De cultuurverslaggever
Verhalen over artiesten, theaters, podia en festivals in Zuid-West Nederland en Vlaanderen

Openluchtspektakel Les Misérables in Bergen op Zoom

Sinds 1996 organiseert Stichting De Vierschaar jaarlijks een groot openluchtspektakel in Bergen op Zoom. Ook dit jaar is er weer een grootschalige voorstelling te zien op een bijzondere plek: Les Misérables gaat vrijdagavond 9 september in première op de ‘vestinglocatie’ van Ravelijn op Den Zoom.

Beeld uit de trailer van de voorstelling Les Misérables

Hans Puik - 01/09/22 - LINK NAAR PUBLICATIE IN AD

Beeld uit de trailer van de voorstelling Les Misérables

Stichting De Vierschaar zet tijdens uitvoeringen zowel het regionale theatertalent als de historische Binnenstad van Bergen op Zoom in de schijnwerpers. De afgelopen jaren maakten ze vele spraakmakende producties, waaronder Exodus aan de Schelde (2014), Shakespeare Verliefd (2017-2018) en Supersum (2019). De nieuwste voorstelling Les Misérables is gebaseerd op het wereldberoemde boek uit 1862 van de Franse schrijver Victor Hugo. Een sociaal realistische roman. Over dromen, passie, woede en liefde, strijd en onrecht, loslaten en vergeving. In het rauwe en meedogenloze Frankrijk van de 19e eeuw. Waar republikeinen en monarchisten elkaar naar het leven staan. En waar het gewone volk lijdt onder het juk van niets ontziende machthebbers. ,,Het heeft een actueel thema”, vertelt Marco Duijvelaar, voorzitter van Stichting De Vierschaar. ,,Het gaat over de opstand tegen de gevestigde orde. Het bestaande stuk is wat bijgeschaafd en we voeren het als toneelvoorstelling op. Verwacht dus geen musical, het is op en top toneel in de buitenlucht.”

Beeld uit de trailer van de voorstelling Les Misérables

Van 9 t/m 25 september zal Les Misérables tien keer worden opgevoerd voor dagelijks een publiek van 450 mensen. Onder regie van Arthur van Broekhoven en Erwin Eggermont brengt een cast van bijna zeventig spelers een eigen bewerking van het bekende stuk tot leven. Zoals bij iedere productie van De Vierschaar is opnieuw gekozen voor een unieke locatie. ,,Vestingwerk Ravelijn Op den Zoom is het enige nog intact gebleven verdedigingswerk uit 1703 van de beroemde vesting Bergen op Zoom. We zetten bijzondere plekken in de stad graag in de schijnwerpers. Bergen op Zoom is een stad vol historie en cultuur, daarom kiezen we als decor altijd voor prachtige monumenten, zoals eerder stadspaleis het Markiezenhof of vestingwerk De Waterschans.”

Beeld uit de trailer van de voorstelling Les Misérables

Voor de organisatie is promotie van de stad niet het enige doel. Stichting de Vierschaar is een koppelorganisatie die culturele verenigingen uit de omgeving bij elkaar brengt om samen iets moois neer te zetten. ,,Wat het mooie is, iedereen werkt op vrijwillige basis mee”, zegt Duijvelaar. ,,Voor een kop koffie en een koek van de bakker zijn mensen al maanden aan het repeteren om er een succes van te maken. Ook de mensen achter de schermen werken belangeloos mee.”
Duijvelaar, die zelf begon als figurant in één van de voorstellingen en naderhand als bestuurslid aan de slag ging, vertelt kort waar Les Misérables in essentie over gaat. ,,Voormalig bajesklant Jean Valjean wordt na zijn geslaagde terugkeer in de samenleving achtervolgd door een kwelgeest uit zijn verleden. Hij ontfermt zich over Cosette, de buitenechtelijke dochter van een vrouw, die door haar familie is verstoten. Uiteindelijk moet Cosette kiezen tussen haar trouw aan haar beschermengel Valjean en haar liefde voor de student Marius. Daarnaast gaat het over maatschappelijke misstanden en verschil van inzicht over recht en onrecht. Het wordt een strijd op leven en dood op de barricades in Parijs en hoofdrolspelers moeten ultieme keuzes maken tussen afrekenen of vergeven.”

Beeld uit de trailer van de voorstelling Les Misérables

Première openluchtspektakel ‘Les Misérables’ op vrijdag 9 september, 20.00 uur op vestingwerk Ravelijn op Den Zoom. Overige speeldata: Za 10/09, zo 11/09, do 15/09, vr 16/09, za 17/09, zo 18/09, do 22/09, vr 23/09, za 24/09.

Bekijk onderstaand de trailer van Les Misérables:

 
 
 
E-mailen
LinkedIn