT DE NUMMERS 'Ooh La' en 'Naive' LIVE OP VESTROCK 2024)

De band speelde in die jaren op festivals als Parkpop, Lowlands en Pinkpop en in Vlaanderen op Rock Werchter. De laatste jaren zijn ze minder vaak in de buurt, maar deze avond dus wel: Op Vestrock. Het optreden begint wat abrupt, zonder aankondiging bestormen de vier heren het podium. Ook het einde is wat plotsklaps, zonder verdere toegift. Maar alles daartussen is nog steeds van een ongekend niveau. Voor vele dertigers en veertigers zijn The Kooks jeugdsentiment. En zeker de zanger lijkt niet veel ouder geworden. Nog altijd vol energie, met typisch Brits accent en ‘lazy voorkomen’ huppelt hij over het podium.

Wat verder opvalt, jong en oud hebben de weg naar Vestrock weten te vinden. Een vader met twee basisschoolkinderen staat vooraan bij het podium net zo hard te dansen als een groepje tieners en een paar 60plussers. Dat is precies de bedoeling van de organisatie. Iedereen moet zich deze dagen welkom voelen in Hulst. In een interview dat ik eerder had met Vestrock-vrijwilliger Sarie Steenbergen vertelde ze dat de organisatoren dit jaar met name inzetten op diversiteit en inclusie. ,,We zijn het eerste festival dat gebruik zal maken van de zogeheten NaviLens-technologie waarmee de toegankelijkheid voor bezoekers met een visuele beperking wordt vergroot. Iedereen, ongeacht achtergrond of beperkingen, moet zich welkom en gewaardeerd voelen. Dat is onze missie en daar is dit een grote stap in.”

De grootste uitdaging van de organisatie zijn de stijgende kosten van materialen en diensten. ,,Dat is wel een punt van aandacht, bedrijven vragen steeds meer geld. Toch proberen we het festival toegankelijk te houden zonder onze ticket- en muntprijzen te verhogen. Dit jaar hebben we zelfs de ticketprijzen verlaagd om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van ons culturele weekend. En we zijn ontzettend blij met de bijdrage van lokale verenigingen. Zij bemannen al onze barren, in ruil voor een bijdrage voor de club.”

Op de dag dat The Kooks de show weten te stelen waren (o.a.) ook Douwe Bob en De Jeugd van Tegenwoordig op het hoofdpodium te zien. Zaterdag is de slotdag van Vestrock. Dan zijn Son Mieux en Oscar And The Wolf de headliners.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn