De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Racoon in thuishaven Goes: intiem, fabuleus in zang, en ‘wat geouwehoer’

GOES - Theater de Mythe kende zaterdag een bijzondere start van het theaterseizoen. In thuishaven Goes maakte Racoon een begin aan haar nieuwe theatertour. Een dag na het uitbrengen van het Nederlandstalige album ‘Spijt Is Iets Voor Later’ genoot een uitverkochte zaal van klassiekers als ‘Liverpool Rain’ en ‘Love you more’, in combinatie met nieuwe Nederlandstalige liedjes.

Hans Puik 03-10-21, LINK NAAR PUBLICATIE IN PZC

‘Zеg me wie het vеrste piesen kan’, ‘kijken we steeds meer met ons reet’ en ‘om een scheet werd gelachen’. Zomaar drie zinnen van het nieuwe album om het ‘recht-voor-zijn-raap-karakter’ van de songteksten van Racoon te duiden. Klinkt wellicht als een weinig hoogstaande avond, maar het tegendeel is waar.

Foto Hans Puik

De band is intussen goed voor een kast vol met Edisons en 3FM Awards en toch presenteert het zich in alle bescheidenheid op het podium. Racoon is vooral zichzelf, ook op deze avond. Een groep vrienden die op de bühne ver weg blijft van kapsones of opsmuk. Een avond waarop de fantastische zangstem van Bart van der Weide nog maar eens in het middelpunt staat. Voor de frontman is het uitbrengen van het Nederlandstalige album een nieuwe mijlpaal. De dood van zijn zus Anne in 2016 bracht hem het inzicht werk te maken van zijn dromen. Zingen in het Nederlands is daar het resultaat van.

Hoe kleiner het liedje, hoe intiemer

De combinatie van Engelstalige en Nederlandstalige hits door elkaar, misstaat Racoon zeker niet. Zelf nieuwe hits als ‘Het Is Al Laat Toch’ en ‘De Echte Vent’ klinken voor de meesten al vertrouwd. Zaterdagavond is de impact van veelal kleine liedjes al te merken op een publiek dat bij tijd en wijle ademloos zit te kijken. Hoe kleiner het liedje, hoe beter het past in de setting van een intiem theater. Veel familieleden van de band zijn aanwezig in de zaal, waardoor Van der Weide de kans krijgt ‘Love you more’ speciaal voor zijn aanwezige vrouw te zingen.

Naast zijn persoonlijke liedjes vallen ook de geïmproviseerde praatjes van de zanger op. “Ik had met mezelf afgesproken niet te veel te ouwehoeren tussendoor”, zegt hij op het eind van de avond. ,,Maar dat is mislukt. Onze volgende shows worden veel beter, vandaag ging er te veel mis”, is waar hij mee afsluit. En oké, niet alles loopt perfect, Dennis Huige heeft wat tijd nodig om tussendoor zijn gitaar te stemmen, Van der Weide twijfelt in het nummer Oceaan even tussen de woorden schuilen en vluchten en de aankondigingen versterken niet altijd de emotie van het liedje. Maar misschien past dat wel volledig bij een show van Racoon. No-nonsense in woord, fabuleus in zang: perfect door imperfectie.

Voor Theater de Mythe was het concert van Racoon de aftrap van een volgeplande theaterperiode. De komende maand staan o.a. cabaretvoorstellingen van Ton Kas en Roue Verveer op het programma. Zie onderstaand het complete programma voor de maand oktober.

Programma Theater de Mythe (voorstellingen beginnen om 20.00 uur, tenzij anders vermeld):
Woensdag 6 oktober: Improvisatieavond Op Sterk Water
Donderdag 7 oktober (15.00 uur): Muzikale middag Havelok
Donderdag 14 oktober: Theatercollege fotograaf William Rutten
Zaterdag 16 oktober: Muziektheater Het Groot Niet Te Vermijden met ‘The last waltz’
Vrijdag 22 oktober: Cabaret Ton Kas
Zaterdag 23 oktober: Cabaret Roue Verveer
Zondag 24 oktober (15.00 uur): Voorstelling ‘Rimpelingen: Brieven uit Zeeland’
Zaterdag 30 oktober: The Wieners brengen ode aan Buddy Holly


 
 
 
E-mailen
LinkedIn