De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Stef Bos houdt van nuchtere reacties

‘Geef mij maar een provincie als Zeeland'

Voor altijd zal hij verbonden blijven met die ene zin: Papa, ik lijk steeds meer op jou. Maar het repertoire van Stef Bos gaat veel verder dan dat ene lied. Een gesprek aan de keukentafel met de man die als geen ander de kunst verstaat van het verhalend zingen.

Hans Puik 03-10-22

Zanger Stef Bos heeft een woning in Zuid-Afrika, het land waar zijn vrouw is geboren. De meeste tijd brengt hij door in een ‘omgebouwde’ boerderij in Wachtebeke. Een Belgisch plaatsje op steenworp afstand van Zeeuws-Vlaanderen. ,,Letterlijk op 9/11, de dag dat de torens instortten in New York, ben ik hier ingetrokken”, vertelt de zanger, terwijl hij een sinaasappel perst voor bij z’n ontbijtje. Twintig jaar geleden was zijn kennis van Zeeland beperkt, inmiddels is dat wel anders. ,,Zeeuws-Vlaanderen kende ik van de lessen op school over de chemische industrie in Terneuzen en de vroegere haven van Sluis. Lange tijd woonde ik in steden als Utrecht en Antwerpen, maar geef mij maar een provincie als Zeeland. Nuchterheid is voor mij één van de mooiste menselijke eigenschappen en ik kan genieten van de schoonheid van Middelburg, het aangename van Goes of de pracht van Zierikzee. Zeeland is als een prachtige parel die vaak onder de radar blijft.”

Foto: Inge Kinnet


Stef Bos voorstellen is waarschijnlijk overbodig. Nummers als ‘Is dit nu later’ en ‘Papa’ zijn uitgegroeid tot klassiekers binnen de Nederlandstalige popmuziek. Vorig jaar kreeg zijn bekendheid een ‘upgrade’ door zijn deelname aan het populaire programma Beste Zangers. Terwijl Bos een hap neemt van zijn muesli, legt hij uit wat de coronapandemie met hem deed. ,,De opnames van Beste Zangers vonden plaats voor de coronacrisis. Toen in maart alles stilviel, blokkeerde ik en kon ik geen nieuw materiaal schrijven. De eerste twee maanden zat ik met mijn gezin in Kaapstad in volle lockdown, we mochten ons huis niet uit. Toen ben ik iedere avond achter de piano gekropen om mijn volledige repertoire door te spelen. Dat voelde als een soort yoga-oefening. Pas in het najaar van 2020 had ik weer de drive om nieuwe liedjes te maken.”

Een concert van Stef Bos zet je aan het denken, datzelfde geldt voor een gesprek met de 61-jarige zanger. ,,De schoonheid van het leven zit hem in het aanvaarden van dingen die je niet kunt controleren”, is een van de wijsheden die hij aan zijn keukentafel laat optekenen. ,,Ik zoek altijd het persoonlijke in een lied. Wat fascineert mij, wat andere mensen ook zou kunnen fascineren? Waar vinden anderen herkenning? Als iemand naar mijn voorstelling komt moet er een moment zijn dat diegene geraakt wordt door een lied, door een zin of door een woord.”

Komende woensdag speelt Bos in de Schouwburg in Middelburg, enkele maanden geleden stond hij al in de Middelburgse Oostkerk en trad hij op in het dorpshuis in Rilland. ,,Een solovoorstelling speel ik liefst in zalen waar ik voel dat er intimiteit is met het publiek. Als ik aan het begin van mijn concertreeks in Rilland speel, weet ik meteen waar ik sta. Reacties na afloop zijn altijd nuchter, daar hou ik van. In de Randstad komen ze soms heel joviaal naar je toe met de opmerking ‘helemaal te gek joh’, dat hoeft van mij niet. Geef mij maar een no-nonsense reactie als ‘niet slecht’.”

Bloemlezing is de titel van zijn solotour. Hij typeert het als een reis door de tijd, al staat vooraf weinig vast. ,,Pas kort voor of tijdens de voorstelling bepaal ik welke liedjes ik ga spelen. Vroeger zat ik een maand in een hotel in de Ardennen en bedacht hoe het optreden er uit zou gaan zien. Dat werkte niet voor mij. Ik moet een rode draad hebben voor de voorstelling, en de rest ontstaat op de avond zelf. Mijn grootste talent is ‘iets laten gebeuren in het moment wat ook mezelf verrast’. We hebben een rare tijd achter de rug, deze voorstelling moet rust brengen, bij mezelf en bij de toeschouwers.”

Terwijl hij een laatste hap neemt van zijn gezonde ontbijt, geeft Bos alvast een paar liedjes prijs die zeker voorbij zullen komen. ,,Ik wil laten zien wat mij heeft geïnspireerd door de jaren heen, bijvoorbeeld ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. De voorstelling begint met drie nummers van het laatste album, De Klim, Tijd om te gaan leven en Mooier met de tijd. Die nummers heb ik nooit kunnen spelen, omdat de tour in 2020 niet doorging. Mooier met de tijd gaat over de schoonheid van ouderdom. Daar zie je mensen soms enorm mee vechten, ik hou een pleidooi voor mensen die durven om oud te zijn. Het wordt pijnlijk als iemand dat probeert te maskeren. Een boom die wordt groen gespoten in de herfst verliest zijn natuurlijke schoonheid.”

Woensdag 5 oktober 20.00 uur in de Schouwburg in Middelburg: Stef Bos met zijn solovoorstelling Bloemlezing.

Eerdere publicatie in de PZC, voorafgaand aan de voorstelling bij Podium Reimerswaal.


 
 
 
E-mailen
LinkedIn