De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Kom van dat dak af!

Zolang het publiek naar hem komt kijken, rockt Peter Koelewijn (77) door

Peter Koelewijn komt met zijn theatertour naar Zeeland. Zaterdag staat hij, samen met zijn band The Rockets, in het Ledeltheater in Oostburg. ,,Het is een eindje rijden, maar dat hebben we er graag voor over.”

Hans Puik 27-09-18, LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

De huidige theatertour van Koelewijn is een bijzondere. Het is zijn eerste eigen theaterprogramma met de band. ,,Natuurlijk ben ik regelmatig in theaters geweest, maar nooit met mijn eigen programma. Daarom kijk ik er extra naar uit.” Wat opvalt aan de aankomende tour, zijn de vele optredens in Vlaanderen. ,,Al mijn bekende liedjes werden ook in België grote hits. Je zou kunnen zeggen dat het Vlaamse publiek trouwer is aan artiesten dan het Nederlandse. Als je in België als zanger wordt omarmt, is dat voor het leven. In Nederland is men iets kritischer.”

Koelewijn en zijn bandleden zijn helemaal klaar voor de drukke periode met optredens. ,,We hebben er veel zin in, al moet ik zeggen dat het overlijden van Anneke Grönloh wel een donkere schaduw werpt over onze tour. Anneke en ik hadden aan het begin van onze carrières een bijzondere band. We traden allebei op in dezelfde shows en dan reed ze, samen met haar moeder, mee met het busje van onze band. Het was een schok toen ik hoorde dat ze was overleden.”

Het is ruim 58 jaar geleden dat Koelewijn zijn eerste nummer één hit scoorde. ‘Kom Van Dat Dak Af’ werd de Nederlandstalige sensatie van dat moment. In die periode traden Koelewijn en ‘zijn Rockets’ vaak op in Zeeland. ,,Je had bekende zalen in Ijzendijke, Goes en Middelburg. Alle grote Nederlandse artiesten stonden in de rij om daar op te treden.” Op de vraag waar hij als eerste aan denkt  bij Zeeland volgt onverwacht een anekdote die losstaat van de muziek. ,, Als eerste komt het jonge meisje Elly in mijn gedachten. In Ijzendijke speelden we in de jaren ’60 regelmatig in een grote danszaal. Hans Sanders was in die tijd lid van onze band en hij kreeg verkering met de dochter van de zaalhouder in Ijzendijke. Die ontluikende liefde hield niet lang stand, want een paar jaar later is ze getrouwd met Rob de Nijs.”

Veel mensen kennen Peter Koelewijn vooral als zanger, maar ook als producer en liedjesschrijver had hij grote successen. In de seventies produceerde hij o.a. de hits ‘Pappie loop toch niet zo snel’ (van Herman van Keeken), ‘Dokter Bernhard’ (Bonnie St. Claire) en ‘Carolientje’ (van Willeke Alberti). ,,Ik heb in mijn carrière heel wat nummers gezongen, maar nog meer geschreven en geproduceerd. Het is mij evenveel waard. Ik heb periodes gekend dat ik wel klaar was met het leven als artiest. Dan dook ik de studio in met artiesten om nummers op te nemen. De kriebels om op de bühne te staan kwamen daarna vanzelf weer terug.”Als één van de hoogtepunten van zijn carrière benoemt de Brabantse zanger een samenwerking met Cliff Richard. ,,Mijn jeugdidool waar ik een plaat mee op mocht nemen, hoe mooi klinkt dat? In 2003 was ik in Londen om het nummer ‘Danny Boy’, een duet met Helmut Lotti, te produceren. Stond ik in de studio aan de andere kant van het glas Cliff Richard aanwijzingen te geven. Het is één van de meest bijzondere herinneringen uit mijn leven.”

En toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zijn leeftijd, 77 jaar inmiddels, weerhoudt Koelewijn er niet van nog steeds in de schijnwerpers te staan en stevig ‘te rocken’. Ook in het Ledeltheater in Oostburg mogen bezoekers zijn bekende repertoire verwachten. ,,‘Kom van dat dak af’, ‘Je wordt ouder papa’, ‘Angeline’ en de ‘KL 204’, we gaan ze allemaal spelen. Het wordt één groot feest der herkenning.” Onder de bezoekers zitten vast de nodige generatiegenoten, maar Koelewijn verbaasd zich dat ook veel jongeren zijn nummers mee kunnen zingen. ,,Het is een misvatting dat iedereen van 15 of 20 jaar alleen geïnteresseerd is in rapmuziek. Bij onze optredens zie ik veel jonge mensen. Natuurlijk zijn de meeste bezoekers boven de 40 jaar, maar je ziet dat muziek van generatie op generatie wordt doorgegeven.” Muziek is de rode draad door het leven van Koelewijn en als het aan hem ligt blijft dat voor altijd zo. ,,Zolang het publiek naar mij komt kijken zal ik niet stoppen. Zij bepalen de duur van je carrière. Als het aan mij ligt ga ik nog wel een tijdje door. ”

Kader, autobiografie:

Op 8 oktober verschijnt de autobiografie van Peter Koelewijn. Het boek ‘Peer’ is geschreven in samenwerking met popjournalist Tjerk Lammers. ,,De uitgever heeft mij op het hart gedrukt nog niks te verklappen over het boek. Maar het mag wel duidelijk zijn dat er veel bijzondere anekdotes over mijn werk als zanger, producer en liedjesschrijver in zullen staan.” Ook uitgever Mooks Publishing wil nog weinig kwijt, maar laat weten dat het ruim 500 bladzijden tellende boek over de vele commerciële pieken en dalen, persoonlijke vriendschappen en zakelijke geschillen zal gaan. Ook Koelewijn’s privéleven, waaronder de vrouwen in zijn leven, blijft niet onbesproken.

Peter Koelewijn en The Rockets
29 september 2018
Ledeltheater Oostburg
20.15 uur

 
 
 
E-mailen
LinkedIn