De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Rapper Snelle stapt uit zijn comfortzone in Terneuzen

TERNEUZEN - Met zijn allereerste theatershow ‘FF tussen ons’ stond zanger en rapper Snelle donderdagavond op het podium in het Scheldetheater in Terneuzen. Samen met zijn band bezorgde hij het publiek een grote glimlach op het gezicht.

Hans Puik 26-11-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Dat Snelle in hoog tempo is uitgegroeid tot één van de populairste artiesten van Nederland, blijkt donderdagavond in Terneuzen. Bijna elke zin van zijn liedjes wordt door een enthousiast publiek meegezongen. Of het nu gaat om ‘Kom ik nog thuis of blijf ik slapen?’ of een zin uit zijn oudste nummer: ‘Ja natuurlijk ben je bang voor de reünie’. Maar ook de woorden ‘Want hij was smoorverliefd op haar’ of ‘Het is stil hier aan de overkant’ kent iedereen in de zaal van buiten.

Eigen docu op Netflix
Inderdaad, het is snel gegaan met de rapper, zoals zijn artiestennaam al doet vermoeden. In september 2019 bereikte hij met het nummer Reünie voor het eerst de nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 en haalde hij zelfs een notering in de Top 2000. Snelle ging daarna door met het scoren van hits. Zijn single Smoorverliefd behaalde in 2020 de eerste plaats in de Top 40. Met zijn eigen documentaire op Netflix en als coach in The Voice Kids kreeg zijn bekendheid nog een upgrade.

Voorafgaand aan de show laat Snelle weten dat zijn theaterdebuut een droom is die uitkomt. ,,Als kind van acht riep ik altijd al dat ik later cabaretier wilde worden en in het theater wilde staan. Nou is het allemaal iets anders gelopen, maar het is toch leuk dat ik die droom alsnog waar kan maken.”

Waar je normaal gesproken bij een optreden van Snelle dansende massa’s verwacht, is er deze avond juist een intieme setting vol verhalen en samenspel met het publiek. ,,Het idee om het theater in te gaan is ontstaan tijdens de pandemie”, vertelt de rapper. ,,De band en ik experimenteerden wat met kleinschalige shows met vaste zitplekken. We gingen van volop knallen en dansen naar kleine intieme shows waarbij je door het publiek loopt en met de mensen praat. Dat beviel erg goed en toen is deze show geboren.”

Het schrijven van een theatershow is voor Snelle nieuw terrein. ,,Ik heb expres zo min mogelijk andere theatershows gekeken om te voorkomen dat ik beïnvloed zou worden door andere theatermakers. Ik weet dat ik heel gevoelig ben voor zulke invloeden, en dat ik dan dingen ga nadoen.”

Even zingen voor jarige moeder
Het is maar goed dat Snelle voor zijn eigen aanpak heeft gekozen, want hij brengt in Terneuzen een topshow. Een uitverkochte zaal is vanaf de eerste minuut mee aan het klappen en luidkeels mee aan het zingen. Waar sommige artiesten alleen de setlist afwerken, maken Snelle en zijn bandleden er echt een voorstelling van. Ook de interactie met het publiek valt op. Al tijdens het eerste nummer krijgen alle kinderen op de eerste rij een box van de rapper en speciaal voor een jarige moeder op de tweede rij zingt de hele zaal ‘lang zal ze leven’. Tegen het einde van de avond krijgt een jonge dame nog de kans het podium op te stappen en mee te zingen met ‘Smoorverliefd’.

Vrolijkheid en humor voeren de boventoon, al toont Snelle ook zijn kwetsbare kant. Hij vertelt over zijn pestverleden en de keren dat hij na schooltijd in elkaar werd geslagen. Het is de vraag wat er van die pesters is terecht gekomen, maar de rapper is er in elk geval niet aan ten onder gegaan. Het heeft hem gevormd en mede gemaakt tot de succesvolle artiest die hij nu is. Een artiest die een theaterdebuut aan zijn carrière heeft toegevoegd waar hij trots op mag zijn. Of zoals hij zelf voor de show zei: ,,Met deze theatershow stap ik uit mijn comfortzone, kan ik de mensen in de ogen kijken, en ga ik het diepe in. Spannend hoe dat uitpakt.” Er is maar één conclusie: deze theatershow smaakt naar meer.

 
 
 
E-mailen
LinkedIn