De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Nederlandse taal volledig omarmd

Stephanie Struijk zingt in Groede: ‘Ik heb behoefte aan Nederlandstalige troostliedjes’

De Grote Kerk in Groede is op zaterdag 17 oktober het decor voor een concert van Stephanie Struijk (34). Een optreden waarbij de zangeres een persoonlijk verhaal vertelt, over de zoektocht naar een thuis.

Hans Puik 16-09-20, LINK NAAR PUBLICATIE IN DE PZC

© IAMKAT

Zij gebruikt haar artiestennaam al een tijdje niet meer, toch is Stephanie Struijk voor velen nog altijd Stevie Ann. De singer-songwriter maakte enkele jaren geleden een radicale switch. Ze zong altijd in het Engels en liet ooit uit haar mond vallen ‘nooit in het Nederlands te zullen zingen’.

Tijdens een roadtrip door Amerika in 2016 veranderde ze van gedachten. Ze schreef haar eerste Nederlandstalige album en treed sindsdien op onder haar eigen naam. ,,Ik heb de Nederlandse taal volledig omarmd”, vertelt Struijk. ,,Terug naar de basis, zo voelt het. Zingen in mijn eigen taal, onder mijn eigen naam. Het klopt helemaal.”

Zilveren Harp

Op 18-jarige leeftijd kende Struijk een veelbelovende start als artiest. Haar debuutalbum (Away from Here) werd beloond met een Zilveren Harp. Ze werd genomineerd voor diverse awards en stond in 2007 op Pinkpop. Succes is nooit de drijfveer geweest voor de Limburgse zangeres, ook nu niet. Ze is vooral blij weer op een podium te kunnen staan. ,,Vorig weekend trad ik op in Hoogeveen. Voor het eerst sinds de coronastop zaten mijn ouders in het publiek. Ik heb het hele optreden gezongen met een brok in mijn keel.”

Afgelaste optredens of niet, Struijk zat de afgelopen maanden niet stil. Ze werkte hard aan haar tweede Nederlandstalige album. ,,Hij is bijna klaar”, zegt ze enthousiast. ,,Zonder de coronaperiode was het een race tegen de klok geworden om mijn nieuwe plaat af te krijgen. Nu had ik genoeg tijd om juist nog meer liedjes te schrijven. De rust die ik in coronatijd voelde heb ik in jaren niet gevoeld. Het was een les dat ik mezelf moet toestaan vaker rust te nemen..”

Het nieuwe album wordt volgens Struijk een persoonlijk overzicht van haar afgelopen twee jaar. ,,Als startende artiest verzon ik de meeste verhalen, bijvoorbeeld over liefdesverdriet. Ondertussen schrijf ik over alles wat in me omgaat. Bijvoorbeeld het liedje Dichterbij over het feit dat mijn ouders zijn vertrokken uit het huis waar ik ben opgegroeid. Ook komen er de nodige troostliedjes op het nieuwe album, bijvoorbeeld het nummer Later wel, met als thema: Als het nu niet goed komt, dan later wel. Ik heb zelf behoefte aan liedjes die me een goed gevoel geven.”

In de Grote Kerk in Groede speelt Struijk, samen met gitarist Bernard Gekpen en contrabassist Reyer Zwart, veel nieuw materiaal. ,, Eerder dit jaar vond de try-out van mijn show plaats in een kerkje in Friesland, wat een mooie ervaring. Optreden in een kerk zorgt voor een geweldige akoestiek, de locatie is als het ware een extra instrument.”

Zaterdag 17 oktober, Grote Kerk Groede, 20:30 uur: Stephanie Struijk.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn