De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

RECENSIE: Musicalgroep Papillon brengt vermakelijke musical The Wiz voor jong en oud

Een aanrader voor de vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond is een bezoekje aan de musical The Wiz in de Schouwburg in Middelburg. Musicalgroep Papillon bewijst dat het een sprookjesachtige voorstelling kan neerzetten waarbij energie en spelvreugde van het podium spatten. Inclusief ijzersterke muziek, mooie kostuums en vermaak van begin tot eind. 

Foto's en tekst: Hans Puik – 26-10-23

‘Vanavond ga ik naar Papillon’. ‘Naar wie?’ ‘Naar Papillon, de musicalgroep van Middelburg’. ‘Ken ik niet’. Het is een gesprek dat ik donderdagmiddag voer met iemand uit Bergen op Zoom, die zich cultuurkenner noemt. Misschien is het wel typerend voor Musicalgroep Papillon. Ze timmeren al een tijdje aan de weg, maar hebben nog niet dezelfde bekendheid als andere musicalverenigingen in bijvoorbeeld Goes en Bergen op Zoom. Na het zien van de generale van de musical The Wiz in Schouwburg Middelburg kan maar één conclusie getrokken worden: Papillon verdient zeker volle zalen. Deze groep heeft veel potentie, het plezier spat van het podium en de combinatie van zang, dans en acteerwerk gaat de spelers prima af.

Na Liefs uit Londen (laatste productie in 2020) brengt de groep dit jaar dus The Wiz op de bühne. Het verhaal gaat over Dorothy, zij is het niet altijd eens met de leefstijl van haar oom en tante. Als een tornado over raast, belandt ze in het wonderbaarlijke land van Oz. Ze gaat op zoek naar de Wiz, die haar kan vertellen hoe ze de weg naar huis terug kan vinden. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze een Vogelverschrikker zonder verstand, een Blikkenman zonder hart en een leeuw zonder moed. Samen gaan ze verder en zoeken ze naar huis, hart, verstand, moed en bovenal zichzelf.


Het is altijd leuk om te kijken naar mensen die plezier hebben op een podium. Maar met alleen het woord plezier doe je de gehele productie te kort. Eerst maar eens de kostuums benoemen. Er komen vele verschillende creaties voorbij, de één nog spectaculairder dan de ander. Het geeft zonder twijfel meerwaarde aan het geheel. Ook leuk is het feit dat deze voorstelling voor vrijwel alle leeftijden is. De sprookjesachtige karakters zijn voor kinderen geweldig, maar ook voor volwassenen is het volop genieten. Een driedubbel applausje gaat uit naar Ilse Strobos, zij is naast bestuurslid ook choreograaf van de groep en speelt zelf ook mee. De rol van Acadabra zet ze met veel overtuigingskracht neer. Wat nog meer opvalt: de zang van hoofdrolspeelster Dryske Paap (Dorothy) is van een hoog niveau, Peter Wouters is de ideale vogelverschrikker (zoals hij donderdag in het PZC-interview zelf al aangaf). Wat een energie spat van hem af.


Amber Lauret en Leila de Ronde zetten de rollen van respectievelijk Blikkeman en Leeuw uitstekend neer en ook Vincent Arp is steengoed als The Wiz. Maar goed, zo zouden we nog wel even door kan gaan. Het is toch vooral het collectief dat zich laat gelden. Papillon presenteert zich als een hechte groep, een warme club. Gezelligheid voert de boventoon, maar je ziet aan alles dat de vereniging ook stappen maakt op het gebied van kwaliteit. Het artistieke team heeft alles op alles gezet om het maximale uit de spelersgroep te halen. Dat is – wat mij betreft – prima gelukt.

The Wiz van Musicalgroep Papillon is te zien op vrijdag 27 oktober (20.00 uur) en twee keer op zaterdag 28 oktober (13.30 en 19.00 uur) in de Schouwburg Middelburg.

Rolverdeling:
Dororthy - Dryske Paap
Vogelverschrikker - Peter Wouters
Blikkenman - Amber Lauret
Leeuw - Leila de Ronde
The Wiz - Vincent Arp
Oom Henry - Mark de Vos
Tante Em- Natasja Francke - de Bel
Acadabra - Ilse Strobos
Sadista - Nadine Kopmels
Glinda - Sandra den Hooglander
Poortwachter - Esther Boone-Tange
Boodschapper - Aurora Krekel Kelderman
Kwade Aap - Colette Meuldijk
Graaf Slijmjurk - Floortje Fermont

Ensemble:
Kim Plasman
Theresa Post
Mark Molenaar
Kitty van Zweeden
Barbara de Ruijter-van Golden

Regie: Herbert Mouwen
Muzikale leiding: Flavio Pavone
Choreografie: Ilse Strobos
Licht en Geluid: Stefan Krekel Kelderman (Pluijm Audiovisueel)
Grafische vormgeving: Chris Heeren

 

 
 
 
E-mailen
LinkedIn